Utorak, 07.07.2020 | 21:01
IZVOR: klix.ba

Fitness savjeti za POČETNIKE: Kako se pripremiti za PRVI odlazak u teretanu

Odluka da počnete s treniranjem je uvijek dobrodošla jer je bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti korisna za zdravlje. Međutim, prije nego se upustite u ovu avanturu, bitno je da poslušajte savjete stručnjaka na šta biste kao početnik u teretani trebali obratiti pažnju.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Časopis Web MD je upravo naveo nekoliko bitnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati kada odlučite trenirati.

Napravite prvi korak

Iako se možda ranije niste bavili sportom pa su vam zbog toga potrebni fitness savjeti za početnike u teretani, onda vam je u tom slučaju važno da krenete i zatim sebi postavite cilj. Trenirajte za triatlon ili se pridružite sportskoj ligi jer će vas ovakvi ciljevi još više pokrenuti.

Izađite iz zone komfora

Postoji mnogo aktivnosti koje biste mogli probati i možda će vam se dopasti da radite upravo ono što ne biste nikada pomislili. Neka vam fitness savjeti za početnike u teretani posluže za motivaciju, pa uzmite u obzir možda i neke trkačke događaje s preprekama.

Počnite s malim ciljevima

Ambiciozno je i dobro ako imate neki veliki fitness cilj, ali prije nego što se, na primjer, prijavite za maraton, istrčite prvo trku od pet kilometara. Koristite odlične aplikacije za trening gdje se takođe mogu pronaći korisni i dodatni fitness savjeti.

Kombinujte vježbe

Uz istu aktivnost od šest do devet sedmica se sagori manje kalorija i samim time izgradi manje mišića jer su navinuti na te vježbe i pokrete. Kako bi rezultat bio vidljiviji, pokušajte s intervalnim treninzima koji podrazumijevaju jači tempo na minut, zatim usporite, pa ponovite. Kasnije sami sebi možete odrediti vlastiti tempo.

Osigurajte odobrenje doktora

Ukoliko niste trenutno aktivni, razgovarajte s doktorom ukoliko imate određeni zdravstveni problem ili redovno pijete lijekove. Vježbajte tri puta sedmično po 10 do 15 minuta, pratite savjete, pa onda pojačavajte vrijeme i intenzitet.

Jedite i pijte ono što će vas pokrenuti

I u ishrani su važni savjeti za početnike, pa tako prije vježbanja uzmite ugljikohidrate (sok ili nešto slatko) za energiju. Nakon napornog treninga, kombinujte ugljenehidrate i proteine, a nakon laganog treninga, neka i obroci budu takvi.

Pijte dovoljno vode

Ako ste dehidrirani, mišići se mogu zgrčiti, čime se povećava rizik od iscrpljenosti usljed toplote, ali i srčanog udara. Dva sata prije vježbanja, popijte dvije do tri čaše vode, tokom treninga jednu na svakih 10-20 minuta, a nastavite i kasnije.

Uradite trening snage

Iako je možda maraton centar vaših kardio vježbi, vežbajte snagu i odradite trening izdržljivosti. Jaki mišići sagorijevaju više kalorija, pomažu pri prevenciji povreda i grade jače kosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.