Četvrtak, 02.07.2020 | 13:23
IZVOR: cdm.me

Kovačević poručio: Budva kao IT centar Crne Gore, a Crna Gora kao regionalni IT centar

Razvoj IT industrije, koji po dugoročnim projekcijama može doseći i ići preko 10 procenata crnogorskog BDP-a, može biti pravi put ka snaženju crnogorske ekonomije i smanjivanju zavisnosti od turizma, kazao je potpredsjednik Crnogorske, Đorđija Kovačević.
Foto: cdm.me

On je istakao da je značaj IT industrije kao privredne grane došao do izražaja u izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom virusa korona.

“O perspektivi IT industrije dovoljno je reći da je za vrijeme korona krize, uz medicinsku industriju, jedino IT industrija bilježila rast. Podatak da su korisnici online platforme Amazon, za vrijeme pandemije trošili na usluge i proizvode rekordnih 11 hiljada dolara u sekundi dovoljno govori o potencijalima IT-a. Svi ti podaci potvrđuju projekcije da će IT industrija bilježiti stabilan rast i u narednih 20 godina“, objasnio je Kovačević.

On je ukazao da je za uspješnost IT start-up-ova u jednoj državi nepohodan dobar geografski položaj, dobra klima i povoljna poreska politika za IT kompanije.

“Crna Gora sa svojim geografskim položajem u srcu Evrope i sa relativno dobrom avio povezanošću preko aerodroma Tivat, Podgorica i Dubrovnik ispunjava geografski kriterijum.Topla mediteranska klima sa u prosjeku 240 sunčanih dana u godini čini Crnu Goru povoljnom i u pogledu klimatskog kriterijuma. Ono što Crnoj Gori trenutno nedostaje je fleksibilna poreska politika za IT kompanije i IT start up-ove koja bi privukla te kompanije i investitore koji ulažu u IT start up-ove“, kazao je Kovačević.

On je objasnio zašto smatra da Budva ima kapacitete da postane IT centar Crne Gore.

“Budva više nije malo mediteransko mjesto već je postala veliki grad sa izrazito velikim prostornim kapacitetima za stanovanje i poslovanje. Tokom zimskih mjeseci većina smještajnih i poslovnih kapaciteta bude prazno jer Budva zimi skoro da ne živi. Kada bi se dovele IT kompanije, koje upošljavaju veliki broj, uglavnom mladih ljudi, pa uz to kada bi se i Akademija znanja u Budvi iskoristila kao obrazovni poligon za buduće IT kompanije, mislim da bi se sveukupna privreda i život Budve promijenio“, rekao je Kovačević.

On je istakao da Budva ima preduslove za ovakve uspješne poslovne poduhvate, a da je ključno pitanje da donosioci političkih odluka u budvanskoj opštini i njeni građani prepoznaju šansu za grad.

“Ukoliko Budva krene ovim putem, živjela bi punim kapacitetima 12 mjeseci i imala potencijal da postane svjetska IT metropola“, kazao je Kovačević.

On je naveo da je i zvanična državna politika prepoznala potencijale IT industrije, posebno nakon posjete predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića Estoniji koja ima, kako je kazao, najbolji IT plan u Evropi.

“Jedina dobra ekonomska pouka koju je Crna Gora mogla izvući iz ove krize, jeste da je turizam kao privredna grana previše ranjiv i da se u budućnosti mora smanjiti zavisnost crnogorske ekonomije od turizma, koji sada čini 25 procenata ukupnog BDP-a Crne Gore“, istakao je Kovačević.

On je ukazao da je rješenje upravo u IT industriji.

“Smatram da je upravo razvoj IT industrije, koji po dugoročnim projekcijama može doseći i ići preko 10 procenata crnogorskog BDP-a, pravi put ka snaženju crnogorske ekonomije i smanjivanju zavisnosti od turizma“, saopštio je Kovačević.

On je kazao da je sada pravi momenat za poreska rješenja koja bi olakšala poslovanje IT kompanijama.

“S obzirom da je sadašnje učešće IT industrije u crnogorskom BDP-u zanemarljivo i ispod jednog procenta BDP-a, smatram da nema razloga da se odlaže izmjena Zakona o porezima i doprinosima kako bi se ovim kompanijama olakšalo poslovanje“, naveo je Kovačević.

On je objasnio da bi fleksibilnija poreska politika značajno doprinijela porastu broja IT kompanija i njihovih prihoda.

“Porezi i dopronosi od slabašnih samoniklih crnogorskih IT kompanija i porezi na prihode istih koji su zanemarljivi, budžetu ne doprinose značajno, dok bi fleksibilnija poreska rješenja značajno doprinijela dolasku i porastu broja IT kompanija i IT start-up-ova, kao i sveukupnih prihoda od ove industrije“, objasnio je Kovačević.

On je dodao da je važno iskoristiti momenat nakon Brexita i privući brojne svjetske IT kompanije kojima više nije isplativo da posluju u Britaniji.

“Veoma je važno iskoristiti taj trenutak i privući brojne svjetske kompanije, kojima nakon izlaska Britanije iz tržišne i carinske unije sa EU, neće više biti isplativo da posluju u Britaniji. Već su brojne svjetske kompanije iz drugih privrednih grana napustile Britaniju i pronašli druga utočišta, dok IT kompanije i dalje nisu dominantno počele emigraciju. Ukoliko bi se uspjele te kompanije animirati, siguran sam da bi Crna Gora dobila potpuno novu dimenziju svog poslovanja i načina života“, saopštio je Kovačević.

On je apelovao na mlade ljude iz Crne Gore i na one koji su iz nje, zbog loše perspektive otišli, da razmisle o ovoj ideji koja je, kako je ocijenio, sigurno budućnost Crne Gore.

“Budva kao IT grad će biti dio predizborne kampanje Crnogorske, a u kampanji ćemo detaljno razraditi sve aspekte ove priče“, zaključio je Kovačević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

U toku ZAVRŠNI RADOVI na pasareli u Mojkovcu: POGLEDAJTE kako izgleda

Srijeda, 25.11.2020 | 12:12

Izgradnja pasarele u Mojkovcu, preko magistralnog puta Podgorica-Bijelo Polje, u koju su Vlada Crne Gore i Uprava javnih radova investirale oko 2,2 miliona eura, u završnoj je fazi, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Crna Gora dobija 5G mrežu za DVIJE GODINE

Utorak, 24.11.2020 | 07:07

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije možemo sačuvati jedino POŠTUJUĆI MJERE

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 18:12

"Zdravlje naših građana je na prvom mjestu, ali moramo voditi računa o ekonomiji, radnim mjestima velikog broja zaposlenih i njihovim zaradama kako bi sačuvali egzistenciju naših građana i porodica". 

Vozače očekuju NOVE CIJENE: DVIJE vrste GORIVA od utorka SKUPLJE

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 12:41

Dvije vrste benzina i dizel gorivo poskupiće od utorka dva centa po litru, dok će cijena lož-ulja biti veća tri centa, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Simović tvrdi: FINANSIJE u Nikšiću veoma STABILNE

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 08:11

Stanje finansija u nikšićkoj kasi je veoma stabilno, što daje dodatnu snagu i optimizam u odnosu na brojne aktuelne i buduće izazove koji su pred nama, saopštio predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović.

Policija pronašla 11 KILOGRAMA marihuane, uhapšen osumnjičeni

Srijeda, 25.11.2020 | 13:52

Podgorička policija je lišila slobode državljanina Bosne i Hercegovine zbog sumnje da se bavi tzv. uličnom prodajom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije.

ANKETA: Da li će rekonstrukcija Trga nezavisnosti "oživjeti" CENTAR Podgorice?

Srijeda, 25.11.2020 | 13:42

Prije par dana završen je Konkurs za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici.

Vuković: Dugoročni interes Glavnog grada je da OŽIVI centar Podgorice

Srijeda, 25.11.2020 | 13:34

Gradonačelnik Ivan Vuković kazao je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, da kritike povodom završenog konkursa za Trg nezavisnosti vidi kao nastavak jedne loše prakse, koja je već duboka uvriježena u našem društvu nažalost”.

Zlatanova tajna dugovječnosti: FUDBAL je moja STRAST, moj najbolji prijatelj

Srijeda, 25.11.2020 | 13:30

Zlatan Ibrahimović sa 39 godina igra na visokom nivou, u jakoj ligi, lider je velikog kluba kao što je Milan.

Danilovgrad: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Pavićevića

Srijeda, 25.11.2020 | 13:13

Policija je jutros uhapsila I.Đ. (29) iz Danilovgrada zbog sumnje da je juče ubio Zorana Pavićevića (56), potvrđeno je CdM-u iz Uprave policije.

Kadrovske PROMJENE u Upravi policije: Evo ko je novi načelnik Centra bezbjednosti Berane

Srijeda, 25.11.2020 | 13:03

Kolegijum Uprave policije je danas donio odluku o kadrovskoj promjeni.

Medojević: "Vladu Krivokapića podržavaju četiri ili tri poslanika"

Srijeda, 25.11.2020 | 12:52

Vladu Zdravka Krivokapića podržavaju samo četiri ili tri poslanika crnogorskog Parlamenta, kazao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

Nikšić: PREMINUO jedan pacijent, DESET životno ugroženo

Srijeda, 25.11.2020 | 12:45

Jedan pacijent rođen 1937.godine preminuo je zbog komplikacija izazvanih Covid infekcijom, u Opštoj bolnici Nikšić..

Jovićević: Sa upotrebom suplemenata za jačanje imuniteta treba biti vrlo OPREZAN

Srijeda, 25.11.2020 | 12:44

Zdrave životne navike ključne su za normalno funkcionisanje imunskog sistema, adekvatan unos svježeg voća i povrća kao neophodan izvor vitamina i minerala je nezamjenjiv, sa upotrebom suplemenata treba biti vrlo oprezan, a ono što ne može da škodi je suplementacija vitaminima C, D i cinkom.

FIFA The Best: Ko su KANDIDATI za prestižnu NAGRADU?

Srijeda, 25.11.2020 | 12:30

FIFA je u srijedu objavila skraćeni spisak igrača, golmana i trenera koji su nominovani za prestižnu nagradu 'The Best'.