Utorak, 02.06.2020 | 11:42
IZVOR: Telegraf Biznis

Otišao je u penziju sa 35 godina, kao MILIONER: Ima PET savjeta za sve koji žele da UŠTEDE

Godine 2016, kada je prikupio skoro 1 milion dolara u šteku, Stiv je dao otkaz u jednoj softverskoj firmi.




Foto: Printscreen/cnbc.com

Prije četiri godine, Stiv Edkok napustio je posao kada je shvatio da je uštedeo sasvim dovoljno (milion dolara) - da može da se penzioniše. Tada je imao 35. Ubrzo se rano penzionisala i njegova supruga Kortni.

Nemaju svi ovu privilegiju, ali prema njegovim riječima, ona nije nedostižna, samo treba znati kako. Zato Stiv sa svijetom dijeli 5 bazičnih principa po kojima, kako kaže, treba svako da živi.

1. Prvi cilj je finansijska nezavisnost, ali nema mnogo veze s novcem. Ima veze sa željom da vam ovaj ideal postane prioritet. Dok sam radio u bivšoj firmi, imao sam dobar posao i zaradu, ali sam nevoljno išao na posao svaki dan. Nije mi se dopadalo da sedim cio dan u mjestu i da mi neko naređuje. Počeo sam da odvajam sa strane 70 odsto svoje plate.

2. Aktivno unapređujte svoju zaradu. Iako sam na poslu dobro zarađivao, uvijek sam tražio način da ostvarim prihode i van kancelarije. Pokrenuo sam sajt o finansijama, i pisao konstantno. Vremenom sam preko njega zarađivao 1.000 dolara mjesečno.

Moja supruga Kortni i ja smo otvorili i YouTube kanal, koji nam je donosio dodatnih 500 dolara za mjesec dana. Ali, nastavio sam naporno da radim na svom regularnom poslu, jer sam želio da pokažem šefu zašto zaslužujem povišicu od 10 ili 15 odsto.

3. Investirajte novac. Štek i povišice sami od sebe neće mnogo uraditi. Nas dvoje smo počeli da ulažemo u nekretnine, istorijske objekte, da kupujemo akcije. Ideja koja stoji iza toga je vrlo jednostavna: neko dobro kupiš po jednoj cijeni, a njemu vremenom cijena raste. Ako uložite 1.000 dolara, a cijena u međuvremenu skoči za 100 dolara, sledeće godine vaša početna baza je 1.100 dolara.

4. Uvijek znajte gdje vam odlazi novac. Svaki dinar je važan, pogotovo ako ste skloni gomilanju dugova. Bilježenje troškova je jednostavna osnova, i svaka osoba bi trebalo barem jednom mjesečno da vodi evidenciju, ali ljudima uglavnom fali discipline. Analizirajte svoje račune, umjesto što ih negirate. "Zabavno trošenje" dolazi tek nakon podmirivanja računa i osnovnih potrepština.

5. Odbacite stvari koje vam nisu potrebne. Ja sam ranije mnogo trošio, imao sam dva automobila i sportski motor, ali sam se oslobodio svega toga. Kortni i ja sada živimo skromno, ali smo srećni. Nemamo više kablovsku televiziju, ali smo se za upola manje para pretplatili na striming servis. Mjesečno dajemo samo 50 dolara za hranu "napolju", odnosno ručavanje u restoranima.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".