Srijeda, 03.06.2020 | 10:08
IZVOR: biznis.telegraf.rs

Šta kažete za SKRAĆENU radnu nedjelju - Može li da zaživi NERADNI PETAK?

U mnogim zemljama planete, pa i u Hrvatskoj, uveliko se vodi polemika o skraćenoj radnoj nedjelji, kao odgovoru na krizu, dakle, nešto po uzoru na njemački Kurcarbajt.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Privredno-socijalno veće pokreće razgovor o tome, kao o obliku državne pomoći, pri čemu bi poslodavac mogao manje da plaća radnika, odnosno da ima manje izdatke, a sa druge strane - zaposleni bi imali više vreme za sebe i porodicu.

Skraćena radna nedjelja nije samo eventualna posljedica korone, već se i prije govorilo o njoj, kao o načinu da se smanje pritisak, stres, užurbani tempo.

Premijerka Novog Zelanda je takođe pomenula ovaj način rada kao isplativ za sve: ljudi bi imali više slobodnog vremena da putuju i obilaze svoju zemlju, što bi oporavilo turizam.

Naše komšije polemišu o subvencijama za kraću radnu nedjelju, ali se još ne zna kolike će biti te subvencije i ko bi za njih mogao da konkuriše. Ono što se zna, jeste da će uslovi biti stroži.

Ono gde bi, prema riječima hrvatskog ministra Josipa Aladrovića, kraća radna nedjelja najviše imala smisla jeste proizvodnja. Kako dodaje, nešto slično je postojalo 2014, a mjera je bila poznata kao "neradni petak".

Zaposleni bi ostajali kod kuće jedan dan nedjeljno, a dnevnicu bi pokrivala država. Ipak, malo njih je prije šest godina bilo zainteresovano za ovu opciju.

Svuda u svijetu već uveliko su "na snazi" masovna otpuštanja, a kako navodi hrvatski ministar, tamo će tek sada krenuti talas otkaza, nakon što se u junu radnicima isplati treća pomoć.

Kreće zaoštravanje radnih uslova, jer u većem dijelu svijeta prestaju da važe mjere pomoći uvedene tokom vanrednog stanja. Međutim, to ne znači da se sve vratilo u normalu.

Preduzeća i dalje postepeno pokreću poslovanja i nisu u stanju da "obrnu" profit u tako kratkom roku, da bi bili na dobitku kada isplate sve radnike.

Mjeru vezanu za skraćenu radnu nedjelju, ne treba vezivati isključivo za očuvanje radnih mjesta.

Njena suština je u tome da se zadrži sposobnost brzog oporavka nakon krize, koja sa sobom svakako uvijek nosi otkaze i smanjenje zaposlenosti. Osim toga, ona ima najviše smisla u proizvodnji i industriji, a najmanje u uslužnim djelatnostima.

Cilj je zadržati onu zaposlenost kod koje postoje specifična znanja i vještine. Dakle, ako odu takvi, kvalifikovani radnici, onda će se preduzeće teško oporaviti, jer na slobodnom tržištu neće moći da nađe adekvatne radnike koji bi zamijenili one stare, s bogatim znanjem i iskustvom.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mira
06.06.2020 15:17

Tako je nemojte uvesti radnu nedelju neka odmaraju trgovci jedan dan i oni imaju dusu stvarno je tesko raditi cele nedelje bez prekida a kancalarije njihove rade od ponedeljka do petka

0 0

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.

TRIK za fugne kao nove - Očistite ih na BRZ i LAK način

Utorak, 23.04.2024 | 12:40

Sada je vrijeme da vaš toalet zablista.

Eraković: Jovanovski će biti NA ČELU Komisije za praćenje uspostavljanja softvera

Utorak, 23.04.2024 | 12:28

Poslanik DPS-a Jevto Eraković saopštio je danas da će profesor doktor Srđa Jovanovski biti na čelu Komisije koja će raditi na pripremi tendera za dobijanje softverskog rješenja za kontrolu podataka prikupljenih tokom poipisa.    

INCIDENT - Alek Boldvin ženi UZEO telefon iz ruke: Tražila od njega da IZGOVORI DVIJE RIJEČI (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 12:04

Video-snimak sukoba glumca Aleka Boldvina sa propalestinskom protestantkinjom postao je viralan na društvenim mrežama.

UP - U Budvi uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici

Utorak, 23.04.2024 | 11:58

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“, Odjeljenja bezbjednosti Budva lišili su slobode N.R. (49) sa Kosova, sa boravkom u Budvi zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Piperović: Predložićemo SDT- u da SASLUŠA Zdravka Krivokapića

Utorak, 23.04.2024 | 11:55

Odbrana uhapšenog Zoran Lazovića danas će Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) predložiti da se u postupku u kom je slobode lišen nekadašnji tajni agent, u svojstvu svjedoka, sasluša bivši premijer Zdravko Krivokapić.

Vuković: Odluka o imenovanju Zenovića POLITIČKI LEGITIMNA, ali i veoma PROBLEMATIČNA

Utorak, 23.04.2024 | 11:46

Odluka o imenovanju nosioca liste PES-a u BD politički je legitimna, ali i veoma problematična, da ne kažem neodgovorna, u odnosu na najvažniji vanjskopolitički interes Crne Gore - članstvo u EU, saopštio je potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković.

Đukanović: GRIJEŠI onaj, ako u lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, NE PREPOZNAJE svoje lisice sjutra

Utorak, 23.04.2024 | 11:38

Nekadašnji predsjednik države, Vlade i DPS-a Milo Đukanović ocijenio je da je u Crnoj Gori na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta.