Utorak, 07.07.2020 | 19:24
IZVOR: Kolektiv.me

EPIDEMIJA proglašena u više opština na sjeveru - kafići, osim na primorju rade do 22 sata

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, bez održavanja sjednice na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, odlučilo da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj državnoj teritoriji i posebno u više opština Sjevernog regona.

 




Foto: TO Bijelo Polje

Epidemija proglašena u više opština Sjevernog regiona

Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom i to na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženom Sjevernim i Centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje.

NKT je produžilo do 15. jula primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, dok je primjena mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje produžena do 17. jula.

Ugostiteljski objekti do 22:00 osim u primorskim opštinama

Zabranjuju se na cijeloj državnoj teritoriji u ugostiteljskim objektima zabavno-muzički programi: koncerti, živi nastupi muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.

Rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući ugostiteljske objekte na kupalištima i plažama ograničava se na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin i Mojkovac do 22:00.

U Južnom regionu, odnosno u svim primorskim opštinama, ostaje na snazi juče donijeto ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 24:00.

NKT preporučuje da pored obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru svako građanin masku nosi i na otvorenom prostoru u onim situacijama i mjestima kada nije moguće održđavanje fizičke distance.

Roditeljima djece predškolskog uzrasta plaćeno odsustvo

Odlučeno je da se nakon jučerašnje mjere zatvaranja javnih i privatnih obrazovno-vaspitnih ustanova za predškolsko obrazovanje tokom važenja mjere jednom od roditelja / staratelja / hranitelja / usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta predškolskog uzrasta obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u: zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanove za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja kao i u drugim organima i službama za koje Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ocijeni da je njihova djelatnost neophodna za vrijeme trajanja navedenih mjera.

Prekida se rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

UK, UAR, Turska, Ukrajina i Bjelorusija na „zelenoj listi"

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je, na predlog Instituta za javno zdravlje, da britanskim rezidentima bude omogućen ulazak u Crnu Goru bez ikakvih dodatnih uslova, odnosno da Ujedinjenog Kraljevstvo uvrsti u „zelenu listu" država na kojoj su, među ostalima, zemlje članice Evropske unije.

Uvažavajući ekonomske potrebe Crne Gore NKT je nakon komunikacije nadležnih državnih epidemioloških službi i postignute saglasnosti o utvrđenim mjerama kontrole putnika prilikom ukrcavanja i iskrcavanja odlučilo da na omogući ulazak u Crnu Goru rezidentima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Bjelorusije koji ne pokazuju simptome i znakove infekcije koronavirusom i zadovoljavaju druge uslove koje će propisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

PROČITAJTE JOŠ:

NKT: Roditeljima djece predškolskog uzrasta omogućiti PLAĆENO ODSUSTVO

Dom zdravlja Rožaje: Imamo dovoljno zaštitne opreme, građani da se pridržavaju mjera

NOVI PODACI - Raste broj ZARAŽENIH koronavirusom, danas 66 NOVIH SLUČAJEVA

 KCCG: 34 pacijenata se liječe od koronavirusa - jedan vitalno UGROŽEN

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mina
07.07.2020 22:59

A sto na primorje da rade do 24h.Kad i dolje ima zarazenih,ili svima isto ili nikom

0 0

Šaranović: UHAPŠENO osam policajaca i 27 stranaca

Utorak, 23.04.2024 | 12:58

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da je Odjeljenje unutrašnje kontrole Uprave policije ODT-u u Podgorici podnijelo krivičnu prijavu protiv osam policijskih službenika iz sektora Granične policije zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u produženom trajanju primanjem mita, kao i protiv 27 stranih državljana koji dolaze iz Albanije, Kosova i Turske, a koji su u pojedinačnim slučajevima učinili isto toliko krivičnih djela davanjem mita.

Nikolić: U Crnoj Gori cijene veće nego u razvijenijim zemljama EU, kažite građanima šta će biti sa fondom PIO

Utorak, 23.04.2024 | 12:22

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić tokom jučerašnje skupštinske rasprave osvrnuo se na planiranu reformu penzionog sistema.

Đoković NE ODUSTAJE - Želim ZLATO u Parizu i nastup u Los Anđelesu 2028.

Utorak, 23.04.2024 | 11:34

Iako uskoro puni 37 godina, legendarni teniser Novak Đoković planira još dugo da zabavlja sve koji vole ovaj sport.

Znate li zašto biste trebali POTOPITI U VODI orahe prije konzumacije?

Utorak, 23.04.2024 | 11:24

Orasi su veoma nutritivno bogate namirnice, čiji spojevi podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola.

Radulović najavio: Biće REKONSTRUISANI svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

Utorak, 23.04.2024 | 11:16

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Medojević: Spajić će brzo iz Crne Gore, Krivokapić je obična karikatura, Marović bi mogao biti svjedok saradnik

Srijeda, 24.04.2024 | 10:43

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže da, dok god postoji Demokratska partija socijalista, postoji realna opasnost da se Crna Gora zove Kolumbijom na Jadranu.

Simpsonovi „ubili“ lika koji se 35 godina redovno pojavljivao u toj popularnoj seriji (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 10:33

"Simpsonovi" su u novoj epizodi emitovanoj proteklog vikenda "ubili" Lerija "Barsku mušicu". Redovni gost "Moovog bircuza" umro je u birtiji čiji je redovan gost bio još od prvih epizoda popularne serije 1989. godine.

"Drugarstva do neba dopunismo kumstvima" - Poslušajte novi recital Momčila Zekovića Zeka (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 10:25

Posluštajte!

UP - Uhapšen vozač zbog prekoračenja brzine, vozio 133 km/h

Srijeda, 24.04.2024 | 10:12

M.S. je priveden sudiji za prekršaje.

Legendarni Vuja najavio kraj karijere: Ja sam trener u godinama…

Srijeda, 24.04.2024 | 10:02

Legendarni Veselin Vujović je između redova najavio da bi hrvatski Nekse mogao možda biti posljednji klub u njegovoj trenerskoj karijeri.

Selin Dion se BORI, i ne odustaje: Neće me zaustaviti ništa, pa ni sindrom ukočene osobe

Srijeda, 24.04.2024 | 09:39

Karijera pjevačice Selin Dion pauzirana je od kada joj je dijagnostifikovana autoimuna bolest 2022. godine. Muzička diva, međutim, kaže da je ništa, pa ni sindrom ukočene osobe neće zaustaviti.

Šetnja za Ukrajinu danas na Cetinju

Srijeda, 24.04.2024 | 09:25

Danas je dvije godine i dva mjeseca od početka sveobuhvatne ruske agresije na Ukrajinu, iz tog razloga u 18 časova, biće održana protestna šetnja u Prijestonici Cetinje, kako bi se na taj način uputila podrška herojskom ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu i pravdu.

Ana Nikolić je vlasnica najskuplje pjesme na estradi: Ulaganje joj se desetostruko isplatilo

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Ana Nikolić je pjesmu kojom se 2006. godine predstavila na Beoviziji kupila od Kikija Lesendrića, frontmena grupe „Piloti“. Ana nije željela da štedi, a sudeći po tome što je ova pesma i danas slušana, ulaganje joj se isplatilo.

UP: Na Aerodromu Podgorica uhapšen njemački državljanin kod kojeg je pronađen PIŠTOLJ

Srijeda, 24.04.2024 | 09:20

Policijski službenici Sektora granične policije su na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica lišili slobode njemačkog državljanina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati