Utorak, 07.04.2020 | 16:52
IZVOR: Kolektiv.me

KORONAVIRUS - Mugoša - Svaki izlazak iz kuće nosi RIZIK

Svaki izlazak iz kuće nosi rizik, kazao je na današnjoj press konferenciji direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Boban Mugoša, govoreći o tome koliko je bitno da se građani pridržavaju svih propisanih mjera.




Foto: YouTube screenshot/Vlada Crne Gore

Kako je kazao, već imamo 25 klastera i radi se o kontaktima sa puno ljudi, stoga, možemo očekivati širenje infekcije koronavirusa. 

"Jedini način da spriječimo širenje virusa je da ostanemo u kući. Svaki izlazak nosi veliki rizik", naglasio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

On je ponovo pozvao građane da poštuju mjere, jer se jedino tako možemo nadati boljim vremenima. 

"Svako rizično ponašanje može da ovaj teret pretvori u dugu patnju, sa velikim brojem inficiranih i teškim poslom koji moraju da obave medicinski radnici".

Mugoša je dodao i da je u jednom ulazu zgrade zabilježeno nekoliko oboljelih, te da se istražuje da li je to vezano za kretanje kroz taj ulaz.

Kada je u pitanju naselje Vrela Ribnička, direktor IJZCG objašnjava da se ulažu veliki napori, jer je riječ o malom prostoru sa gustom naseljenošću, pa je prenos virusa lak.

"Moralo se uraditi da se proba da se gustina razrijedi, a da ljudi ne komuniciraju onoliko koliko su imali običaj da to rade ranije. Jedini način da spriječimo tamo infekciju je da se svi drže pravila, kao i svuda u Crnoj Gori, i u naselju Konik. Svoj dio posla obavlja Sanitarna inspekcija, dio organi reda, epidemiološke službe koji svaki dan tamo odlaze, sve sa ciljem da očuvamo stanovništvo tog dijela grada od širenja infekcije", kazao je Mugoša.

Kada su u pitanju gradilišta, građevinari su upozoreni kako da se ponašaju i da poštuju mjere.

"Mi dosad nemamo značajan broj radnika na građevinama da bismo mogli reći da je to rizična populacija, ali znamo da svako neadekvatno ponašanje nosi rizik. Zbog toga su i građevinari upozoreni da vode računa kako se ponašaju i poštuju mjere".

Foto: YouTube screenshot/Vlada Crne Gore

Na pitanje našeg portala - kada se utvrdi da je osoba pozitivna na koronavirus, nakon koliko dana se ona opet testira, i od čega to zavisi, pomoćnik direktora IJZCG Senad Begić je objasnio:

"Protokol predviđa da osobe koje su pozitivne na koronavirus, zaista budu testirane tokom bolesti više puta. Međutim, od tog testiranja ne zavisi niti liječenje niti postupanje sa tim pacijentom do momenta potpunog oporavka. Onog trenutka kada se COVID 19 pozitivni pacijent klinički oporavi, tada se radi dodatno testiranje i prema kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije, oporavljena je ona osoba koja je dva puta u razmaku od 24 sata testirana kao negativna. Tu postoji jedan problem vezan za ovaj virus, a to je činjenica da se i kod osoba koje su klinički zdrave, virus širi, ili ima mogućnost da se izlučuje iz organizma oporavljene osobe, u produženom vremenskom periodu. Procjenjuje se da je taj period 14 dana za sekret iz nosa i ždrijela, a izgleda da se virus čak i duže može naći u stolici. Dakle, testiramo oporavljene - dva puta negativan nalaz u razmaku od 24 sata i osoba se smatra apsolutno oporavljenom".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

Vesna Medenica: Ako je neko brisao poruke sa mog telefona, mogao je i da dopisuje

Utorak, 23.04.2024 | 18:22

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u odbrani pred sudom negirala je izvršenje krivičnog djela protivzakonit uticaj u odnosu na supendovanu sudiju Privrednog suda Milicu Vlahović Milosavljević, ističući da u optužnici nema dokaza - samo mržnje.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.