Petak, 24.04.2020 | 14:10
IZVOR: Kolektiv.me

Marković: 75 miliona bruto fiskalni efekat podrške građanima i privredi u naredna tri mjeseca

Predsjednik Vlade Duško Marković predstavio je javnosti drugi Vladin paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi koji je Vlada danas usvojila i čiji je fiskalni efekat 75 miliona eura bruto, odnosno 46 miliona neto u tri mjeseca.




Foto: gov.me, S.Matić

Premijer je saopštio da paket obuhvata:

- Podršku privredi i zaposlenima za više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u kojima radi više od 100.000 zaposlenih.

„Obuhvat podrške je veoma širok, i podrazumijeva zaposlene u zatvorenim i ugroženim djelatnostima, zaposlene na plaćenom odsustvu, zaposlene u karantinu i samoizolaciji, pa sve do subvencija za novo zapošljavanje" – kazao je Premijer;

- Oslobađanje od fiksnog dijela računa za struju za mjesece april, maj i jun – koji se neće obračunavati korisnicima u zatvorenim djelatnostima;

- Dodatno, ojačavanje instrumenata finansijske podrške kod Investiciono-razvojnog fonda, i obustavu određene prinudne naplate u korist budžeta;

- Posebni program podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je samo dio šireg paketa, kojim se stvaraju pretpostavke za proizvodnju i rast kroz angažovanje svih stvaralačko-proizvodnih i prerađivačkih resursa;

- U oblasti poreza i carina – skraćivanje rokova za povraćaj PDV-a, produžavanje limita izloženosti carinske garancije za plaćanje carinskog duga.

„Pored toga, intervenišemo u oblasti zarada smanjivanjem plate funkcionerima iz kategorija A i B u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Napominjem da su to zaposleni sa najvećim zaradama u javnoj administraciji!" – pojasnio je predsjednik Vlade.

- Nove mjere u oblasti socijalnih davanja, na osnovu kojih ćemo biti isplaćena novčana pomoć nezaposlenim licima i još jednoj kategoriji penzionera koji nijesu bili obuhvaćeni kroz prvi paket mjera pomoći. U dijelu najranjivijih kategorija, Elektroprivreda će dati dodatne subvencije onim korisnicima koji su već prepoznati kao najsiromašniji, gdje će se subvencije udvostručiti.

Premijer Duško Marković je rekao da se iz predloženog paketa mjera vidi da je Vlada radila predano da pronađe najbolja rješenja i da obezbijedi dodatni finansijski potencijal za podršku našim građanima i privredi.

„Niti ima jednakih i sličnih država, niti istih ekonomija i ekonomskih formula. Želim da saopštim da fiskalni efekat mjera koje smo danas usvojili iznosi 71 milion i 400 hiljada eura u bruto iznosu. Njegova neto vrijednost je 40 miliona eura za period od tri mjeseca. Kao što sam ranije kazao – državni budžet pripada svakom građaninu, i Vlada je spremna da ponese i teret i odgovornost ovog složenog i zahtjevnog trenutka. Ali to ne može biti jedini instrument i jedina adresa za djelovanje! Zbog toga ću ponoviti i danas – ne može se ovakav ekonomski izazov prevazići bez podjele tereta, bez državnog i ekonomskog patriotizma, bez doprinosa kod svake kompanije i pojedinca" – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je ponovo pozvao preduzetnike, kompanije, i posebno bankarski sektor – da angažuje stečeni kapital i ostvareni profit, i da ga vrati u ekonomske tokove – onamo gdje je to najpotrebnije, i da se odrekne bezuslovnog profita!

„Tako ćemo sačuvati čovjeka kao najvredniji resurs, očuvati preduzeća, i biti spremni za novi razvojni zamah kad za to dođe vrijeme. Za uspjeh je potrebno savezništvo države i privrede, kolektiva i pojedinaca, a globalni rizici pokazali su nam da bez solidarnosti lako posrnu i jaki i najmoćniji" – rekao je predsjednik Vlade.

Foto: gov.me, S.Matić

CG se uspješno suprotstavlja pandemiji koronavirusa

Premijer Duško Marković je ocijenio da se Crna Gora već dva mjeseca suprotstavlja epidemiji Koronavirusa i da pandemija utiče na ekonomiju cijelog svijeta.

„I tu borbu Crna Gora vodi uspješno, oslanjajući se na sopstvene snage i potencijal. Rezultati koje smo ostvarili, i koji su vidljivi, ukazuju da to radimo bolje nego mnogo veće, bogatije i razvijenije države. To se, uostalom, potvrđuje svakog dana sa relevantnih domaćih i inostranih adresa. Globalna epidemija ne preskače nikoga, a za zemlju poput Crne Gore, koja se nalazi na putu ekonomskog i sveukupnog razvoja, kriza je stigla u trenutku koji ne ostavlja prostor za čekanje, oklijevanje ili neodlučnost kad je u pitanju očuvanje ekonomije i zaštita standarda naših građana. Iako činimo sve da epidemiju eliminišemo i ostavimo što prije iza nas, ekonomski i socijalni izazovi koje je Koronavirus nametnuo, neće biti obilježje samo ove godine. Naprotiv, svjesni smo da ulazimo u period dugo trajuće ekonomske krize sa kojom ćemo se suočavati svakog dana i svakog mjeseca" – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je podsjetio da je Vlada nakon prvih, hitnih ekonomskih mjera, povela sveobuhvatan i dug dijalog sa svim važnim društvenim akterima da bi ovaj drugi u nizu paket mjera bio efektan, da bi bio usmjeren prema onima kojima je najpotrebniji, da bismo očuvali supstancu naše ekonomije i da ne bi izgubili šanse za razvoj.

„Pozvali smo socijalne partnere, ekonomske eksperte i pojedince iz akademske zajednice, i naravno sve to predstavili Parlamentu. Uzeli smo u obzir na desetine obraćanja i inicijativa pojedinaca i udruženja" – kazao je premijer na konferenciji za medije i podsjetio da je prvi paket mjera obuhvatio:

- Obustavu budžetske potrošnje koja nema obilježja razvojnih politika ili mandatornih isplata;

- Obustavu svih javnih nabavki osim onih koje su nužne za nesmetano funkcionisanje institucija, podršku prioritetnim sektorima i nastavak kapitalnih investicija;

- Odlaganje naplate poreskih potraživanja po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, i odlaganje naplate poreskih potraživanja po osnovu reprograma;

- Obustavu svih dopunskih primitaka osim redovne zarade za sve vrijeme trajanja mjera sanacije posljedica za zaposlene u sistemu javne uprave, i jednokratnu obustavu do jedne polovine mjesečne zarade za članove Vlade i javne funkcionere;

- Direktnu finansijsku pomoć za penzionere sa najnižim primanjem i korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice. Ovu pomoć dobilo je preko 20.000 građana i njihovih porodica!

„Dakle, Vlada je ovom dramatičnom situacijom upravljala ne štedeći ni novac ni resurse, imajući pred sobom jasne ciljeve – a to je zdravlje i životi naših građana; a paralelno sa tim i odmah nakon toga, oporavak ekonomije i očuvanje životnog standarda. Istraživanja su pokazala da građani u velikoj mjeri podržavaju ono što preduzimamo i radimo" – kazao je predsjednik Vlade.

Foto: gov.me, S.Matić

Biće teže nego ikada u proteklih 50 godina, ali nema uzmicanja

Premijer Duško Marković je rekao da je u borbu protiv pandemije pozvan sav društveni i individualnii potencijal.

„Tako ćemo i u nastavku sa istom snagom i motivacijom raditi na očuvanju naše ekonomije i vašeg standarda. Biće teško, nikada teže u posljednjih 50 godina, ali vas uvjeravam da nema uzmicanja i predaje kako bi očuvali vaš standard, vaše građansko dostojanstvo, sigurnost za vas i vase potomstvo, nećemo stati sa investicijama jer one zapošljavajunaše ljude i podižu našu ekonomiju. Borićemo se za svako radno mjesto i za našu domaću ekonomsku pamet i potencijal. Trajaće ovo, biće i teških i dramatičnih trenutaka, ali vjerujem da je ovo šansa za nas, za novu i kreativnu Crnu Goru. Još jaču, i ekonomski još otporniju. Zbog toga žalim što prethodna dva dana u Parlamentu naša opozicija nije dočekala i ispratila aplauzom naše heroje koji nam čuvaju zdravlje i živote. Jer je to prava pobjeda koja nam daje nove prilike. A te nove prilike predstavićemo već za dvije sedmice" – kazao je premijer Duško Marković.

Premijer je obraćanje novinarima završio ocjenom da Crna Gora već godinama ide pravim putem, i da svi parametri ukazuju da će stvaralačka energija našeg čovjeka, individualna i kolektivna, uz jasnu stratešku viziju, učiniti da se u najkraćem roku vratimo na put razvoja i napretka.

„Uvjeren sam da zajednički imamo neophodni potencijal i sposobnost da i ovu krizu prebrodimo ako nastavimo da budemo jedinstveni i složni" – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković predstavljanje II paketa Vladinih mjera pomoći građanima i privredi.

ČITAJTE DETALJNIJE I OVO:

*** Vladine mjere podrške poljoprivredi i ribarstvu: Više od 17 miliona eura za otkup, kredite, kamate, avansna plaćanja...

*** Crna Gora: Unija poslodavaca poziva na UKIDANJE neradne nedjelje

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.