Subota, 06.06.2020 | 16:47
IZVOR: vijesti.me

MCP: Prestanite sa gonjenjem i zloupotrebom Crkve

Iz MCP napominju da se političke stranke i udruženja u posljednje vrijeme često oglašavaju na crkvene teme – ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više "upotrebljava i zloupotrebljava u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa".
Foto: mitropolija.com

Mitropolija crnogorsko-primorska je apelovala da se prestane sa, kako navode, gonjenjem i zloupotrebom Crkve.

"Opet i opet u Crnoj Gori je na udaru Crkva i privođenje i procesuiranje sveštenstva. Ovoga puta u Baru i to na praznik njegovog pokrovitelja i zaštitnika, Svetog Jovana Vladimira. Ako uzmemo u obzir da smo od 12. maja, kada je utamničen vladika Joanikije sa svojih osam sveštenika, do danas imali na desetine sličnih ili identičnih kršenja propisa NKT-a i da niko nije procesuiran ili krivično gonjen, onda je potpuno jasno da su mjere koje se propisuju u službi progona Crkve i sprečavanje njene misije", navode iz MCP.

Podsjetili su i na "privođenje Mitropolita Amfilohija i sveštenika bez ijednog opravdanog razloga." 

"Cijelo vrijeme smo kao Crkva ćutali i trpjeli poniženja i uvrede, nismo preduzimali nikakve radnje, radi opšteg interesa i zdravlja ljudi, a Crkva se uvijek stara o cjelovitom zdravlju čovjekovom, i duhovnom i tjelesnom. Tokom trajanja pandemije Crkva je svakodnevno prinosila molitve za ozdravljenje od ove opake bolesti za sve ljude cijeloga svijeta. Svakako da su znanje i žrtva medicinskog osoblja pomogli mnogima da se iscijele i određene preduzete mjere su dale rezultata, ali takođe blagodareći molitvama i blagoslovima Svetog Vasilija, Svetog Petra i ostalih svetitelja pred kojima se na svakoj službi čitala molitva za zaštitu od virusa patrijarha rumunskog Danila, ovaj narod se sačuvao od većih posledica. Ali i kada je proglašen kraj epidemije, to nasilje nad Crkvom se nastavlja i ne dozvoljava nam se da svoje praznike i slave proslavljamo na način kako se to vjekovima čini", stoji u saopštenju MCP.

Zabraniti litije je, kako su kazali, atak na bogosluženje crkve i njen vjekovni poredak i praksu.

"Uvažena gospodo iz vlasti, Litija je bogoslužbeni obred i poredak, njoj prethodi molitva u Crkvi i ta molitva se preliva na ulice gdje se blagoslov širi na cio grad, selo ili kraj. U toku nje se čitaju djelovi iz Svetog jevanđelja, prouznose molitve za njegove žitelje, upravitelje, za zdravlje i napredak. Zabraniti Litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vjekovni poredak i praksu. Da podsjetimo, virus je ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije. Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin", ističu iz MCP.

Litije, koje su, kako smatraju, "probudile i oslobodile ovaj narod", su pokazale "put kojim treba da ide Crna Gora".

"Taj put je put bratske ljubavi, sloge, praštanja i jedinstva, ne u mržnji, nego u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima. Zato je na njima bilo mjesta za sve bez obzira na naciju, partiju, ideologiju pa čak i vjeru. Gledajući šta se dešava ovih dana u Americi, ranije po Evropi, gdje na ulicama vlada haos i nasilje, naše Litije postale su fenomen jedinstven u svijetu zato što su pokrenute, ne zemaljskim prolaznim interesima, nego Božanskom ljubavlju i čežnjom za istinsku slobodu. Ako je nešto osvetlalo obraz Crnoj Gori pred licem cijeloga svijeta to su veličanstvene litije. Jedina institucija u kojoj su te naše razlike prevaziđene poslednjih decenija je Crkva Hristova u Crnoj Gori – Srpska Pravoslavna Crkva."

Napominju i da se političke stranke i udruženja u posljednje vrijeme često oglašavaju na crkvene teme – ponekad glasnije i od same Crkve, čime se ona sve više "upotrebljava i zloupotrebljava u ostvarivanje nečijih političkih, prizemnih i prolaznih interesa".

"Javnost to zna i Crkva na to stalno podsjeća i sebe i druge, da politika i političari, vladike i sveštenici prolaze, a Crkva ostaje vječna i nepokolebljiva. Političke partije i ideologije žive i zavise od izbora, Crkva je nadživjela sve ideje i ideologije, progone i raspeća, carstva i vladare uvijek svjedočeći vječno ljudsko dostojanstvo. U kontekstu partijašenja i strančarenja, političarima su važni birači i ljude se posmatraju kao brojke, za Crkvu je važan svaki čovjek, jer na svakome je urezan lik Božiji, svaki je naš bližnji, naš brat i vječni sabrat, kroz koga se provjerava i naša ljubav prema Bogu i naše trpljenje. Zato je cio naš život u znaku krstoobrazne ljubavi, prema bližnjem po horizontali i prema Bogu po vertikali. Jedno bez drugog ne biva. Svi koji znaju šta je Crkva, moraju znati i da se ona ne može poistovjetiti ni sa jednom partijom, idejom, ni ideologijom, nacijom, ni državom. Političari su članovi Crkve, rado viđeni u Crkvi, i najviše pomažu ako o Crkvi brinu kao njena djeca, a ne iz pozicije političkih ili drugih organizacija. Svojom ljubavlju Crkva prevazilazi sve i grli sve podjednako", navode iz MCP.

Crkva je, kako ističu, uvijek blagosliljala i blagosiljaće sve koji rade na dobrobiti naroda i na napredak i slogu. "Koji pozivaju na mir i ljubav, a ne na sukobe i mržnju. Naročito su blagosloveni oni koji žrtvuju sebe radi dobra drugih. Isto tako ne mogu i nisu blagosloveni oni koji druge, pa čak i Crkvu, žrtvuju zarad ličnih, političkih i drugih interesa, bez obzira sa koje strane ili iz kojeg centra moći dolazili. Crkva ima samo jedan centar moći a to je Životvorna, Nerazdjeljiva i Vječnoživa i sveprožimajuća sila Svete Trojice – Boga ljubavi kojoj se hrišćani jedino klanjaju i pokoravaju, a čiji praznik ovih dana proslavljamo", navode iz MCP.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su pozvali da "svako radi svoj posao na koje ga je društvo prizvalo", a u Crnoj Gori su se, kako ocjenjuju, problemi "nagomilali i ima posla na sve strane".

"Crkvu i svetinje ostavite da vode onima koji su zato prizvani i pozvani, za to se školovali, i život svoj posvetili. Takođe, zahtijevamo da se prestane sa selektivnom i diskriminatornom primjene zakona i propisa i da se momentalno prekinu sudski procesi koji se vode protiv Vladike Joanikija, sveštenstva i vjernog naroda, jer su ovi postupci poljuljali i onako slabo povjerenje između Države i Crkve, narušeno izglasavanjem neustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i produbili podjele i sveopštu krizu u društvu, potvrđujući da u Crnoj Gori odavno ne važe podjednako zakoni za sve. Time su ugroženi temelji modernog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, što je ocjena i svih međunarodnih relevatnih institucija", zaključuje se u saopštenju MCP.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Serdar
06.06.2020 18:05

Umjesto da mantijasi prestanu da četnikuju oni nama normalnim dijele savjete. Sram ih bilo .

5 4
Daka
06.06.2020 20:06

sta ces ti koji?

2 1
Ante
06.06.2020 21:26

Sve Crkve treba zakonom zabraniti

1 4
David
06.06.2020 23:10

Tako je .

0 3

OSTALE VIJESTI

NKT - Podgoričani da POŠTUJU mjere, u Rožajama i Gusinju PRODUŽENE još sedmicu

Utorak, 14.07.2020 | 21:31

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) analiziralo je večeras na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu Podgorici u kojem je konstatovan značajan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom.

Podgorica - KORONAVIRUS potvrđen na Pravnom FAKULTETU Univerziteta Crne Gore

Utorak, 14.07.2020 | 21:11

Sa Pravnog fakulteta su saopštili da će komunikacija sa njihovim službama biti zatvorena za neposredan rad sa studentima i zaposlenima, da će se odvijati isključivo putem telefona i elektronske pošte, ali da će ispiti biti organizovani u predviđenim terminima - uz obavezno nošenje maski, rukavica i dezinfekciju ruku prije ulaska u sale.

60.000 rukavica, 15.000 maski... - U Crnu Goru stigla još jedna DONACIJA Brčvaka

Utorak, 14.07.2020 | 20:47

U Crnu Goru je danas stigla donacija Hajriza Brčvaka koja se sastoji od 60.000 rukavica, 15.000 maski, 2.000 vizira, saopšteno je na stranici njegove humanitarnog fonda Hemiias.

Aprcović: Veća je EMOCIJA, veći je požar u srcima naših mladih ljudi koji vole svoju DOMOVINU

Utorak, 14.07.2020 | 18:11

"Naša omladina ima punu podršku i zato ćemo zajedno dati novi zeleni pečat bedemima“.

Uprava policije: Organizatorima nećemo obezbjeđivati javna okupljanja u pokretu

Utorak, 14.07.2020 | 17:31

Policija je podnosiocima prijava, prije organizovanja javnih okupljanja, predočila da su u obavezi da se pridržavaju svih mjera Ministarstva zdravlja sa posebnim akcentom na dozvoljeni broj okupljenih građana kako bi se spriječilo širenje Covid -19...

Simović: Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani JAVNO ZDRAVLJE

Utorak, 14.07.2020 | 14:46

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović pozvao je danas građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa rekavši da je danas situacija drugačija nego u prvom talasu.

TRAGIČAN KRAJ glumice (33): "Skupila je dovoljno snage da SPASI SINA, ali ne i sebe"

Utorak, 14.07.2020 | 07:36

Tijelo pronađeno u jezeru Piru pripada 33-godišnjoj glumici Nayi Riveri.

Promet MANJI za 30 odsto: Evo koliko vozila dnevno prođe kroz SOZINU

Utorak, 14.07.2020 | 09:21

Koliko epidemija korona virusa utiče na ljetnju turističku sezonu najbolje pokazuje to što jutros nije bilo uobičajene gužve i kolone automobila na naplatnoj rampi Sozine.

Eraković: Gradićemo klinike, Urgentni centar, zdravlje građana nam je najpreče i nema cijenu

Utorak, 14.07.2020 | 12:32

Klinički centar Crne Gore ima jasnu viziju razvoja zdravstvenog sistema. Gradiće se klinike, Urgentni centar, realizovaće se projekti koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu djece, porodilja, a strateški se planiraju projekti vezani za zdravstveni turizam. Sve ove projekte u razgovoru za CdM najavio je direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

Ljekari i čudotvorci za koje se vezuju brojna VJEROVANJA: Danas se obilježavaju SVETI VRAČI

Utorak, 14.07.2020 | 08:00

Pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vrači.

Podgorica - KORONAVIRUS potvrđen na Pravnom FAKULTETU Univerziteta Crne Gore

Utorak, 14.07.2020 | 21:11

Sa Pravnog fakulteta su saopštili da će komunikacija sa njihovim službama biti zatvorena za neposredan rad sa studentima i zaposlenima, da će se odvijati isključivo putem telefona i elektronske pošte, ali da će ispiti biti organizovani u predviđenim terminima - uz obavezno nošenje maski, rukavica i dezinfekciju ruku prije ulaska u sale.

Mozgalica koju većina riješi pogrešno jer ne paze na DETALJE: Možete li vi do RJEŠENJA?

Utorak, 14.07.2020 | 20:33

Koliko pazite na detalje? Ispred vas je nekoliko mozgalica koje će to dobro testirati.

POBJEDNICI nikad ne rade ovih 7 stvari - Ovo su navike koje narušavaju MIR i SREĆU!

Utorak, 14.07.2020 | 20:20

Na žalost, sami sebi toliko komplikujemo život da često ni ne primjetimo sreću kada je tačno ispred nas.

Bošković - "SPC bi Crnu Goru da vrati vijekovima unazad"

Utorak, 14.07.2020 | 20:03

Sve ono što se dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako je kazao ministar odbrane Predrag Bošković gostujući u "Teleskopiji" RTCG, otkrilo je političku pozadinu djelovanja Srpske pravoslavne crkve.

Teniser BRANI Novaka: "Nije Đoković predsjednik države, oni koji ga KRITIKUJU, sjede i ćute..."

Utorak, 14.07.2020 | 19:48

Rišar Gaske, francuski teniski veteran, nije mogao da ćuti i u javnosti je prokomentarisao kompletnu situaciju u ''bijelom sportu.''

Dačić: Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i Vučića

Utorak, 14.07.2020 | 19:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Šta omiljena KAFA otkriva o vama - Da li ste ZABAVNI, kreativni ili možda preozbiljni?

Utorak, 14.07.2020 | 19:25

Najzastupljeniji jutarnji ritual širom svijeta je ispijanje prve kafe. Ovaj kofeinski napitak nam pruža snagu za početak dana, daje razlog za susret sa dragim osobama i neobavezan razgovor.

VIDEO koji se proširio Internetom: Pas ugledao slijepog čovjeka, pa sklonio granu s puta kako bi on mogao proći

Utorak, 14.07.2020 | 19:11

Psi su poznati kao životinje velikog srca, a video koji se pojavio na Twitteru upravo to i dokazuje. Dok je šetao pješačkom stazom u društvu svoje vlasnice, kamera je uhvatila psa kako čini dobro djelo.

"Maradona je Mesi i Ronaldo u jednom igraču, NAJBOLJI fudbaler svih VREMENA"

Utorak, 14.07.2020 | 18:43

Andreas Breme čuveni njemački fudbaler koji je 1990. godine golom sa penala u finišu meča donio titulu prvaka svijeta "pancerima" protiv Argentine i osvetu za poraz četiri godine ranije od iste reprezentacije u finalu Mundijala u Meksiku, prisjetio se kako je bilo igrati protiv tada najboljeg igrača svijeta legendarnog Dijega Armanda Maradone.

Aprcović: Veća je EMOCIJA, veći je požar u srcima naših mladih ljudi koji vole svoju DOMOVINU

Utorak, 14.07.2020 | 18:11

"Naša omladina ima punu podršku i zato ćemo zajedno dati novi zeleni pečat bedemima“.