Ponedjeljak, 29.06.2020 | 13:32
IZVOR: Kolektiv.me

Kolegijum KCCG: Ljekari ugrozili svoje i javno zdravlje, pogazili Hipokratovu zakletvu i unizili struku

Kolegijum direktora Kliničkog centra Crne Gore, povodom organizovanog učešća jednog broja ljekara na nedavnim litijama, uprkos mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19 i spiska podrške pojedinih kolega koji su isto tako organizovano pripremljeni, smatra da takve aktivnosti i akcije nemaju opravdanja, i da bilo koji motiv ne može biti važniji od zdravlja stanovništva, saopšteno je iz KCCG-a.




Foto: Kolektiv.me

"Podrazumijeva se da nas godine učenja i ljekarske prakse obavezuju da u svim društvenim okolnostima budemo jedino fokusirani na očuvanje zdravlja ljudi, što je osnovni smisao naše profesije".

Kako su istakli, "svako ima pravo na svoje mišljenje povodom raznih društvenih pitanja, ali niko nema pravo da struku i medicinske standarde podređuje ili zloupotrebljava u bilo kakve druge svrhe".

"Doktori su uvijek bili i trebalo bi da ostanu svoji, slobodni u ispoljavanju različitosti, ali ne bi nikad smjeli da se razlikuju u odnosu prema poštovanju struke, nauke i etike. Prilika je da se svi prisjetimo da se u Hipokratovoj zakletvi, koju smo svi polagali između ostalog, navodi da će ljekari svoj život staviti u službu humanosti, da prilikom vršenja svoje dužnosti na njih neće uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost, kao i da će apsolutno poštovati ljudski život od samog početka. Kršenje mjera koje je predložila naša struka, od strane naših kolega, mjera koje su ne samo u skladu sa svjetskim medicinskim standardima, već su se pokazale veoma djelotvornim, za šta nam odaje priznanje domaća i svjetska i stručna i laička javnost, objektivno znači izmedju ostalog i nepoštovanje hiljada zdravstvenih radnika širom Crne Gore, koji su izlažući svoje zdravlje velikom riziku stali u odbranu života svih naših ljudi, bez obzira na vjeru i naciju. Zato pozivamo sve kolege, uključujući i one čija su imena na spiskovima podrške tom činu jednog broja ljekara koji dezavuiše struku, da pokažu poštovanje prema mjerama koje štite i one sa kojima dijele vjerska i politička osjećanja i pripadnost, jer od svih nas koji smo u zdravstvenom sistemu u mnogome zavisi ne samo krajnji rezultat u borbi protiv COVID-19, već zdravlje nacije", saopšteno je iz KCCG-a.

* “Zbog našeg poziva...": Kolege iz Nikšića PODRŽALO 220 DOKTORA iz Podgorice

Neprihvatljivo je, kažu, što su pojedini ljekari prekršili mjere NKT-a koje su propisale njihove kolege.

"Niko, naravno, ne osporava pravo bilo kome da se politički opredjeljuje kako želi, niti dovodi u pitanje bilo čija vjerska osjećanja. Ali je neprihvatljivo to što su pojedini ljekari prekršili mjere NKT koje su propisale njihove kolege. Oni su time ugrozili i svoje i javno zdravlje, pogazili Hipokratovu zakletvu i unizili struku, kao što to rade i svi oni koji se naknadno solidarišu s njima. Zato ne dozvolimo da budemo moneta za potkusurivanje bilo čijih dnevnopolitičkih interesa. Uzdignimo se iznad podjela koje potkopavaju razvoj crnogorskog društva, a time negativno utiču i na položaj ljekara i ostalih zdravstvenih radnika. Pokažimo kao nosioci jedne od najvažnijih profesija u istoriji ljudskog društva da smo elita, sposobna ne samo da zdravstveni sistem Crne Gore unapredjuje i gradimo po mjeri vremena u kojem živimo i radimo, već i snaga koja konstruktivno utiče na trasiranje modernih pravaca razvoja crnogorskog drustva na početku 21. vijeka", zaključeno je u ssaopštenju kolegijuma KCCG.

KOLEGIJUM DIREKTORA ORGANIZACIONIH JEDINICA KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE: direktor dr Jevto Eraković, medicinski direktor i direktor Klinike za nefrologijju prof. dr Marina Ratković, pomoćnik direktora KCCG za kontrolu kvaliteta dr Nemanja Radojević, mr sc. med., direktor Centra za nauku i Centra za patologiju prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za sudsku medicinu prof. dr Miodrag Šoć, direktor Hirurške klinike dr Ranko Mirović, direktorica Klinike za dermatovenerologiju prof. dr Milena Đurović, direktor Interne klinike dr sc. med. Sreten Kavarić, direktorica Klinike za očne bolesti dr Danijela Đurović, mr sc. med., direktor Klinike za neurohirurgiju dr sc. med. Novak Lakićević, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Ivan Đukić, direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović, mr sc.med., direktor Centra za radiološku dijagnostiku dr Branimir Vlahović, mr sc. med., direktor Klinike za neurologiju dr Balša Vujović, direktorica Klinika za psihijatriju dr sc. med. Aleksandra Ražnatović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju dr sc. md. Nikola Bulatović, direktor Klinike za urologiju doc. dr Petar Kavarić, direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju dr Hasib Lukač, direktorica Klinike za infektivne bolesti dr Dobrila Nikčević, direktorica Centra za genetiku i imunoserologiju prof. dr Olivera Miljanović, direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović, direktor Operacionog bloka dr Obrad Vujadinović, direktor Klinike za ORL i MFH dr sc. med. Elvir Zvrko, direktorica Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Marina Vuković, direktorica Stomatološke poliklinike doc. dr Marija Antunović, direktor Urgentnog centra dr sc. med. Nermin Abdić i direktorica Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Najdana Gligorović.

* Podgorički ljekari podržali kolege iz Nikšića: "Samo hrabro i naprijed, svi zajedno...“

KOMENTARI (13)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ja
29.06.2020 13:46

Ko od njih nije u DPS?

24 9
Mirko
29.06.2020 13:51

A što ćemo oko onoga što ste dali imena i prezimena svih zaraženih? Dje to ima u svijet bez kod nas

14 6
Tara
29.06.2020 14:40

Pa sta hvali tome?! I neka su !!! Evo ovaj sa Ct je sasvim pristojno objavio kakve simptome ima..i da mu dijete nije bilo u vrtic jer je imalo afte..da nije to rekao sve bi majke vikale..kao sto sigurno i vicu..:" meni je dijete bilo s njom ..kuku meni..itd" .. ovako je suzio krug i dao informaciju ko je bio u kontaktu sa njim i njegovom familijom da se testira..tj pricuva..

6 2
Nikola
29.06.2020 13:52

"Potkopavaju razvoj crnogorskog drustva" ako je razvoj ovo sto dozivljesmo od 2006 godine onda nam takav razvoj ne treba

15 6
Milica
29.06.2020 13:52

Ko ce da odgovara ako neki ljekar sa litija zarazi pacijenta e to me zivo interesuju .Ko ce da snosi odgovornost.

12 16
Dragica
29.06.2020 14:06

A mozda su I ovi Iz Rozaja zarazeni od litija

14 4
Rozajac
29.06.2020 17:57

Dragice mi Rozajci bili smo u Tutin na promociju Sda koju je predvodio Zurkolic i tu smo se zarazili...samo Informativno

7 1
Apsurdno
29.06.2020 14:12

Ovo podsjeca na cin Novaka Djokovica. Humano ali glupo za pametne ljude prosto apsurdno.

7 2
Marko
29.06.2020 14:30

Je li stvar etike i kad primate koverte sa novcem, što je svima poznato, pa ne kritikujete i ne osudjujete, ili je to negdje zapisano u Hopokratovoj zakletvi...

18 4
Ja
29.06.2020 15:10

Jeli Milutin presjedavo...

6 2
Marko
29.06.2020 15:32

Stiglo naređenje, a? Sad kad izmile svi ostali gmizavci ispod kamena da izdaju saopštenje i osude...

3 3
SA
29.06.2020 17:31

Dzabe pricate inatdzijama koje su ostavile traga od Triglava do Djevdjelije. Koji zive na mitovima i lazima.

3 1
hm
30.06.2020 07:49

Kakve veze imaju njemci i italijani sa svojim slugama ???

1 0

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.