Utorak, 23.06.2020 | 10:50
IZVOR: telegraf.rs

Zašto ČOKOLADA izaziva zavisnost?: Evo kako da iskoristite njene prednosti na zdrav način

Veoma je bitno koju čokoladu jedete, jer ona može da vam bude od koristi...




Foto: Ilustracija, Pixabay

Koliko puta vam se desilo da kažete da ćete pojesti samo jednu kockicu ili jednu štanglu čokolade, a da na kraju pojedete cijelu tablu? Zbog čega mnogi ne mogu da se obuzdaju kada je jedu i šta to ima u njoj što izaziva zavisnost? Da li je čoklada uopšte zdrava i u kojoj mjeri?

Mliječna i bijela čokolada su pune šećera i masti koji podstiču stvaranje dopamina

Mliječna i bijela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još čokolade, pišu NBC News.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost. Nije utvrđeno zbog čega se to dešava, ali oni koji prave čokoladu znaju šta je čini ukusnom, pa tako mliječna čokolada ima mnogo više šećera nego bilo šta što prirodno sadrži šećer. Zato ne čudi što čokolada izaziva veću zavisnost nego ostali proizvodi. Crna čokolada nije toliko popularna jer ne sadrži šećer i mlijeko.

Mliječna čokolada stimuliše receptore ukusa, koji podstiču proizvodnju dopamina, koji je hormon sreće, pa joj se zbog tog osjećaja stalno vraćamo.

Ovdje ne pomaže ni dobra samokontrola, jer u susretu sa čokoladom mozak odmah reaguje u želji za dozom dopamina i šalje vam signal da je ona dobra za vas. Jedenje čokolade pojačava vjerovatnoću da će neuroni koji proizvode dopamin prestati to da rade u zdravoj mjeri i da će uvijek očekivati podsticaj u vidu čokolade. Zbog toga se čokolada pretvara u neku vrstu droge, jer što je više jedete, to vam više treba.

Isti slučaj je i sa bijelom čokoladom, koja tehnički i nije čokolada, jer u njoj nema kakaoa.

Kako da iskoristite čokoladu za poboljšanje zdravlja?

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih materija.

Kakao koji se koristi za pravljenje čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih jedinjenja koja se zovu polifenoli, a prah od kakaoa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu. Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaoa ima u sebi – što ga je više, to je bolje.

5 načina na koje je čokolada dobra za zdravlje

1) Ima antioksidante

U čokoladi je veoma visoka koncentracija kvercetina, vrste antioksidanta, koji je dobar za sprečavanje određenih bolesti, jer ima mogućnost da uništava slobodne radikale.

2) Ima antizapaljenske odlike

Čokolada ima antizapaljensko dejstvo, što može biti korisno u sprečavanju razvoja kardiovaskulanih i neurodegenerativnih bolesti.

3) Dobra je za srce i pluća

Crna čokolada sadrži velike količine teobromina, jedinjenja koje se nalazi u mnogim proizvodima i deluje tako što opušta arterije i smanjuje krvni pritisak, pa samim tim smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Osim toga, crna čokolada u sebi ima i teofilin, koji poboljšava rad srca i pluća.

4) Poboljšava učenje

Flavanoli koji se nalaze u crnoj čokoladi podstiču protok krvi u mozgu i mogu da ojačaju pamćenje i učenje.

5) Poboljšava raspoloženje

Veliki broj studija ustanovio je da crna čokolada poboljšava raspoloženje. Uzrok za to su najverovatnije njen ukus i psihoaktivna jedinjenja koja sadrži. U njoj ima i kofeina, pa je dobra i za održavanje budnosti.

Crna čokolada ipak nije čudotvorna hrana

Iako je dobra za zdravlje u određenoj mjeri, crna čokolada ne može da se poredi sa povrćem i voćem, a osim toga, i ona je puna masti, kalorija, kofeina i sadrži šećer.

Nutricionisti savjetuju da dnevno ne jedete više od 50 grama ove poslastice.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.