Srijeda, 24.06.2020 | 13:15
IZVOR: kolektiv.me

Marković: Uspješno smo se izborili sa koronavirusom koji je importovan iz SRBIJE

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas u Skupštini da je država uložila ogroman trud i novac da odloži pojavu koronavirusa, da spriječi njegovo širenje i da ga u najvećoj mjeri eliminiše i sačuva zdravlje i živote građana, ali da se virus vratio neodgovornošću nekoliko pojedinaca koji su bili utakmici u Beogradu ili su putovali u Tutin.




Foto: Služba za odnose s javnošću

„Crna Gora je borbu protiv ove pošasti započela na vrijeme, još u januaru. Uradili smo sve da odložimo pojavu virusa, da ga već u toj fazi suzbijemo do nivoa kojim se može upravljati. Potom Odmah u martu, Vlada je donijela prvi paket mjera koji je imao dominantno socio-ekonomski karakter. Nakon tih prvih, hitnih mjera, poveli smo sveobuhvatan dijalog sa svim uključenim društvenim akterima sa ciljem pripreme drugog paketa mjera, koji smo usmjerili prema onima kojima je najpotrebniji. Cilj je bio da očuvamo supstancu naše ekonomije, i da šanse za razvoj ostanu realne i izvjesne. Vjerujem da smo u najvećojm mjeri uspjeli u tome. Bruto fiskalni efekat drugog paketa mjera iznosio je 75 miliona eura. Pored toga, Vlada je formirala poseban tim koji intenzivno priprema i treći paket mjera, koji će imati prije svega razvojni karakter. Razvojni – jer ovu krizu moramo doživjeti kao šansu da ujedinimo snage, pokrenemo potencijal i preduzetničku energiju; jer je naš dugoročni cilj da smanjimo uvoznu zavisnost, posebno u onim oblastima u kojima za to imamo komparativne prednosti; jer treba da očuvamo i osiguramo postojeća, i obezbijedimo nova radna mjesta. Znamo da neće biti lako, ali odlučnost, odgovornost i istrajnost koju smo pokazali u suočavanju sa pandemijom, najbolja su garancija da ćemo se uspješno izboriti i sa svim ostalim izazovima" – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista o mjerama koje Vlada preduzima uoči drugog talasa koronavirusa.

Premijer je iskazao uvjerenje da će se Crna Gora izboriti sa koronavirusom, ali je istakao da neodgovornost pojedinaca dovodi do importacije i ponovnog širenja virusa.

„Vidjeli smo da se najveći broj novih slučajeva obolijevanja u ovom trenutku jasno i nesumnjivo može povezati sa svega nekoliko pojedinca, a ono što ih karakteriše je činjenica da su nastali direktnim izigravanjem mjera i preporuka Vlade i Ministarstva zdravlja. Sa prisustvom na fudbalskoj utakmici u Beogradu direktno se može povezati klaster iz Budve koji trenutno broji 11 oboljelih, ali i tri dodatna slučaja unosa virusa koji za sada nijesu rezultirali sekundarnim obolijevanjem, dok se čak 31 slučaja u rožajskom klasteru sa širenjem u Bar, Ulcinj i Berane povezuju sa nedozvoljenim prekograničnim kretanjem u opštinu Tutin u Srbiji. Ukupno 42 od 59 slučaja ili 76%. Takođe, epidemiološko istraživanje je u toku za 12 novih slučajeva, sa sličnim indicijama unosa. Nauka je jasna oko jedne stvari, a to je da će u slučaju nepoštovanja mjera prevencije, a posebno fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene ruku, vrlo vjerovatno i moguće doći do ponovnog masovnijeg obolijevanja čak i prije jeseni, odnosno prije nego što smo očekivali. Kada je riječ o trenutnom nivou obolijevanja kod nas, ono što zabrinjava je činjenica da smo opet izloženi importaciji sa više strana i na još više lokacija nego u martu, kao i činjenica da je broj kontakata koje su oboljeli ostvarili – veoma visok. Posebno zabrinjava način na koji je došlo do istovremene importacije virusa koji ukazuje na nizak stepen kolektivne odgovornosti, ali i ličnog osjećaja opreza, i opasnosti od zaraze" – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da ne postoji ni jedan jedini validan naučni dokaz koji bi ukazivao na slabljenje virusa, da se ne zna do kada će epidemija trajati, kakav će biti nje intenzitet i dalje posljedice, hoće li se virus ponavljati, i u kojem obliku, kada ćemo imati vakcinu ili lijek.

Premijer je odao prizanje svim institucijama i pozvao građane da daju doprinos u prevazilaženju krize, očuvanju zdravlja i života, ali i da u najvećoj mogućoj mjeri očuvamo i našu ekonomiju i finansijski sistem.

„Zadatak cijelog društva je da u ovim uslovima pokažemo, možda i na još bolji i cjelishodniji način, ono što će pokazati mnoge druge turističke destinacije – da smo odgovorni i da će u našoj zemlji turisti biti sigurni. Uvjeren sam da ćemo odgovoriti svim ovim izazovima jednako kao što smo to uradili i u prvoj fazi pandemije" – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

„Od 2007. godine, prosječni realni ekonomski rast je iznosio 2,8%, dok je kumulativni rast u pomenutom periodu iznosio 42,4%, pri čemu je bruto domaći proizvod više nego dupliran. U odnosu na Vaše ocijene o katastrofičnom stanju. Dohodak po glavi stanovnika je od obnove državne nezavisnosti povećan 2,2 puta, sa 3.539 eura na 7.888 eura prema preliminarnim podacima Monstata o nominalnom iznosu BDP-a za 2019. godinu. Prosječna neto zarada je u istom periodu porasla sa 282 eura na 515 eura, dok je broj zaposlenih prema administrativnim podacima porastao sa 150 hiljada u 2006. godini, na više od 203 hiljade u 2019. godini, što je prosječni rast od 35%. Od zemalja u regionu, Crna Gora ima i najveću prosječnu penziju i prosječnu neto zaradu u 2019. godini. Pored toga, ukupan priliv stranih direktnih investicija u periodu 2006-2019. godina iznosio je 10,3 milijarde eura, dok je neto priliv iznosio 7 milijardi eura. Prosječno učešće priliva stranih investicija u BDP-u u periodu 2006-2019. godina iznosi preko 21%, što je ubjedljivo najveći procenat ne u regionu, nego na cijelom prostoru Jugoistočne Evrope." – saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

Govoreći o zaduživanju Premijer je rekao da je zaduživanje u svrhu izgradnje infrastrukture preduslov realizacije dosadašnjih i budućih razvojnih projekata. „Istovremeno – nekoliko godina uzastopno, prekinuli smo praksu zaduživanja radi likvidnosti tekućeg budžeta" – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je iznio podatke za uporednu statistiku sa zemljama EU rekavši da ti podaci pokazuju da je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u 2010. u Crnoj Gori iznosio 41% prosjeka EU, dok je u 2018. iznosio 48% prosjeka EU i da je to najveći procenat u regionu Zapadnog Balkana.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Bozo
24.06.2020 17:21

Dje si Dule dzukelo jedna nemoj da te pojedu Srbi mrco mrceni

0 1

OSTALE VIJESTI

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.