Četvrtak, 14.05.2020 | 07:14
IZVOR: Dnevne novine

Set mjera Glavnog grada: Jeftiniji zakup bašti, oslobađanje od zakupnine,...

Glavni grad donio je set mjera za pomoć maloj privredi, kako bi se ublažile negativne posljedice korona virusa. Gradske vlasti će naknadno procijeniti vrijednost ovih mjera, koje će gotovo sigurno biti milionske.
Foto: Kolektiv.me (arhiva)

Glavni grad je u Odluci o ublažavanju finansijskih posljedica korona virusa, kako se zvanično zove set mjera, odredio i šta gradske finansijske vlasti treba da rade u slučaju slabije naplate prihoda.

Najznačajnije mjere za pomoć maloj privredi se sastoji u tromjesečnom oslobađanju od plaćanja gradske zakupnine, avansnom plaćanju u iznosu od 5 odsto izvođačima radova, nešto jeftiniji zakup bašti, odlaganje plaćanja prireza na dohodak fizičkih lica i što je najvažnije obustavljanje prinudne naplate.

Prema Odluci, Sekretarijat za finansije dužan je da prati mjesečno ostvarivanje primitaka i usaglašava izvršenje izdataka sa procentom ostvarenja budžeta, kako bi se održala budžetska ravnoteža. Takođe, sve potrošačke jedinice dužne su da programske aktivnosti odlože za naredni period, a tekuće rashode svedu na najmanju moguću mjeru.

Glavni grad je naložio i rigorozne mjere štednje jer će plaćanje obaveza vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta, a Služba za javne nabavke, tokom važenja naredbi, neće pokretati nove postupke za nabavku razne opreme, osim u slučaju hitnih nabavki, kao i nabavki neophodnih za rad organa i službi i realizaciju kapitalnih projekata od interesa za grad i državu.

Kao podršku privredi Uprava lokalnih javnih prihoda će odložiti plaćanje poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, nastale od 1. marta 2020. godine. Period plaćanja će biti sinhronizovan sa dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica.

Podsjetimo, prirez porezu na dohodak fizičkih lica iznosi 15 odsto od poreske obaveze.

Glavni grad je suspendovao sve vrste prinudne naplate u periodu trajanja pandemije.

Gradske vlasti će omogućiti umanjenje iznosa lokalne komunalne takse, zavisno od slučaja, za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koj i se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo, za period u kojem preduzetnici nijesu koristili prostor na javnoj površini, počev od 15. marta 2020. godine.

Takođe će omogućiti umanjenje iznosa takse za taxi stajališta za period u kojem taksisti nijesu koristili prostor za parkiranje motornih vozila, počev od 19. marta 2020. godine. Biće proporcionalno umanjene i naknade za korištenje opštinskih puteva, kao i proporcionalno umanjenje članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Podgorice.

U Odluci se navodi da će gradske vlasti osloboditi plaćanja zakupnine, na period od 90 dana, zakupce koji imajuzaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu  nesmetano da obavijaju redovnu djelatnost.

Takođe, će odgoditi plaćanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta na period od tri mjeseca, kao i naknade za legalizaciju bespravnih objekata, za investitore koji imaju uključene ugovore sa dinamikom plaćanja u ratama.

Za navedeni period neće se obračunavati kamata na kašnjenje dospjelih obaveza. Svim izvođačima radova, koji nijesu u mogućnosti završiti radove u ugovorenom roku, usljed nedostatka materijala i radne snage, će se produžiti rok završetka radova tj. sačiniti aneksi ugovora, kako bi se izbjeglo plaćanje penala po osnovu neispunjenja obaveza utvrđenih ugovorom.

Odobriće se i isplatiti avans u visini do 5 odsto ugovorene vrijednosti radova izvođačima radova za započete objekte, kako bi se održala likvidnost i održao kontinuitet u izvođenju radova. Izvođači su u obavezi da obezbijede bankarsku garanciju u visini odobrenog avansa.

NIŽI POREZ NA NEPOKRETNOST

“Sportski objekti” d.o.o. i “Tržnica i pijace” d.o.o. će osloboditi obaveze plaćanja zakupnine zakupce, na period od 90 dana, koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnih prostora koji su dati na upravljanje društvu, osim onih zakupaca koji mogu nesmetano da obavljaju redovnu djelatnost.

Poreski obveznici Glavnog grada mogu očekivati i nešto niži porez na nepokretnosti, budući da će Glavni grad koristiti osnovicu za obračun uzeti prosječnu cijenu m2 stana u novogradnji koja je povoljnija za obveznike.

Preduzetnici treba da se obrate Upravi lokalnih javnih prihoda sa zahtjevom za sve vrste umanjenja.

O setu mjera će se izjasniti odbornici gradskog parlamanta 15. maja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Bell 505: Vazduhoplovstvo Crne Gore jače za DVA helikoptera

Petak, 05.06.2020 | 18:38

Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom komercijalnom kompanijom 'CCC'.   

Orlandić najavio: Prvi komercijalni LETOVI 9. juna

Petak, 05.06.2020 | 12:39

Aerodromi Crne Gore dočekaće prve komercijalne letove 9. juna iz Budimpešte i Memingena, avioprevoznikom Wizz air-om, nakon čega će se istog dana iz Podgorice letjeti za Mađarsku i Njemačku, kazao je Danilo Orlanić, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore.

Vlada utvrdila rebalans budžeta: Djelimični oporavak i ekonomski rast od 4,9% naredne godine

Četvrtak, 04.06.2020 | 18:18

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Projekcije su, kako navode iz Vlade, da 2021. donosi u Crnu Gore djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9%. Ministar finansija, Darko Radunović, saopštio je da će izvorni prihodi budžeta biti niži za 349.7 miliona i iznosiće 37 procenata BDP odnosno 1.705 miliona eura.

Žugić sa direktorom CKB: Bankarski sektor ODGOVORIO na KRIZU

Četvrtak, 04.06.2020 | 16:11

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem.

Grad pod Durmitorom čeka goste - Žabljak bez turista skoro TRI MJESECA

Četvrtak, 04.06.2020 | 09:20

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović kazala je da u ovom trenutku na Žabljaku nema turista, odnosno da imaju registrovana četiri posjetioca, a riječ je o domaćim gostima.

Najplaćenija slavna ličnost 2020.: Zaradila VIŠE nego Ronaldo, Federer i Mesi zajedno

Petak, 05.06.2020 | 19:29

Magazin Forbs nedavno je Kajli Džener oduzeo titulu najmlađe milijarderke na svijetu i optužio njenu porodicu da  povećava vrijednost njenog kozmetičkog brenda, no ona se ponovo našla na vrhu njihove liste.   

Bell 505: Vazduhoplovstvo Crne Gore jače za DVA helikoptera

Petak, 05.06.2020 | 18:38

Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom komercijalnom kompanijom 'CCC'.   

VIDEO: Lagani LJETNJI KOLAČ- Kokos kocke bez pečenja

Petak, 05.06.2020 | 18:18

Lagan ljetnji kolač je pravi izbor za sve sladokusce...  

Širom svijeta: Više od 900 HILJADA DJECE dobilo imena po markama automobila

Petak, 05.06.2020 | 17:08

Od 2000. do 2019. godine u SAD i Britaniji rođeno je čak 177.644 Ostina, 174.595 Hantera i 132.696 Morgana - to su tri najčešća "automobilska" imena djece.  

Darmanović: Ako bi procijenili da je bezbjednost CG ugrožena obratili bi se NATO-u

Petak, 05.06.2020 | 16:16

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je danas da vjeruje da će Crna Gora naći političko rješenje za prevazilaženje trenutnih problema sa Srbijom. On je istakao da ako bi procijenili da je bezbjednost države ugrožena u NATO-u ima mehanizama koje bi mogla Crna Gora da koristi.

Najljepše mjesto koje Instagrameri obožavaju: Ovo je najfotografisaniji BAZEN na svijetu

Petak, 05.06.2020 | 16:11

Magija na jednom mjestu...

Vaterpolo savez CG: NEMA ŠAMPIONA, sezona PREKINUTA

Petak, 05.06.2020 | 15:46

Vaterpolo prvenstvo Crne Gore se neće nastavljati i neće biti proglašen prvak, odlučeno je na sjednici Upravnog odbora VPSCG-a.  

NOVI bilans koronavirusa u Srbiji: Još 96 zaraženih, jedna osoba PREMINULA

Petak, 05.06.2020 | 15:32

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 96 novooboljelih od korona virusa.  

Ponedjeljak i utorak - evo gdje su planirana ISKLJUČENJA STRUJE

Petak, 05.06.2020 | 15:28

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedeljak 08. juna, bez napajanja električnom energijom će ostati:

UKIDANJE blokada: EU želi da sve zemlje otvore svoje granice do KRAJA JUNA

Petak, 05.06.2020 | 15:24

Evropske zemlje nastoje što prije ponovo otvoriti svoje granice kako bi započele turističku sezonu. Međutim, dok neke države sarađuju na ukidanju blokada, još nije uspostavljena saradnja širom Evrope.