Četvrtak, 09.04.2020 | 16:03
IZVOR: cdm.me

Đukanović nakon posjete Tuzima: Najvažnije spriječiti širenje koronavirusa, Tuzi daju dodatno ohrabrenje

Nije bilo, i nema ni danas važnijeg interesa Crne Gore nego da spriječi širenje infekcije koronavirusom, da zaštiti zdravlje naših građana, i kao što vidimo to radimo dosta uspješno, a primjer jednog efikasnog i odgovornog ponašanja u datim okolnostima stanovnika Opštine Tuzi nam svima daje dodatno ohrabrenje, dodatni podsticaj i predstavlja uzoran primjer, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon posjete Tuzima.




Foto: Screenshot, youtube

“Zadovoljstvo mi je da sam tokom posjete Opštini Tuzi danas bio u prilici da od strane njenog predsjednika Nika Đeljošaja čujem informaciju da je stanje u Opštini Tuzi stabilno i da se uočava da su preduzete mjere od strane nadležnih zdravstvenih institucija i državnih organa u prethodnom periodu dale puno opravdanje. Kao što se svi sjećamo, prije samo desetak dana ovdje smo imali jednu potencijalnu ekspoloziju u širenju infekcije korona virusom, ali zahvaljujući pravovremenim mjerama preduzetim od strane nadležnih organa, zahvaljujući dobroj organizaciji u Opštini Tuzi, i zahvaljujući odgovornom odnosu njenih stanovnika mi danas svjedočimo da su te mjere ne samo bile opravdane, nego da su njihovom odgovornom implementacijom proizvedeni efekti koji nas danas sve čine jako srećnim i zadovoljnim”, istakao je on.

Đukanović naglašava da se pokazuje su te mjere bile opravdane, a odgovoran odnos građana potvrđuje sve ono “što znamo, da su građani sa ovog prostora kao i u mnogo ranijim događajima iz starije i novije istorije Crne Gore, u svakom kritičnom momentu pokazali punu odgovornost prema državi Crnoj Gori i prema njenim strateškim interesima.”

Predsjednik se zahvalio volonterima u Opštini Tuzi koji su preuzeli jednu veoma rizičnu i veoma zahtjevnu ulogu u periodu zatvaranja Opštine Tuzi, koji su obezbijedili efikasnu dostavu hrane i svega drugog što je neophodno svakom stanovniku i svakom domaćinstvu u Opštini Tuzi.

“Želim, takođe, da afirmišem ulogu, ne samo zdravstvenog sistema, o tome sam već više puta govorio tokom posljednjih dana, nego i svih uniformisanih razlika, bilo da je riječ o pripadnicima policije, ili pripadnicima Vojske Crne Gore, koji su pomogli uspješnoj implementaciji mjera koje preduzima država. Zadovoljstvo mi je, takođe, da primjećujemo da se stanje po pitanju zdravstvene zaštite svih građana Crne Gore popravlja. Danas zaista svjedočimo tome da je zdravstveni sistem Crne Gore dobro opremljen i da teme koje su dominirale u našoj javnosti prije samo sedam, osam dana, su skinute sa dnevnog reda, da je zdravstveni system obezbijeđen svim onim što je potrebno za efikasno suzbijanje rizika širenja zaraze”, poručio je Đukanović.

Kako je dodao vjerujem da su se zahvaljujući obimnim nabavkama i donacijama stvorili uslovi da sada dio tih roba kroz maloprodaju i kroz apoteke, može biti dostupan i građanima Crne Gore, da i se na taj način potpomaže preventiva kod svakog građanina i potpomaže ono što je nesumnjivo do sada pokazano kao odgovoran odnos svih građana Crne Gore, zahvaljući svemu tome.

“Ali želim posebno da naglasim zahvaljujući odgovornom odnosu građana Crne Gore mi danas ipak možemo da kažemo da je situacija i dalje pod kontrolom, da su trendovi u pogledu širenja bolesti veoma ohrabrujući za sve one koji žele da odgovorno promišljaju sadašnjost i budućnost naše države. Posljednjih tri dana imamo jednocifrene podatke kada je u pitanju širenje zaraze u Crnoj Gori. Sve to ubjedljivo svjedoči da se sistem u Crnoj Gori uspješno nosi sa ovim problemom i da građani Crne Gore podržavaju taj sistem odgovornim odnosom prema propisanim mjerama”, kazao je on.

Đukanović vjeruje da svi zajedno i na ovim pitanjima učvršćujemo svoje povjerenje u našu državu, učvršćujemo povjerenje u institucije našeg sistema i vjerujem da na taj način, kao i u svim drugim kriznim situacijama, ubrzano zrijevamo sa boljim kapacitetima za sve izazove koji slijede, sa kojima će se Crna Gora suočavati u budućnosti.

“Ovo je istovremeno prilika da kažem da se odnosimo sa izuzetnom zahvalnošću prema svim donatorima koji su tokom prethodnih dana i sedmica pomogli ove napore države Crne Gore bez ikakve rezerve i razlike, prema svima koji su to uradili a koji žive i koji rade u Crnoj Gori, posebno prema onoj Crnoj Gori koja živi izvan naših granica, prema ljudima koji su u iseljeništvu, koji su u biznisu, koji su povodom sporta i drugim povodima izvan granica Crne Gore, ali koji nijesu zaboravili na Crnu Goru I koji su se zaista pokazali jako nacionalno odgovornim ljudima i jako pažljivim i humanim prema onome što su potrebe Crne Gore, potrebe njihovih porodica, potrebe njihovih sunarodnika u Crnoj Gori, zahvaljući svemu tome mi smo lakše podnijeli dosadašnji teret krize”, istakao je Đukanović.

Poručuje da moramo pokazati istrajnost.

“Sve ovo što sam do sada kazao jeste ohrabrujuće, jeste na neki način podsticajno za sve građane Crne Gore, posebno one koji su u prvom frontu borbe protiv širenja zaraze korona virusom u Crnoj Gori, ali ne smijemo nikako izvesti zaključak da je kraj toj borbi, ne smijemo izvesti zaključak da se sada možemo opustiti u odnosu na sadašnji nivo odgovornosti, kao što vidimo, u mnogo razvijenim ekonomijama, u mnogo snažnijim državama nego što je naša država se i ne pomišlja na kraj krize. Tako da ne bismo smjeli, da tako kažem, prerano izvesti zaključke iz ovih ohrabrujućih trendova širenja bolesti o kojima sam govorio, treba, naprotiv, pravilno razumjeti da su ti trendovi za nas povoljni i zadovoljavajući upravo zato što smo pokazali takav nivo odgovornosti”, smatra Đukanović.

Sa tim nivoom odgovornosti mora se astaviti i narednih dana, da bi u sada već doglednoj budućnosti mogli razmišljati da se približio kraj ovoj krizi, da se stvaraju uslovi za relaksaciju postojećeg režima života u Crnoj Gori, i da se stvaraju uslovi za ono što svi želimo, da se vraćamo svojim redovnim navikama, svojim redovnim poslovima, redovnim odgovornostima, redovnim ugodnostima, i da možemo kao slobodni građani bez ikakvih ograničenja nastaviti da uživamo u blagodetima koje nam pruža naša zajednička državna kuća Crna Gora.

Sa predsjednikom Đukanovićem u Tuzima su bili i direktor Kliničkog centra Jevto Eraković i direktor Urgentnog centra i član Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Jelena Perović večeras kod SUDIJE za ISTRAGU

Petak, 19.04.2024 | 15:51

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović biće večeras u 18.30 privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji će odlučiti da li će joj odrediti pritvor do 30 dana ili je pustiti da se brani sa slobode. 

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.