Petak, 03.07.2020 | 18:08
IZVOR: miss7.24sata.hr

LJUBAVNA tradicija: Zašto bračno putovanje nazivamo MEDENI MJESEC?

Bračno putovanje ili medeni mjesec označava tradicionalno vrijeme kada mladenci nakon vjenčanja sami odlaze na kratko putovanje kako bi proslavili svoje vjenčanje i romantično i u privatnosti uživali u prvim zajedničkim trenucima braka.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Bračno putovanje u modernom smislu postalo je široko rasprostranjeno početkom 20. vijeka kao jedan od prvih primjera modernog masovnog turizma. Najpopularnija odredišta za bračno putovanje bila su francuska rivijera i Italija, a posebno turistička mjesta i romantični gradovi kao što su Rim, Verona i Venecija. Tipično bračno putovanje bi počelo u noći nakon vjenčanja.

Međutim, u 21. vijeku, mnogi parovi ne ostavljaju goste već na putovanje odlaze nekoliko dana ili nedjelja kasnije. Danas se bračno putovanje povezuje s egzotičnim mjestima, romantičnim zalascima sunca, intimom, luksuznim hotelima i opuštenim odmorom.

A znate li odakle dolazi naziv medeni mjesec? Nekoliko je različitih teorija o nastanku ovog pojma, a mi vam ih donosimo u nastavku.

1. Termin medeni mjesec spominje se još u Vavilonu prije 4.000 godina, a označavao je vavilonski običaj da mladini roditelji mjesec dana nakon vjenčanja snabdijevaju mladoženju medovačom koja se tradicionalno tada pila na svadbama. Vino od meda ili medovaču mladenci bi ispijali kako bi podstakli dobru sreću u braku, a vjerovalo se da napitak podstiče vitalnost i plodnost. 

2. Prema nekim podacima pojam medeni mjesec dolazi iz podneblja sjeverne Evrope gdje su mladenci svakodnevno pili po jednu čašu medovine cijeli mjesec. Pritom se radi o lunarnom mjesecu, odnosno razdoblju u kojem Mjesec prođe kroz sve svoje četiri faze. Vjerovalo se da ako mladi par ostane zajedno tokom prvih Mjesečevih mijena da će ostati zajedno do kraja života.

3. U srednjem vijeku med (eng. honey) je simbolizovao život bez gorčine i slatkoću braka. Govorilo se da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mjesec jer su mladenci posvećeni isključivo jedno drugome. Sve što je lijepo kratko traje i stoga u tome treba znati uživati. Zbog toga je to razdoblje postalo poznato kao honeymoon (medeni mjesec).

4. Germansko pleme Teutonci su održavali vjenčanja isključivo u doba punog Mjeseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su se povlačili i napuštali porodicu i prijatelje do sledećeg punog Mjeseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.