Petak, 05.06.2020 | 17:27
IZVOR: Kolektiv.me

Marković: Crna Gora OTVORILA GRANICE sa 131 zemljom

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas da je proteklo razdoblje u kojem se cio svijet suočavao sa pandemijom koronavirusa pokazao da se mnogi poslovi mogu obavljati on-line ili od kuće te da je digitalna transformacija u ovom trenutku prioritet svih prioriteta.
Foto: Gov.me

///Britanski portal: Zašto nakon izolacije prvo treba OTPUTOVATI u CG///

„Ova pošast koja nas je zadesila je pokazala da moramo mijenjati naše tradicionalne navike, da moramo mijenjati pristup, da moramo razvijati naše društvo, da moramo savladati pretpostavke za brže donošenje odluka bez trošenja vremena i novca i zaista je digitalna transoformacija nešto što je prioritet svih prioriteta u ovom trenutku" – kazao je predsjednik Vlade u razgovoru „Otvoreno s Premijerom" koji tradicionalno organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori.

U tom kontekstu predsjednik Vlade je podsjetio na slučajeve u kojima je pandemija koronavirusa ubrzala neke procese digitalizacije i doprinijela mijenjanju navika i sagledavanju naših sposobnosti.

„Ova situacija nas je navela da drugačije razmišljamo i ne samo razmišljamo nego i da radimo, ali i da prepoznamo naše sposobnosti kojih do sada nijesmo bili svjesni. Sjećam se trenutka kada sam razgovarao sa ministrom prosvjete da je neophodno organizovati on-line nastavu za naše učenike da ih ne ostavimo bez kontakta sa profesorima i sa njihovim predmetima. Bilo je ozbiljnog skepticizma. Ali smo vidjeli da se ta nastava veoma brzo organizovala na kvalitetan način. Naravno, dometi tog pristupa nijesu u potpunosti obezbijeđeni ali je cilj postitgnut. Učenici su bili u kontaktu sa svojim nastavnicima i svojim predmetima, kroz taj proces je došlo do podizanja nivoa informatičkog i digitalnog obrazovanja i vjerujem da ćemo u budućnosti imati snažne benefite. Čak i ja sam dva i po mjeseca od kuće radio veoma važne državne poslove, one poslove za koje sam mislio da se ne mogu raditi mimo kabineta i sastanaka sa svima onima koji učestvuju u kreiranju državne politike. Pokazalo se da to nije bio hendikep nego, nasuprot, kvalitet i nova vrijednost koja je osnažila ne samo institucije nego i pojedince u institucijama. Dakle, došli smo do situacije da su priliku dobili naši vrijedni i sposobni pojedinci koji nijesu mogli biti prisutni na sastancima sa premijerom i njegovim timom, a institucionalno su radili veoma važne poslove za državu" – kazao je predsjednik Vlade.

Kao posebna dostignuća Premijer je podsjetio da je digitalizacija u medicini prisutna već desetak godina, da projekat telemedicine funkcioniše u tri bolnice – Baru, Beranama i Pljevljima i da je jedan od rezultata bolja i kvalitetnija zdravstvena usluga građanima. Takođe je rekao da će nova reješenja omogućiti i napredak u oblasti održivog razvoja tako što će inspektori imati bolji, brži i kvalitetniji uvid u sva potrebna dokumenta kako bi djelovali na terenu prije svega u sprečavanju divlje gradnje.

Ove godine ključna izrada Strategije digitalne transformacije

Premijer je ocijenio da je u oblasti digitalizacije najvažniji korak donošenje Strategije digitalne transformacije kao ključnog dokumenta u ovoj godini.

U izradu tog dokumenta, kazao je premijer, biće kroz Radnu grupu uključeni svi zainteresovani činioci, naročito predstavnici poslovne zajednice, kako bi se došlo do što kvalitetnijeg strateškog dokumenta.

„Saglasan sam i sa potrebom formiranjem savjetodavnog tijela koje bi realizovalo Strategiju i ciljeve digitalne transformacije koju ste upravo Vi inicirali, zajedno sa Privrednom komorom, Savjetom stranih investitora i Asocijacijom menadžera" – kazao je predsjednik Vlade.

Podrška domaćem IT sektoru

Odgovarajući na pitanje izvršnog direktora Američke privredne komore u Crnoj Gori Marka Miročevića o mjerama podrške Vlade domaćem IT sektoru predsjednik Vlade je rekao da je činjenica da je IT industrija u Crnoj Gori nedovoljno promovisana i razvijena, imajući u vidu njenu ulogu u procesima digitalne transformacije koja je postala imperativ razvoja društva.

„Ministarstvo nauke je u okviru predloga za III paket mjera posebno se fokusiralo na podsticaj i podršku ovoj industriji, Vjerujem da ćemo kroz cio paket mjera pronaći mehanizme za brži razvoj IT industrije u Crnoj Gori. Moguće je da ćemo o tome razgovarati već narednih dana. Da li ćemo biti u prilici već u ovoj godini da smanjujemo poreska opterećenja pa i opterećenja rada zaposlenih u ovom sektoru i u drugim sektorima – bojim se da nećemo" – kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da se naša zemlja nalazi u specifičnoj situaciji da su prioriteti isplate zarada, penzija i socijala, ali i nastavak finansiranja razvojnih projekata i stvaranje pretpostavki za novi razvoj. „Ta situacija nama u ovom trenutku ne daje dovoljno prostora da razmišljamo na ovaj način o kojem ste Vi govorili. Ali podsticaji i subvencije su sasvim izvjesne i vjerujem da ćemo ih kreirati" – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

///Analizirano 337 uzoraka: CRNA GORA i dalje bez zaraženih koronavirusom///

Koronavirus i turizam

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Ranke koja je čestitala predsjedniku Vlade na odličnim rezultatima upravljanja krizom koju je donijela pandemija koronavirusa.

„Dopustite da izrazim iskrene čestitke i zahvalnost premijeru na izvanrednom načinu na koji su crnogorska vlada i građani Crne Gore upravljali epidemijom koronavirusa. Crna Gora je, kao prva država u Evropi bez koronavirusa, jasno pokazala vođstvo i odgovorno upravljanje u vrijeme krize. ... Ako se prisjetimo vremena prije COVID-19, možda se sjećate da je AmCham na prošlogodišnjem događaju predstavio nalaze svog Izvještaja o poslovnoj klimi. Tog dana smo razgovarali o mnogim pozitivnim trendovima, kao i o oblastima poboljšanja. Iz mojih ličnih razgovora s premijerom mogu da potvrdim da su se on i Vlada Crne Gore suočili sa brojnim izazovima i pokrenuli niz važnih projekata – uključujući traganje za načinima za diversifikaciju ekonomije, podršku malim i srednjim preduzećima i nastavak razvoja infrastruktura zemlje – što će donijeti ogromnu korist Crnoj Gori. Sada su još veći izazovi koji će zahtijevati našu kolektivnu energiju, kreativnost i marljivost. Kao što smo čuli već mnogo puta u proteklih nekoliko mjeseci, 'We are stronger together – zajedno smo jači. Danas i u daljoj budućnosti moramo kao zajednice podržavati jedni druge"- kazala je ambasadorka Rajzing Rajnke.

Predsjednik Vlade Duško Marković je, upitan o predstojećoj turističkoj sezoni, rekao da je čitava situacija zabrinjavajuća i da predstavlja veliki udar na našu ekonomiju.

„Zemlje i dalje drže zatvorene svoje granice. Postoji pojedinačno otvaranje bez širih i većih mogućnosti. Nema kooridniranog i usaglašenog pristupa kada je u pitanju Evropska unija ni unutar EU, a posebno u odnosu na treće zemlje. Tako da u ovom trenutku rezultat koji ima Crna Gora kao prva i jedina Corona Free destinacija ne daje nam dobre nade da turizam ima šanse u ovoj godini. Ali mi se nećemo predati. Mi ćemo čuvajući ovu epidemiološku situaciju stvarati pretpostavke za početak turističke sezone i što bolju valorizaciju našeg turističkog potencijala. Država je spremna i uradila je sve što je do nje: Odbranili smo se od virusa, zaštitili smo naše građane i otvorili granice prema svim zemljama čiji su epidemiološki kriterijumi slični našim. U ovom trenutku, na današnji dan, Crna Gora je otvorila granice sa 131 zemljom" – kazao je predsjednik Vlade dodajući da postoji veliko interesovanje za odmor u Crnoj Gori i da je naša turistička privreda spremna, ali da ne zavisi sve od nas.

Dodao je da će u trećem paketu mjera, koji Vlada priprema, biti definisana i podrška našoj turističkoj privredi kroz različite modele: oko 70 miliona eura će biti povučeno od Razvojne banke Savjeta Evrope i usmjereno za kreditiranje kompanija u turizmu i u drugim sektorima preko komercijalnih banaka i Investiciono razvojnog fonda.

„Istovremeno smo predvidjeli 50 miliona eura kao garanciju za banke kako bi se one mogle zaduživati kod kreditnih institucija za podršku našoj privredi. To je dakle oko 120 miliona eura podrške. Vjerujemo da će komercijalne banke opredijeliti po našim procjenama oko 100 miliona eura. To je 220 miliona eura. U budžetu smo predvidjeli osam miliona eura za subvencije za kamate za kredite koji idu prema tur privredi. Dakle, država je uradila sve što je do nje, turistička privreda je spremna za turističku sezonu, hotelijeri i privatni smještaj su spremni, a ostalo ne zavisi od nas" – kazao je predsjednik Vlade u razgovoru „Otvoreno sa premijerom" koji je organizovala Američka privredna komora.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
BKM
05.06.2020 23:56

Koje su to drzave? Gdje je spisak?

2 0

OSTALE VIJESTI

Demokratska partija socijalista: Amfilohije u ulozi lidera DF-a

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 15:52

Lamentiranjem nad sudbinom opozicije, nemogućnošću da zbog epidemije koronavirusa održava mitinge po Crnoj Gori u formi litija i uz sasluživanje Crkve, mitropolit Amfiohije je juče najotvorenije nastupio u ulozi lidera izborne liste Demokratskog fornta, odnosno srpskog bloka. Očajni višegodišnji gubitnici, zaklonili su se iza crkve, nadajući se da će im tamjan pomoći da ne izgube i predstojeće izbore 30. avgusta, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.    

DF: NKT obmanjuje javnost, za mjesec dana iznikle silne laboratorije

Nedjelja, 05.07.2020 | 20:39

Nacionalno koordinaciono tijelo je neustavno i mjesecima “frizira” podatke i obmanjuje građane kako bi Crnu Goru bez ikakvog utemeljenja predstavili kao Corona free državu, saopšteno je večeras iz Demokratskog fronta.

Nacionalno koordinaciono tijelo: DF učinio sve da OTEŽA borbu za ZDRAVLJE građana

Nedjelja, 05.07.2020 | 09:26

Tokom cijele pandemije koronavirusa svjedoci smo da je DF uradio sve što je bilo u njegovoj moći da oteža i ugrozi borbu za zdravlje i živote građana Crne Gore, poručili su iz Nacionalnog koordinacionog tijela. 

Divanović: UBJEDLJIVO ćemo PORAZITI politički primitivizam

Nedjelja, 05.07.2020 | 08:18

Novoizabrani predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović ocijenio je da će DPS ubjedljivo pobijediti politički primitivizam na izborima koji su zakazani za 30. avgust.

Demokratska partija socijalista: "SPC nastavila jeftinu političku kampanju"

Petak, 03.07.2020 | 19:41

Predizborne aktivnosti koje je zvanično započela vidovdanskim mitingom, Srpska pravoslavna crkva je nastavila današnjim saopštenjem. U maniru stranačkih organizacija, koje psihološko-populističkim frazama žele da pridobiju glasače, Crkva je konačno ogolila svoje političke namjere, poručuju iz Demokratske partije socijalista.

Pojačavaju kontrolu i pooštravaju mjere: Italijani strahuju od NOVIH ŽARIŠTA

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 21:40

Obaveza hospitalizacije za oboljele koji odbijaju liječenje i jačanje kontrole karantina, dio je plana za sprječavanje širenja koronavirusa u Italiji.  

Jedinstven slučaj u svijetu FUDBALA: Traže pojačanja preko OGLASA na Fejsbuku

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 20:55

Nude besplatan smještaj, hranu i solidnu platu...

Švedski epidemiolog: Ne smijte nam se, NAUČITE nešto od nas

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 20:34

Umjesto što se smijete našem modelu borbe sa kovidom19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našeg iskustva, tvrdi švedski epidemiolog Anders Tegnel.

Omiljena LJETNJA poslastica: Kako odabrati savršenu LUBENICU?

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 20:05

Iako na prvu sve izgledaju isto, pravim znalcima ne može se dogoditi da se kući vrate s nezrelom lubenicom. Lubenica je voće čija je kupovina pravi rulet.

FOTO: Ima MILIONE, ali najviše uživa u stvarima za koje joj nisu potrebni ni NOVAC ni SLAVA

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 19:52

Iako je tokom duge i bogate karijere zaradila milione, Ana Ivanović najviše uživa u običnim, svakodnevnim sitnicama.

ČETVRTA POBJEDA Danke Kovinić na turniru u Beogradu

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 19:33

Crnogorska teniserka i najbolje rangirana igračica na turniru (91. na svijetu), lako je savladala Bosanku Anitu Husarić 6:3, 6:1..

Svi kažu da je SEDMA godina braka nakritičnija, a znate li koja je NAJSREĆNIJA a kada počinju SVAĐE?

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 19:03

Za mnoge parove u braku, zaljubljivanje i izgovaranje sudbonosnog “da“ je bio najlakši dio. Srećno življenje “do kraja života“ je dio za koji treba mnogo truda.

MCP: Bošković pokazao svoj ostrašćeni anticrkveni stav

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 18:52

Mitropolija crnogorsko primorska reagovala je na današnju izjavu ministra odbrane Predraga Boškovića, u kojoj je, između ostalog, kazao kako MCP krši zakone zemlje u kojoj ilegalno posluje.

Iz sata u sat broj zaraženih RASTE: 15 gradova u Srbiji je proglasilo VANREDNU situaciju

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 18:27

Vanredno je od danas u Užicu, Priboju, Lučanima i Vladičinom Hanu, ali i u Arilju, Ivanjici, Požegi, Beogradu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Vranju, Šapcu, Tutinu i Novom Pazaru

Begić: Zaraženi pojedini sportisti, Fudbalski savez ODLUČUJE o nastavku prvenstva

Ponedjeljak, 06.07.2020 | 18:12

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić potvrdio je da postoje slučajevi zaraze Covidom 19 u našem sportu.