Četvrtak, 02.07.2020 | 13:23
IZVOR: cdm.me

Kovačević poručio: Budva kao IT centar Crne Gore, a Crna Gora kao regionalni IT centar

Razvoj IT industrije, koji po dugoročnim projekcijama može doseći i ići preko 10 procenata crnogorskog BDP-a, može biti pravi put ka snaženju crnogorske ekonomije i smanjivanju zavisnosti od turizma, kazao je potpredsjednik Crnogorske, Đorđija Kovačević.




Foto: cdm.me

On je istakao da je značaj IT industrije kao privredne grane došao do izražaja u izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom virusa korona.

“O perspektivi IT industrije dovoljno je reći da je za vrijeme korona krize, uz medicinsku industriju, jedino IT industrija bilježila rast. Podatak da su korisnici online platforme Amazon, za vrijeme pandemije trošili na usluge i proizvode rekordnih 11 hiljada dolara u sekundi dovoljno govori o potencijalima IT-a. Svi ti podaci potvrđuju projekcije da će IT industrija bilježiti stabilan rast i u narednih 20 godina“, objasnio je Kovačević.

On je ukazao da je za uspješnost IT start-up-ova u jednoj državi nepohodan dobar geografski položaj, dobra klima i povoljna poreska politika za IT kompanije.

“Crna Gora sa svojim geografskim položajem u srcu Evrope i sa relativno dobrom avio povezanošću preko aerodroma Tivat, Podgorica i Dubrovnik ispunjava geografski kriterijum.Topla mediteranska klima sa u prosjeku 240 sunčanih dana u godini čini Crnu Goru povoljnom i u pogledu klimatskog kriterijuma. Ono što Crnoj Gori trenutno nedostaje je fleksibilna poreska politika za IT kompanije i IT start up-ove koja bi privukla te kompanije i investitore koji ulažu u IT start up-ove“, kazao je Kovačević.

On je objasnio zašto smatra da Budva ima kapacitete da postane IT centar Crne Gore.

“Budva više nije malo mediteransko mjesto već je postala veliki grad sa izrazito velikim prostornim kapacitetima za stanovanje i poslovanje. Tokom zimskih mjeseci većina smještajnih i poslovnih kapaciteta bude prazno jer Budva zimi skoro da ne živi. Kada bi se dovele IT kompanije, koje upošljavaju veliki broj, uglavnom mladih ljudi, pa uz to kada bi se i Akademija znanja u Budvi iskoristila kao obrazovni poligon za buduće IT kompanije, mislim da bi se sveukupna privreda i život Budve promijenio“, rekao je Kovačević.

On je istakao da Budva ima preduslove za ovakve uspješne poslovne poduhvate, a da je ključno pitanje da donosioci političkih odluka u budvanskoj opštini i njeni građani prepoznaju šansu za grad.

“Ukoliko Budva krene ovim putem, živjela bi punim kapacitetima 12 mjeseci i imala potencijal da postane svjetska IT metropola“, kazao je Kovačević.

On je naveo da je i zvanična državna politika prepoznala potencijale IT industrije, posebno nakon posjete predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića Estoniji koja ima, kako je kazao, najbolji IT plan u Evropi.

“Jedina dobra ekonomska pouka koju je Crna Gora mogla izvući iz ove krize, jeste da je turizam kao privredna grana previše ranjiv i da se u budućnosti mora smanjiti zavisnost crnogorske ekonomije od turizma, koji sada čini 25 procenata ukupnog BDP-a Crne Gore“, istakao je Kovačević.

On je ukazao da je rješenje upravo u IT industriji.

“Smatram da je upravo razvoj IT industrije, koji po dugoročnim projekcijama može doseći i ići preko 10 procenata crnogorskog BDP-a, pravi put ka snaženju crnogorske ekonomije i smanjivanju zavisnosti od turizma“, saopštio je Kovačević.

On je kazao da je sada pravi momenat za poreska rješenja koja bi olakšala poslovanje IT kompanijama.

“S obzirom da je sadašnje učešće IT industrije u crnogorskom BDP-u zanemarljivo i ispod jednog procenta BDP-a, smatram da nema razloga da se odlaže izmjena Zakona o porezima i doprinosima kako bi se ovim kompanijama olakšalo poslovanje“, naveo je Kovačević.

On je objasnio da bi fleksibilnija poreska politika značajno doprinijela porastu broja IT kompanija i njihovih prihoda.

“Porezi i dopronosi od slabašnih samoniklih crnogorskih IT kompanija i porezi na prihode istih koji su zanemarljivi, budžetu ne doprinose značajno, dok bi fleksibilnija poreska rješenja značajno doprinijela dolasku i porastu broja IT kompanija i IT start-up-ova, kao i sveukupnih prihoda od ove industrije“, objasnio je Kovačević.

On je dodao da je važno iskoristiti momenat nakon Brexita i privući brojne svjetske IT kompanije kojima više nije isplativo da posluju u Britaniji.

“Veoma je važno iskoristiti taj trenutak i privući brojne svjetske kompanije, kojima nakon izlaska Britanije iz tržišne i carinske unije sa EU, neće više biti isplativo da posluju u Britaniji. Već su brojne svjetske kompanije iz drugih privrednih grana napustile Britaniju i pronašli druga utočišta, dok IT kompanije i dalje nisu dominantno počele emigraciju. Ukoliko bi se uspjele te kompanije animirati, siguran sam da bi Crna Gora dobila potpuno novu dimenziju svog poslovanja i načina života“, saopštio je Kovačević.

On je apelovao na mlade ljude iz Crne Gore i na one koji su iz nje, zbog loše perspektive otišli, da razmisle o ovoj ideji koja je, kako je ocijenio, sigurno budućnost Crne Gore.

“Budva kao IT grad će biti dio predizborne kampanje Crnogorske, a u kampanji ćemo detaljno razraditi sve aspekte ove priče“, zaključio je Kovačević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.