Četvrtak, 28.05.2020 | 17:47
IZVOR: kolektiv.me

Predsjedavao premijer Duško Marković - Saopštenje sa 175. sjednice Vlade Crne Gore

Vlada Crne Gore je na 175. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici (DPP).
Foto: Služba za odnose s javnošću

Najvažnijim dokumentom, koji je preduslov za ulazak u kapitalni energetski objekat hidroelektrane visine 170 m, instalisane snage 170 MW, kapaciteta 209 GWh, predviđena je niža kota akumulacionog jezera od one koja je naisplativija i sa kojom već bilo se saglasilo stanovništvo.

Ovime je umanjena ekonomska isplativost, ali su zaštićeni svi elementi životne sredine.

U raspravi je više članova Vlade iskazalo punu podršku ovom strateškom projektu procijenjene vrijednosti 246 miliona eura ukazujući da su kvalitetnim dokumentom stvoreni su uslovi i za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja budući da višenamjensko akumulaciono jezero otvara mogućnosti valorizacije potencijala u više oblasti – saobraćaja, ribolova, turizma i dr.

DPP sadrži: granice područja za koje se plan donosi, izvod iz Prostornog plana Crne Gore, ocjenu postojećeg stanja prostornog uređenja, koncepciju namjene površina, uređivanja, izgradnju i korišćenje prostora, ekonomsko-demografsku analizu, zaštitne zone, koncepciju infrastrukturnih sistema i način njihovog povezivanja sa infrastrukturnim sistemima u okruženju, uslove, faze i dinamiku realizacije infrastrukturnih mreža i objekata, urbanističko-tehničke uslove ili smjernice za izgradnju objekata, prenos i distribuciju energije u skladu sa principima energetske efikasnosti i uz podsticanje učešća obnovljivih izvora energije, režim zaštite kulturne i prirodne baštine, mjere za zaštitu pejzažnih vrijednosti, mjere za zaštitu životne sredine, osnove zaštite od prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća, smjernice i mjere za realizaciju plana, plan parcelacije, područja, zone, lokacije i objekte od opšteg interesa, ekonomsko-tržišnu projekciju, način, faze i dinamiku realizacije plana.

Vlada je donijela Odluku o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Zaštita prostora Crne Gore".

Vlada je usvojila Informaciju o stimulaciji za zaposlene u ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj korisnika za april i maj 2020. godine i dala saglasnost da se zaposlenima u tim ustanovama isplati stimulans u visini do 15%.

Usvojena je i Informacija o plaćanju naknade za odvojeni život za specijalizante u sektoru javnog zdravstva za april 2020. godine. Vlada je dala saglasnost da se ljekarima specijalizantima, kojima je usljed novonastale situacije uzrokovane koronavirusom prekinut specijalistički staž, isplati naknada za odvojeni život u ukupnom bruto iznosu od 59.458,68 eura za april 2020. godine.

Usvojena je Informacija o prijedlogu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za zaključenje Sporazuma o poravnanju pred Centrom za posredovanje u predmetu P.br.990/18. Vlada je dala saglasnost da Zaštitnik zaključi Sporazum o poravnanju na iznos od 133.000 eura koji je prihvatio tužilac – kompanija „Kroling" doo Danilovgrad.

Vlada je usvojila Informaciju o izvedenim radovima na desnom rukavcu rijeke Bojane i planiranim aktivnostima do kraja 2020. godine. Uprava javnih radova je zadužena da, u tekućoj godini.

U dokumentu je ukazano da je izvedenim radovima postignuto nekoliko efekata: pročišćeno je korito desnog rukavca, materijal koji je izvađen je iskorišćen na najbolji način za prihranjivanje plaže koja je erodirala i dobili smo ponovo prostor koji je tokom vremena bio izgubljen te da je za završetak planiranih aktivnosti potrebno je izvesti čišćenje desnog rukavca u dužini još oko 1.400 metara.

Vlada je u okviru kadrovskih pitanja konstatovala prestanak mandata dugogodišnje sekretarke Sekretarijata za zakonodavstvo Dušanke Jauković zbog prestanka radnog odnosa usljed sticanja zakonskog uslova za penziju.

Premijer Duško Marković se zahvalio dosadašnjoj sekretarki Sekertarijata za zakonodavstvo rekavši da je bilo zadovoljstvo raditi sa Dušankom Jauković i učiti od nje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Simović: Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani JAVNO ZDRAVLJE

Utorak, 14.07.2020 | 14:46

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović pozvao je danas građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa rekavši da je danas situacija drugačija nego u prvom talasu.

TRAGIČAN KRAJ glumice (33): "Skupila je dovoljno snage da SPASI SINA, ali ne i sebe"

Utorak, 14.07.2020 | 07:36

Tijelo pronađeno u jezeru Piru pripada 33-godišnjoj glumici Nayi Riveri.

Promet MANJI za 30 odsto: Evo koliko vozila dnevno prođe kroz SOZINU

Utorak, 14.07.2020 | 09:21

Koliko epidemija korona virusa utiče na ljetnju turističku sezonu najbolje pokazuje to što jutros nije bilo uobičajene gužve i kolone automobila na naplatnoj rampi Sozine.

Eraković: Gradićemo klinike, Urgentni centar, zdravlje građana nam je najpreče i nema cijenu

Utorak, 14.07.2020 | 12:32

Klinički centar Crne Gore ima jasnu viziju razvoja zdravstvenog sistema. Gradiće se klinike, Urgentni centar, realizovaće se projekti koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu djece, porodilja, a strateški se planiraju projekti vezani za zdravstveni turizam. Sve ove projekte u razgovoru za CdM najavio je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

Ljekari i čudotvorci za koje se vezuju brojna VJEROVANJA: Danas se obilježavaju SVETI VRAČI

Utorak, 14.07.2020 | 08:00

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vrači.

Podgorica - KORONAVIRUS potvrđen na Pravnom FAKULTETU Univerziteta Crne Gore

Utorak, 14.07.2020 | 21:11

Sa Pravnog fakulteta su saopštili da će komunikacija sa njihovim službama biti zatvorena za neposredan rad sa studentima i zaposlenima, da će se odvijati isključivo putem telefona i elektronske pošte, ali da će ispiti biti organizovani u predviđenim terminima - uz obavezno nošenje maski, rukavica i dezinfekciju ruku prije ulaska u sale.

Mozgalica koju većina riješi pogrešno jer ne paze na DETALJE: Možete li vi do RJEŠENJA?

Utorak, 14.07.2020 | 20:33

Koliko pazite na detalje? Ispred vas je nekoliko mozgalica koje će to dobro testirati.

POBJEDNICI nikad ne rade ovih 7 stvari - Ovo su navike koje narušavaju MIR i SREĆU!

Utorak, 14.07.2020 | 20:20

Na žalost, sami sebi toliko komplikujemo život da često ni ne primjetimo sreću kada je tačno ispred nas.

Bošković - "SPC bi Crnu Goru da vrati vijekovima unazad"

Utorak, 14.07.2020 | 20:03

Sve ono što se dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako je kazao ministar odbrane Predrag Bošković gostujući u "Teleskopiji" RTCG, otkrilo je političku pozadinu djelovanja Srpske pravoslavne crkve.

Teniser BRANI Novaka: "Nije Đoković predsjednik države, oni koji ga KRITIKUJU, sjede i ćute..."

Utorak, 14.07.2020 | 19:48

Rišar Gaske, francuski teniski veteran, nije mogao da ćuti i u javnosti je prokomentarisao kompletnu situaciju u ''bijelom sportu.''

Dačić: Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i Vučića

Utorak, 14.07.2020 | 19:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Šta omiljena KAFA otkriva o vama - Da li ste ZABAVNI, kreativni ili možda preozbiljni?

Utorak, 14.07.2020 | 19:25

Najzastupljeniji jutarnji ritual širom svijeta je ispijanje prve kafe. Ovaj kofeinski napitak nam pruža snagu za početak dana, daje razlog za susret sa dragim osobama i neobavezan razgovor.

VIDEO koji se proširio Internetom: Pas ugledao slijepog čovjeka, pa sklonio granu s puta kako bi on mogao proći

Utorak, 14.07.2020 | 19:11

Psi su poznati kao životinje velikog srca, a video koji se pojavio na Twitteru upravo to i dokazuje. Dok je šetao pješačkom stazom u društvu svoje vlasnice, kamera je uhvatila psa kako čini dobro djelo.

"Maradona je Mesi i Ronaldo u jednom igraču, NAJBOLJI fudbaler svih VREMENA"

Utorak, 14.07.2020 | 18:43

Andreas Breme čuveni njemački fudbaler koji je 1990. godine golom sa penala u finišu meča donio titulu prvaka svijeta "pancerima" protiv Argentine i osvetu za poraz četiri godine ranije od iste reprezentacije u finalu Mundijala u Meksiku, prisjetio se kako je bilo igrati protiv tada najboljeg igrača svijeta legendarnog Dijega Armanda Maradone.

Aprcović: Veća je EMOCIJA, veći je požar u srcima naših mladih ljudi koji vole svoju DOMOVINU

Utorak, 14.07.2020 | 18:11

"Naša omladina ima punu podršku i zato ćemo zajedno dati novi zeleni pečat bedemima“.