Srijeda, 08.04.2020 | 22:08
IZVOR: Kolektiv.me

NOVE MJERE: Ne više od jedne osobe na javnim površinama, nedjeljom zabrana napuštanje objekata stanovanja od 11h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori konstatovalo da značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama juče i danas predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, zbog čega je data saglasnost da već večeras budu dopunjene i izmijenjene pojedine privremene mjere, kako bi nove odluke važile od sjutra.




Foto: gov.me, S.Matić

Izmijenjenim i dopunjenim naredbama:

Zabranjuje se:

1. prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica, osim za dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva;

Ova zabrana ne odnosi se na lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama.

2. prisustvo i zadržavanje lica na plažama (riječnim, jezerskim i morskim), uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima;

3. napuštanje objekata stanovanja od nedjelje od 11:00 do ponedjeljka u 05:00;

Naređuje se:

4. obavezna institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju; lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa; kao i za lica koja su  doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi korona virus su im bili pozitivni.

Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije."

NKT je dalo saglasnost za novu Naredbu kojom se naređuje privrednim društvima, drugim pravnim licima, odnosno preduzetnicima koji obavljaju djelatnost građenja, odnosno izvođenja pojedinih radova i odgovorni su za izvođenje građevinskih radova na objektu, odnosno za izvođenje pojedinih radova:

1. na vidnom mjestu na gradilištu obavezno istaknu obavještenje o privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa propisanim ovom naredbom;

2. svim zaposlenim koji obavljaju građevinske radove, tokom njihovog organizovanog prevoza od i do gradilišta, kao i tokom boravka i rada na gradilištu (osim tokom konzumiranja hrane, u vrijeme određeno za obrok), obezbijede korišćenje lične zaštitne opreme - maski i rukavica;

3. svim zaposlenim koji obavljaju građevinske radove na gradilištu, tokom radnog vremena, zabrane napuštanje gradilišta radi nabavke namirnica i sl;

4. obezbijede dopremanje hrane zaposlenim koji obavljaju građevinske radove na gradilištu;

Foto: gov.me, S.Matić

5. tokom organizovanog prevoza zaposlenih od i do gradilišta (autobus ili kombi) izvrše raspored zaposlenih na način da se obezbijedi njihova fizička distanca;

6. na većim gradilištima (sa 40 ili više zaposlenih) obavezno organizuju rad u više grupa od po 20 ili manje zaposlenih, čiji se sastav ne može mijenjati, uz obezbjeđivanje njihove fizičke distance na gradilištu i u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavanje fizičkog kontakta među tim grupama nakon napuštanja gradilišta. Ova obaveza odnosi se i na organizaciju kolektivnog smještaja zaposlenih, njihov prevoz, prostor za ishranu na gradilištu, vremensku distancu prilikom dolaska na gradilište, koja mora biti takva da se onemogući spajanje zaposlenih koji su podijeljeni po grupama;

7. rad glavnog, odgovornog i drugih inženjera u zatvorenom radnom prostoru organizuju na način da se obezbijedi veća međusobna fizička distanca uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme - maski i rukavica.

Nepostupanje po mjerama iz naredbi podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa članovima 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Analizirajući efekte donijetih mjera NKT je pokrenulo proceduru za provjeru u Poreskoj upravi utemeljenosti potvrda za kretanje u vrijeme ograničenja koje izdaju privredna društva i pozvalo nadležne organe da svaku utvrđenu zloupotrebu tretiraju u skladu sa zakonom propisanom krivičnom odgovornošću. Sa istom pažnjom analizirane su pojave javnih ponuda pomoći, dobrovoljnog rada i zahtjeva za donacijama. Nadležni organi pozvani su da analiziraju ove pojave posebno sa aspekta mogućih zloupotreba", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Konstatovane su pojave podsticanja na nepoštovanje mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa i pokušaja unošenja nacionalnih i političkih elemenata u njihovu realizaciju. Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučno osudilo takve slučajeve koji direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote građana.

"Iskazano je čvrsto uvjerenje da pokušaji zaustavljanja probuđene društvene odgovornosti i solidarnosti koju iskazuju naši građani, privredni subjekti, strani investitori i crnogorska dijaspora ne mogu uspjeti jer su solidarnost, odgovornost i patriotizam mnogo jači i vredniji od svake opstrukcije. Ne prejudicirajući odluke pravosudnih organa i ne narušavajući presumpciju nevinosti, NKT je iskazalo punu podršku nadležnim institucijama na brzom i efikasnom otkrivanju lica za koje, kako je navedeno, postoji osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka tako što je spisak lica oboljelih od novog korona virusa proslijedilo i drugim licima", zaključeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

/// Novi presjek IJZ: Koronavirus potvrđen kod još jedne osobe: UKUPNO 249

KOMENTARI (11)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
tt
08.04.2020 22:32

Kada bi se određena gospoda mogla pridržavat mjera koje su tu zbog dobrobiti svih nas a ne kršit sve i odlazit u parkove i šetnje. Što prije shvatimo da smo svi odgovorni i da razvoj odnosno kraj ove situacije zavisi od svih nas, prije ćemo izaći iz sveg ovoga sa što manje negativnih ishoda.

22 9
Mladen
09.04.2020 00:00

Aj ne seri boga ti

4 13
Daljo
09.04.2020 01:40

Ne serendaj

3 9
anita
08.04.2020 22:53

jel moguće da ima pojedinaca koji i dalje ne poštuju mjere? Svi bi mi radi izašli i šetali po prelijepom vremenu, ali smo odgovorni i prema sebi i prema drugima!

25 7
Marko
09.04.2020 00:27

Pravilo je glupo i nike za dobrobit svih nas. Po ovakvom vremenu zdravije je izaci u setnju nego sjedjeti kuci. Samo drzati distancu i sve moze da funkcionise

16 11
Daljo
09.04.2020 01:40

Ne dipr

3 8
anita
09.04.2020 07:19

A baš bi to bila "šetnja" - petoro se nadje u grupi, i da poštuju metar i po distance među sobom. Strpite se i sjedite doma!

7 1
V. P
09.04.2020 08:26

A zašto vam rade prodavnice onda? Zatvorite i njih! Kako 1 na javnu površinu ispred prodavnice 😁

2 1
Dusan
09.04.2020 09:38

Da cete nam sjahat vise s grbace

4 7
i
09.04.2020 10:23

Ne znam da li je pola vas maloumno ili o čemu se radi. Edukujte se o ovoj situaciji pa možda shvatite zbog čega su ove mjere. Kada pođete do marketa, stanite 5 minuta na sunce i doma. Ako pojedinci nastave sa izletima i višesatnim šetnjama, nikada nećemo prevazići sve ovo. Strpite se! Niko ne želi da sjedi kući. Svi bismo u šetnju ali ne može.

6 1
Mila
09.04.2020 10:50

Ne brinite svakako cete sjedjeti kuci jer posle ovoga vecina posao nece imati.Vise od stotinu ljudi je ostalo bez posla u ovih dvije nedelje. Svaka cast!

6 2

OSTALE VIJESTI

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Lazović ostaje u pritvoru: Odbijeno jemstvo od preko devet miliona eura

Petak, 19.04.2024 | 11:24

Saopšteno iz Apelacionog suda.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Sanja Vučić otkrila šta misli o Jeleni Karleuši: Pjevačica joj javno uzvratila ISTOM MJEROM

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:33

Mlada pjevačica Sanja Vučić je na svom Instagram profilu odgovarala na pitanja pratilaca, a jedno je posebno privuklo pažnju javnosti.

HPV vakcinacija u dodatnim terminima - POGLEDAJTE raspored po opštinama širom Crne Gore

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:32

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati još narednog vikenda. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je više od 8.400 doza HPV vakcina, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.