Četvrtak, 21.05.2020 | 20:45
IZVOR: rtcg.me

Marković na Cetinju: Svi nesporazumi rješavaće se na MIRAN način

Sve vjerske zajednice imaće isti status u Crnoj Gori, a svi nesporazumi rješavaće se na miran i demokratski način, poručio je premijer Duško Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti, upriličenoj na Orlovom kršu. Uprkos svemu ojačali smo institucije, ekonomski uzdigli Crnu Goru, poručio je premijer.




Foto: gov.me, B.Ćupić

Crna Gora danas slavi 14 godina od obnove nezavisnosti, nakon što je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost.

"14 je godina od kada je Crna Gora vratila svoje ime i mjesto među državama svijeta, kada su na demokratskom referendumu donijeli odluku da sami upravljamo svojom budućnošću. Na miran i dostojanstven način uprkos nametnutoj nam većini, i uprkos nezapamćenoj kampanji protiv naše nezavisnosti uspjeli smo da obezbjedimo samostalnost," naveo je Marković.

Premijer je rekao da smo vjerovali da je 21. maja 2006. stavljena tačka na crnogorske podjele i da ćemo se svi zajedno okrenuti uređenju naše zajedničke kuće, po mjeri i u najboljem interesu svih njenih građana te da je zbog toga Ustavom Crna Gora definisana kao država svih građana koji u njoj žive: Crnogoraca, Srba, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, i svih drugih.

„Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene evropske Crne Gore, kao i članice NATO-a, svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice; da ćemo zajedničkim snagama ubrzavati društveni i demokratski napredak; da će negiranje crnogorskog identiteta i prava na sopstvenu državu, jednom za svagda, ostati samo na tamnim stranicama naše istorije. Danas, četrnaest godina kasnije, moramo pogledati istini u oči: vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantovalo: podjele nijesu nestale. U nekim stvarima čak – danas je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego što je bio prije deceniju i po! Danas u Crnoj Gori isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države. Sada još i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom. Danas kažu da je za njih Crna Gora mala; kažu da na prijestonom Cetinju žive nedostojni nasljednici svojih predaka; a kada bi se oni pitali Crna Gora bi pripadala drugome, a ne sebi i svojim građanima! Besramno podmeću da želimo da otimamo crkve i manastire; da protjerujemo Srbe iz Crne Gore; da u našoj zemlji samo što nije počeo bratoubilački rat. Izmišljaju njihovi mediji, krivotvore njihovi istoričari, podmeću njihovi političari" – kazao je predsjednik Vlade.

/// Đukanović čestitao 21. MAJ: Vratili dug slavnim precima i otvorili evropsku perspektivu CG

Foto: gov.me, B.Ćupić

Premijer Duško Marković je kazao da je istina da će sve vjerske zajednice u našoj zemlji imati isti status u okviru pravnog poretka Crne Gore, usklađenog s najvišim demokratskim standardima modernog svijeta da su svi građani naše zemlje jednaki su u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rješavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

„Uprkos svemu, mnogo smo naših ciljeva ostvarili u prethodnih deceniju i po: ojačali smo naše institucije, unaprijedili demokratiju, ekonomski uzdigli Crnu Goru. Ova i ona Crna Gora ne liče jedna na drugu! Vrijeme je potvrdilo da smo naš strateški put odabrali mudro i nema ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti. Hoćemo – još jače, još posvećenije" – poručio je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao da ne zatvaramo oči ni pred našim greškama i ocijenio da smo ipak mogli više da smo mi bili bolji i odgovorniji, ali i da nam nad glavom sve vrijeme nije visila opasnost od povratka na staro, da nam ta opasnost nije uzimala i snagu i vrijeme, da nas nije vukla unazad.

Premijer Duško Marković se je na kraju obraćanja kazao da poziva sve građane da zajedno radimo za dobro Crne Gore kako smo to radili u prethodnim mjesecima, kada smo u najvećoj mogućoj mjeri očuvali zdravlje i živote naših građana.

„Da sada očuvamo i našu ekonomiju i da svoje znanje, energiju i posvećenost usmjerimo ka podizanju životnog standarda, ka većim platama i penzijama, i otvaranju novih radnih mjesta. Da solidarnost, odgovornost i zajedništvo obilježe odrastanje naše djece , koja će nam jednog dana reći: Hvala što ste očuvali naše pravo da sami odlučujemo o našoj budućnosti! Neka vam je srećan Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora" – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

/// Janović: Mladi i sportisti neće dozvoliti da im bilo ko prekraja zastavu i himnu

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Niksic Povija
21.05.2020 21:10

SREĆNO, ali mi nijesmo trazili ovakvu Crnu Goru,punu podjela , kriminala , zatvorenih fabrika , siromaštvo veliko ...... Od obecanja se ne zovi premijeru..........

6 0

Važio je za NEŽENJU, a onda je ONA osvojila njegovo SRCE - Otkrivena TAJNA SREĆNOG BRAKA Džordža i Amal Kluni

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Stručnjak za govor tijela otkriva ključ uspjeha veze najintrigantnijeg para u Holivudu.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju  i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.

Italijanski recept za FENOMENALNE ŠPAGETE, prave se praktično ni od čega

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:39

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cijenovno prihvatljive.