Petak, 10.04.2020 | 12:20
IZVOR: cdm.me

Epidemiološka situacija u Nikšiću povoljna: OBOLJELE 32 osobe, sve u STABILNOM stanju

Epidemiološka situacija u Nikšiću znatno je povoljnija, jer u posljednjih nekoliko dana nijesu zabilježeni novi slučajevi obolijevanja od koronavirusa. Do danas u Nikšiću je analizirano ukupno 250 uzoraka, a zabilježena 32 slučaja pozitivna na pomenuti virus, od čega su tri stanovnici Podgorice, i svi su stabilnog stanja, konstatovano je na današnjoj sjednici Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.




Foto: Uprava policije/Twitter, screenshot

Kako je saopšteno iz Opštinskog tima, jedan Nikšićana je u samoizolaciji, i njih policija i druge službe obilaze i kontrolišu da li poštuju predočene mjere, dok se protiv svih koji ih krše pokreću krivične prijave.

“Smještene u karantinu na Vučju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore”, naglasili su.

U Opštoj bolnici Nikšić, koja je, kako kažu, u potpunosti opremljena da adekvatno pruži njegu i liječenje oboljelima, smješteno je šest pacijenata, koji su u stabilnom stanju i koji će naredne nedjelje biti otpušteni sa bolničkog liječenja.

“Među osobljem nema zaraženih, a 18 zaposlenih je smješteno u Hotelu Onogošt”, dodaju u Opštinskom timu.

Bolnica Brezovik dobila je veliku isporuku zaštitne opreme od Montefarma.

“Izvršila je reorganizaciju u svom svakodnevnom poslu, kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih. Ostali pacijenti su u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega”, navode u Opštinskom operativnom timu za zarazne bolesti.

Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i rigorozno kontroliše da li se poštuju mjere o zabrani međugradskog saobraćaja, kao i mjere koje je izreklo Nacionalno koordinaciono tijelo.

Posljednjih dana, naglašavaju, osjetan je pad broja krivičnih djela, kao i pad kršenja pomenutih zabrana.

“Od proglašenja epidemije službenici CB Nikšić, podnijeli su 52 krivične prijave, 59 lica je lišeno slobode, a 63 prijave su predate nadležnom tužilaštvu”, dodaju.

Kontinuirano se provjeraju osobe koje su u izolaciji, kao i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova.

“Iz Centra bezbjednosti vrše strogu kontrolu i procesuiraju eventualne zloupotrebe izdatih potvrda za boravak van doma u vrijeme ograničenja. Posljednjih dana vrše se kontrole i obilazak naselja, prate se zabrane boravka više od jednog lica na javnim površinama, kao i zabrana točenja kafe i drugih napitaka na kafematima”, ističu.

Granična policija kontroliše povratak naših građana u zemlju odakle bivaju direktno sprovedeni u karantin, kao i protok roba i ljudi na graničnim prelazima.

“Vrši se obilazak sela i naselja u pograničnom području. Do sada je izdato 859 rješenja osobama koje su ušla u Crnu Goru, od čega je 567 za zdravstveni nadzor, 270 sa samoizolaciju i 22 za karantin”, dodaju u Opštinskom timu.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Nikšić svakodnevno pere i dezinfekuje gradske ulice, a Komunalna policija nadzire da li se poštuju mjere zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama u gradskom jezgru i šetalištima, a od juče je na snazi mjera zabrane korišćenja šetališta Vita Nikolića.

Na sastanku je bilo riječi i o socijalnoj situaciji u Nikšiću.

“Veliki je broj lica kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako licima koja su u stanju stalne socijalne potrebe, tako i licima koja zbog mjera preduzetih od Nacionalnog koordinacionog tijela trenutno nemaju zaposlenje. Opštinskom odboru Crvenog ksta Nikšić do sada je podnešeno 1350 zahtjeva, a do sada je posredstvom velikog broja volontera, uručeno 850 paketa”, kažu u Opštinskom timu.

Kako dodaju, imajući u vidu da u ovom momentu ne funkcionišu Dnevni centri za stare, 30 korisnika svakodnevno dobija obroke od Narodne kuhinje, koja inače dnevno isporuči 400 toplih obroka.

“Bez obzira na povoljniju epidemiološku situaciju, još jednom apelujemo na građane da se pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima, a sve u cilju očuvanja zdravlja”, poručuju iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

--- Crna Gora: KORONAVIRUS potvrđen kod još TRI osobe

--- Presjek NAJVAŽNIJIH VIJESTI - koronavirus u Crnoj Gori

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je DESTE NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

Da li znate šta znače ove OZNAKE na PARFEMIMA? Stručnjak OTKRIVA kako prepoznati KVALITET

Utorak, 16.04.2024 | 09:05

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP koje dosta govore o kvaliteu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT).

Aleksandra Prijović održala koncert, pa priznala - "NE SJEĆAM se kad sam bila ovako BOLESNA"

Utorak, 16.04.2024 | 08:52

Aleksandra Prijović drugi je koncert u Rijeci održala uprkos problemima sa zdravljem.

Konzumacija ove SALATE izaziva najveći broj TROVANJA, tvrde stručnjaci

Utorak, 16.04.2024 | 08:41

U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi.

Ćerka Siniše Mihajlovića TRUDNA: Sin će nositi ime po djedi - "Moj tata je UVIJEK BIO LAV"

Utorak, 16.04.2024 | 08:30

Italijanski mediji objavili su vijest da je ćerka Siniše Mihajlovića, Virdžinija, trudna i da čeka sina!

Savić odbio zahtjev Piperovića, čeka se odluka o pritvoru

Utorak, 16.04.2024 | 06:59

Katnić i Lazović su u nedjelju uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.