Utorak, 19.05.2020 | 14:30
IZVOR: telegraf.rs

12 fascinantnih činjenica o SLAVNIM PISCIMA i njihovim književnim djelima

Predstavljamo vam pojedine zanimljivosti iz bogatih života svjetskih pisaca i njihovih slavnih vanvremenskih djela, piše Huffington. Post.




Ernest Hemingvej / Foto: Lloyd Arnold/Wikipedia

Zavirite u intimu Ernesta Hemingveja, Reja Bredberija, F. Skota Ficdžeralda i mnogih drugih...

1. Virdžinija Vulf i njeni prijatelji su se 1910. godine obukli u kostime i stavili lažne brade kako bi ubijedili Kraljevsku mornaricu da su abisinijski prinčevi. Uspjeli su u tome i dobili četrdesetominutni obilazak broda. Štampa je to nazvala "Drednout prevarom", prenosi Laguna.

2. Nijedna od tri najpoznatije priče iz "1001 noći" zapravo se ne nalazi u "Pričama iz 1001 noći". Priče o Aladinu, Ali Babi i 40 razbojnika i Sedam putovanja Sindbada morepolovca kasnije su dodate korpusu ovih priča.

3. Rej Bredberi, autor romana "Farenhajt 451" potomak je jedne od vještica iz Salema. Bredberi je potomak Meri Perkins Bredberi koja je osuđena na vješanje 1692. godine, ali je uspjela da pobjegne prije pogubljenja.

4. Ernest Hemingvej je jednom donio kući pisoar iz omiljenog bara...

5. Sting je pjesmu Every Breath You Take napisao za istim stolom za kojim je Ijan Fleming pisao romane o Džejmsu Bondu. Što se nalazi u Flemingovoj vili Goldenaj na Jamajci.

6. "Vini Pu" je 2009. godine zabranjen u Rusiji jer je otkriveno da jedan visoki zvaničnik ima sliku Pua odjevenog u odjeću prekrivenu svastikama. Ovo je jedna od čudnijih priča o zabranjenim dječjim klasicima. Druga je kada je knjiga o Doktoru Sjusu Green Eggs and Ham zabranjena u Kini od 1965. do 1991. zbog toga što je predstavljala "rani marksizam".

7. Najranija upotreba termina "opako" kako bi se opisalo nešto što je kul i dobro nalazi se u prvom romanu Frensisa Skota Ficdžeralda "S ove strane raja". U Ficdžeraldovom prvom romanu takođe su prvi put, da se zna, upotrebljene i riječi "majica" i "daikiri".

8. D. H. Lorens je volio da se nag penje na dud kako bi stimulisao svoju maštu. Pisci se na razne, čudne načine bore protiv spisateljske blokade i nedostatka inspiracije.

9. Prije nego što je postao poznat, autor "Klanice 5", Kurt Vonegat bio je menadžer prvog Saab-ovog predstavništva u Americi koje je propalo posle godinu dana. Srećom, stvari su se poboljšale po Vonegata i postao je popularan pisac. Ono što se manje zna o Vonegatu jeste da je imao mnogo sličnosti sa jednim od svojih književnih idola – Markom Tvenom. Vonegat je svog prvorođenog sina nazvao Tven; oba pisca su rođena u decembru; obojica su služila vojsku; obojica su radila kao novinari; i jedan i drugi su bili strastveni pušači i knjige su im zabranjivane.

10. Kao školarac, Roald Dal je testirao Kadberi čokolade. To mu je možda poslužilo kao insiracija za knjigu "Čarli i fabrika čokolade".

11. U romanu "Dan skakavaca" Natanijela Vesta postoji lik po imenu Homer Simpson. To vjerovatno nije razlog zašto je Met Grejning tako nazvao oca Barta Simpsona (Greningov otac se zvao Homer) već je u pitanju čudna slučajnost.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Biser iz Nikšića: Teodora Radunović emocije prenosi na papir i stvara najljepše pjesme

Srijeda, 13.03.2024 | 14:13

Crna Gora je zemlja koja iz dana u dan iznjedrava sve više bisera, mladih ljudi koji svojom željom za upsjehom i sjajem našu zemlju čine ponosnom. Jedna od takvih je i Teodora Radunović iz Nikšića.

"Jedino su ostala SJEĆANJA": Emotivan tekst dječaka koji je OSVOJIO PRVU NAGRADU za rad "Mama je glagol od glagola raditi"

Nedjelja, 10.03.2024 | 10:58

Javna ustanova “Zahumlje” Nikšić, nagradila je učesnike literarnog konkursa “Mama je glagol od glagola raditi”, organizovanog povodom 8. marta, Dana žena, na koji je pristiglo blizu 400 radova učenika osnovnih škola iz Crne Gore.

“OPOMENE” svjetlosne i sjenovite staze Bogića Rakočevića

Subota, 09.03.2024 | 08:49

Nakon desetogodišnje pauze u pisanju poezije, u izdanju reprezentativnih Ratkovićevih večeri poezije, ugledala je svjetlost dana zbirka poezije “Opomene” Bogića Rakočevića.

HIRURG komentarisao mladoliki izgled Anđeline Džoli: "To duguje jednoj operaciji"

Utorak, 16.04.2024 | 07:12

Angelina Jolie privukla je poglede na nedavnoj premijeri mjuzikla The Outsiders na Broadwayu, koji je i producirala.

Zašto bi trebalo da držite FOLIJU u ZAMRZIVAČU?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:58

Stavljanje folije u zamrzivač će vam mnogo olakšati život.

POGLEDAJTE - Viktor Đukanović postigao PRVI GOL u novoj sezoni (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:46

Crnogorski reprezentativac i fudbaler švedskog Hamarbija, Viktor Đukanović postigao je prvi gol u novoj sezoni šampiona Švedske koji je počeo nedavno.

Katnić nakon tužilačkog zadržavanja ODBIO hranu i terapiju?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:39

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio je jutros hranu i da popije ljekove.

Jakara: Ofanzivni skokovi su ODLUČILI MEČ

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:32

Svima je jasno da je SC Derbi propustio veliku šansu u Beogradu.

Popularni pjevač NAPAO publiku na nastup -"Nikada nas ovdje više nećete vidjeti" (VIDEO)

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:22

Na mrežama su stigle brojne prozivke na račun publike.  

Počelo SASLUŠANJE Lazovića, ODBIJEN zahtjev za izuzeće sudije

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 21:07

Bivši policijski funkcioner Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužičac Milivoje Katnić, koji su hapšeni juče ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužiilaštva zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, privedeni su kod sudije za istragu Gorana Šćepanovića. Advokati Zorana Lazovića, Zoran Piperović i Stefan Jovanović, zatražili su izuzeće sudije za istragu, kazao je CdM-u Jovanović.

Dragović: HAPŠENJA pokazatelj karaktera prethodne vlasti

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:58

"Hapšenja bivšeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoje Katnić i nekadašnjeg istaknutog policijskog funkcionera Zorana Lazovića predstavlja vid odlučne borbe državnih organa protiv mafije, organizovanog kriminala i korupcije i ona su pokazatelj karaktera prethodne vlasti", istakao je poslanik PES-a Darko Dragović.

Da lice ZABLISTA - Šargarepa, jagode sa čokoladom u SLUŽBI LJEPOTE

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:47

Od sezonskog voća i povrća možete da napravite maske za lice koje će vam pomoći da izgledate mlađe, svježe i odmorno, da ublažite bore, da se oslobodite pjega od sunca...

ZEMLJOTRES u BiH: Treslo kod Mostara

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 20:37

Zemljotres još uvijek neutvrđene magnitude prije nekih sat vremena zatresao je Bosnu i Hercegovinu.