Ponedjeljak, 22.06.2020 | 19:15
IZVOR: telegraf.rs

VIDEO: 34 godine kasnije- najkontroverzniji GOL u istoriji fudbala nazvan "Božija ruka"

U duelu Argentine i Engleske na Mundijalu 1986. godine postignut je gol koji je nazvan "Božija ruka"




Foto: Printscreen, You Tube

Tog 22. juna 1986.godine odigrana je utakmica četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Meksiku, a sastali su se Argentina i Engleska.

Na kraju, 2:1 i polufinale za Argentince koji su poveli sa 1:0 spornim golom Dijega Maradone koji je skočio u kazneni prostor i sproveo loptu u mrežu, ali niko ne zna da li rukom ili glavom.

Smatralo se da je to uradio rukom, ali se ne vidi dobro na snimku, pa su prozvali taj pogodak "Božija ruka"

Maradonin, bez dileme neregularan gol, ipak je podelio svjetsku javnost – na one koji mu se ipak dive, i na one, čini se da ih je manje, koji ga i danas osuđuju.

- Skočio sam, ali nedovoljno visoko, pa mi je palo na pamet da loptu malo taknem rukom. U vazduhu sam razmišljao da nema šanse da je udarim glavom, a onda sam se sjetio da imam ruku - rekao je Maradona.

- Nisam ni znao gdje je lopta završila nakon udarca, pogledao sam i vidio da je u mreži, pa sam se počeo radovati.

- Prvi mi je prišao saigrač Čečo i pitao me jesam li to upravo dao gol rukom. Rekao sam mu da ćuti i da me zagrli.

- Prišao je i Valdano s istim pitanjem te je dobio isti odgovor. 'Pričaćemo kasnije', govorio sam im" -prisjetio se Maradona koji je četiri minute kasnije spektakularnim prodorom da jedan od najljepših golova svih vremena.

- Nekoliko puta sam sreo i sudiju sa utakmice. On krivi pomoćnog koji mu je pokazao da je sve čisto. Nisu sudije krive, na stadionu je bilo 80 hiljada ljudi i niko nije vidio to. - rekao je Maradona.

Samo četiri minuta kasnije viđen je jedan od najljepših golova ikada. Maradona je primio loptu na svojoj polovini, a onda se ustremio ka golu protivnika. Pred njim su padali Piter Bredsli, Piter Rid, Teri Fenvik, i dvaput Teri Bačer. Poslednja prepreka je bio Šilton, ali je i on savladan.

- Prvo sam htio da dodam loptu Valdanu, ali kada sam prešao na protivničku polovinu Englezi su me okružili i nisam imao prostora. Jedino mi je preostalo da sam završim akciju - rekao je Maradona, a taj pogodak je 2002. proglašen za gol vijeka.

Kasnije je Argentina postala prvak svijeta na tom prvenstvu.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.

Rasta HITNO hospitalizovan: Reper ima jake bolove (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 15:10

Reper Stefan Đurić Rasta završio je u Hitnoj pomoći, a pored njega je kao podrška i djevojka Marija Balaban.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

UP: Blokada puta Cetinje - Podgorica bivših zaposlenih farbike "Košuta" održaće se u četvrtak

Utorak, 23.04.2024 | 15:02

Blokada magistralnog puta Podgorica – Cetinje – Budva u organizaciji bivših zaposlenih u fabrici "Košuta" održaće se u četvrtak 25. aprila, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sindikat Čistoće: SMANJENJE ZARADA zaposlenima nesumnjivo će proizvesti VELIKE ŠTETE po preduzeće

Utorak, 23.04.2024 | 14:50

Ukoliko dođe do smanjenja zarada zaposlenih u podgoričkoj Čistoći za 10%, kako ovih dana imamo priliku da čitamo u medijima, zaposleni koji obavljaju najteže poslove na terenu, po svim vremenskim uslovima, 365 dana u godini, prije svih će osjetiti posljedice loših odluka i nemogućnosti organa upravljanja i rukovodstva da obezbijede dovoljan iznos sredstava za zarade i investiciona ulaganja, što je jedan od osnovnih postulata za poslovanje svakog privrednog društva, ocijenio je predsjednik Sindikalne organizacije Čistoće Srđan Pejović.

Unija slobodnih sindikata - Hitno SNIZITI AKCIZE na gorivo

Utorak, 23.04.2024 | 14:26

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

ANKETA: U gradu u regionu uveli BESPLATNIH 30 sati parkiranja za NOVOPENE RODITELJE: Da li bi nešto slično trebalo UVESTI i kod nas?

Utorak, 23.04.2024 | 14:24

Glasajte u našoj novoj anketi. 

Vuković: Nema ukidanja doprinosa ni Fonda PIO, građani mogu biti mirni

Utorak, 23.04.2024 | 14:40

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.