Utorak, 12.05.2020 | 17:05
IZVOR: cdm.me

CBCG: Predstavljen novi set mjera za UBLAŽAVANJE negativnih efekata pandemije

Na današnjem sastanak tima Centralne banke Crne Gore na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem, ministrom finansija Darkom Radunovićem, predstavnika svih poslovnih banaka i Udruženja banaka predstavljen je novi set mjera CBCG za ublažavanje negativnih efekata pandemije, nove inicijative Vlade u okviru podrške privatnom sektoru koji su u procesu razarade, i sumirani su rezultati napora banaka i institucija za obezbjeđenje novih sredstava adekvatnih iznosa i ročnosti za podršku privredi.
Foto: rtcg

Žugić je izložio aktivnosti, odluke i doprinos seta mjera koje je CBCG nedavno usvojila. Imajući u vidu potrebu povećanja kreditnog potencijala bankarskog sistema, “CBCG je smanjila stopu obavezne rezerve za 2 p.p. i oslobodila cca. 70 miliona eura, koji će povećati kreditni potencijal banaka u Crnoj Gori”.

“Naporedo, smanjenjem cijene povlačenja likvidnosti obavezne rezerve promjenom Odluke o bližim uslovima za davanje kredita bankama sa 12 odsto na šest odsto, CBCG je obezbijedila pristupačnije eventualno korištenje ovih sredstava, u slučaju potrebe za likvidnošću. Treća kvalitetna mjera odnosi se na fleksibilan tretman restrukturiranja kredita u bilansima banaka, gdje je za klijente koji dokumentuju pad prometa izazvan pandemijom, bankama omogućeno da te kredite tretiraju kao novoodobrene, a sagledavaju se mogućnosti dodatnog grejs perioda nakon postojećeg moratorijuma. Četvrto, dodatno je omogućeno bankama da povećaju izloženost prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica preko propisanih limita izloženosti do 25 odsto sopstvenih sredstava banke, uz prethodno odobrenje Centralne bank”, navodi se u saopštenju CBCG.

Analizirajući postojeće efekte moratorijuma, CBCG je saopštila bankama da će predlog za naredenu fazu moratorijuma podrazumijevati pojedinačan pristup i da neće biti omogućeno neplaćanje onim dužnicima čija finansijska sposobnost nije ugrožena.

Radunović je ukazao na neophodnost pravovremenih aktivnosti i kvalitet postojećih mjera. On je naglasio da kao što je zdravstveni sistem u jednoj malog zemlji kao što je Crna Gora napravio globalni podvig u borbi sa COVID-19, tako i krupni rezultati u ekonomskom oporavku mogu biti postignuti uz posvećenu i dobru koordinaciju svih učesnika sistema.

Najavio je očekivanu uspješnost pregovora u obezbjeđenju dodatnih dugoročnih sredstava finansijskom sistemu preko Države. Podvukao je značaj efikasnije alokacije sredstava u sektorima gdje su ta sredstva najpotrebnija (mala i srednja preduzeća, proizvodnja, substitucija uvoza, turizam i sl.) i gdje će uložena sredstva dati najviše efekata.

Bankari su dali pregled pojedinačnih aktivnosti i sugestija za efikasnije djelovanje. Takođe su prezentovali odraz dosadašnjih aktivnosti na bilansne pozicije banaka i buduću kreditnu aktivnost. Proaktivnim pristupom banke su obezbijedile novih 80 miliona eura izvora za kreditiranje, dok su majke banke obezbijedlile izdašne izvore likvidnosti za njihove subsidijare u Crnoj Gori. CBCG je intezivnom komunikacijom otvorila vrata za intenzivniju kooperaciju banaka sa međunarodnim finansijskim institucijama (IFC, EBRD, itd).

Aktivnost banaka se od pojave krize do danas može se kvantificirati sa 143 miliona eura novoodobrenih kredita i preko 5,648 kreditnih partija. Samo u prvoj nedelji maja je odobreno 23 miliona eura kredita, što je gotovo prošlogodišnji nivo i pored smanjene tražnje. U konačnom, konstatovano je da su likvidna pozicija banaka i depoziti stabilni, te da predložene mjere doprinose daljoj stabilnosti sistema.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Bell 505: Vazduhoplovstvo Crne Gore jače za DVA helikoptera

Petak, 05.06.2020 | 18:38

Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom komercijalnom kompanijom 'CCC'. 

Orlandić najavio: Prvi komercijalni LETOVI 9. juna

Petak, 05.06.2020 | 12:39

Aerodromi Crne Gore dočekaće prve komercijalne letove 9. juna iz Budimpešte i Memingena, avioprevoznikom Wizz air-om, nakon čega će se istog dana iz Podgorice letjeti za Mađarsku i Njemačku, kazao je Danilo Orlanić, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore.

Vlada utvrdila rebalans budžeta: Djelimični oporavak i ekonomski rast od 4,9% naredne godine

Četvrtak, 04.06.2020 | 18:18

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Projekcije su, kako navode iz Vlade, da 2021. donosi u Crnu Gore djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9%. Ministar finansija, Darko Radunović, saopštio je da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349.7 miliona i iznosiće 37 procenata BDP odnosno 1.705 miliona eura.

Žugić sa direktorom CKB: Bankarski sektor ODGOVORIO na KRIZU

Četvrtak, 04.06.2020 | 16:11

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem.

Grad pod Durmitorom čeka goste - Žabljak bez turista skoro TRI MJESECA

Četvrtak, 04.06.2020 | 09:20

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović kazala je da u ovom trenutku na Žabljaku nema turista, odnosno da imaju registrovana četiri posjetioca, a riječ je o domaćim gostima.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje nošenje MASKI na javnim mjestima

Petak, 05.06.2020 | 20:32

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ažurirala je svoje smjernice i preporučila da vlade potaknu stanovništvo da nosi maske na javnim mjestima gdje postoji rizik transmisije koronavirusa.  

Tramp se hvalio padom nezaposlenosti i iznenadio izjavom- "Ovo je sjajan dan za Džordža Flojda"

Petak, 05.06.2020 | 20:21

Američki predsjednik je rekao da su prije izbijanja pandemije SAD imale "najsjajniju ekonomiju u svjetskoj istoriji". 

VIDEO: SVAKA ČAST: Brza reakcija ovih mladića spasila starca od sigurne smrti

Petak, 05.06.2020 | 19:43

U jednoj zgradi u Parizu došlo je do požara, a starac je ostao zarobljen u stanu na drugom spratu i vjerovatno ne bi preživio da se među promatračima nisu zatekla tri spretna mladića čija mu je brza reakcija spasila život. 

Najplaćenija slavna ličnost 2020.: Zaradila VIŠE nego Ronaldo, Federer i Mesi zajedno

Petak, 05.06.2020 | 19:29

Magazin Forbs nedavno je Kajli Džener oduzeo titulu najmlađe milijarderke na svijetu i optužio njenu porodicu da  povećava vrijednost njenog kozmetičkog brenda, no ona se ponovo našla na vrhu njihove liste. 

Bell 505: Vazduhoplovstvo Crne Gore jače za DVA helikoptera

Petak, 05.06.2020 | 18:38

Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom komercijalnom kompanijom 'CCC'. 

VIDEO: Lagani LJETNJI KOLAČ- Kokos kocke bez pečenja

Petak, 05.06.2020 | 18:18

Lagan ljetnji kolač je pravi izbor za sve sladokusce...  

Širom svijeta: Više od 900 HILJADA DJECE dobilo imena po markama automobila

Petak, 05.06.2020 | 17:08

Od 2000. do 2019. godine u SAD i Britaniji rođeno je čak 177.644 Ostina, 174.595 Hantera i 132.696 Morgana - to su tri najčešća "automobilska" imena djece.

Darmanović: Ako bi procijenili da je bezbjednost CG ugrožena obratili bi se NATO-u

Petak, 05.06.2020 | 16:16

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je danas da vjeruje da će Crna Gora naći političko rješenje za prevazilaženje trenutnih problema sa Srbijom. On je istakao da ako bi procijenili da je bezbjednost države ugrožena u NATO-u ima mehanizama koje bi mogla Crna Gora da koristi.

Najljepše mjesto koje Instagrameri obožavaju: Ovo je najfotografisaniji BAZEN na svijetu

Petak, 05.06.2020 | 16:11

Magija na jednom mjestu...

Vaterpolo savez CG: NEMA ŠAMPIONA, sezona PREKINUTA

Petak, 05.06.2020 | 15:46

Vaterpolo prvenstvo Crne Gore se neće nastavljati i neće biti proglašen prvak, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora VPSCG-a.