Četvrtak, 09.07.2020 | 07:01
IZVOR: Pobjeda

Bošnjak: Prijemni ispit za Medicinski fakultet nije položilo 90 UČENIKA, svi luče

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak zatražila je juče u Skupštini da ministar prosvjete Damir Šehović podnese ostavku, jer je, kako kaže, na Medicinskom fakultetu zabilježena sramota-od 102 kandidata za upis, prijemni ispit nije položilo čak njih 90, a svi su nosioci diplome “Luča”.




Foto: Skupstina Crne Gore/YouTube screenshot

“Medicinski fakultet uvijek upisuju najbolji đaci “lučaši“. Ove godine je bio prijemni ispit, porazni su rezultati. Kažem ministru da podnese ostavku i da ukinemo “luče”, jer su obesmišljene. U srednjim školama pravi se pritisak da im se daju petice da bi mogli da upisuju fakultete”, rekla je ona.

Istakla je da niko od brucoša koji su položili prijemni nije odličan.

“Dovoljnih je troje, vrlodobro petoro i sa dobrim četvoro. Ljudi, ovo je gore od korone. Sve smo obesmislili. Nemamo više znanja. Shvatate li da smo utonuli u rupu jednog neznanja”, rekla je ona.

Precizirala je da su brucoši na Medicinskom fakultetu polagali prijemni ispit iz hernije i biologije.

“Treba saslušanje vezano za ovo i da vidimo gdje nas vodi ovaj sistem obrazovanja koji hvalimo. Crveno svijetlo se upalilo. Oni treba nas da liječe, a 90 nije položilo ispit. To je sramota”, poručila je ona.

Bošnjak je ovo izjavila dok se polemisalo o predloženim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim grupa poslanika vladajuće koalicije traži da se studentima koji studiraju po starom sistemu ponovo produži rok do kada mogu da završe fakultete i to na dvije godine.

“Kao da smo socijalna ustanova. Imali su šansu deset godina. Nije Skupšina kafana “posljednja šansa”, pa da se svaki čas neko javlja. Nije njima zabranjeno da studiraju dalje, nego moraju po Bolonji. To su ljudi, bre, mog godišta. Neću da učestvujem više u tome”, rekla je Bošnjak.

Poslanica Branka Tanasijević (DPS) kazala je da je 80 studenata od njih zatražilo da im ponovo produže rok, a lani ih je bilo 147.

“Želim da vjerujem da su ostali završili počete studije. To su samofinansirajući studenti i nije nikakav izdatak za budžet. Lani sam rekla da je dovoljno, osam puta smo im produžavali, deset godina, ali me ohrabruje činjenica da bez obzira što dugo studiraju nijesu izgubili ni volju, ni samopouzdanje, ni samopoštovanje. Treba im dati šansu”, rekla je ona.

Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom prijedlogu.

Radunović Nesnalaženje, stres ili, možda loš dan

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović saopštio je juče da rezultati prijemnog ispita iz predmeta biologija i hemija, koji su polagali kandidati za upis na studijskim programima Medicina i Stomatologija nijesu ohrabrujući.

Objasnio je da su komisije sastavljene od eminentnih profesora Prirodno-matematičkog fakulteta i Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji predaju biologiju i hemiju na Medicinskom fakultetu, formirali pitanja iz udžbenika gimnazije.

“Iz kojih su kandidati učili tokom školovanja i imali najbolje ocjene, a većina su i nosioci diplome “Luča”. Pitanja su bila koncipirana po sličnom modelu brošure „Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009. godine”, koja je do sada bila osnova njihove pripreme”, saopštio je Radunović.

Dodaje da kandidati ne treba da se obeshrabre.

“Vjerovatno je bilo manje učenja, nesnalaženja, stres zbog epidemiološke situacije ili, pak, možda loš dan”, rekao je on.

Za drugi upisni rok na Medicinskom fakultetu ostalo je 48 slobodnih mjesta na studijskom programu Medicina i 17 slobodnih mjesta na studijskom programu Stomatologija.

Termin drugog upisnog roka objaviće Univerzitet Crne Gore.

Radunović je istakao i da je za 22 godine postojanja na Medicinskom fakultetu diplomiralo 574 doktora medicine, koji rade u Crnoj Gori, regionu i zemljama EU, 115 doktora stomatologije i 258 doktora farmacija.

KOMENTARI (9)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Desetka
09.07.2020 08:16

Luce je trebalo odavno ukinut,obesmisljene su

16 1
Brano
09.07.2020 14:33

Tako je

2 0
Milica
09.07.2020 08:22

Kako te nije sramota da ponizavas djecu .

3 24
Sofija
09.07.2020 09:06

Nijeste razumjeli, ne ponizava ona djecu nego skolsku reformu koja je dovela do toga da ta djeca nemaju dovoljno znanja za polaganje prijemnog. Djeca su tu zrtve te iste reforme.

27 1
Miki
09.07.2020 10:11

Zeno ne prdi

4 8
Pilica
09.07.2020 13:01

Pa zar ih je ona ponizila kad 90 luconosa nije polozilo prijemni,ponizili su ih oni koji su im omogucili da budu nosioci luce(uticajni roditelji i prosvetari)

15 1
Leo
09.07.2020 10:25

Medicinski fakultet je najlakši jer nema matematike te je kao takav privlačan za studiranje. No našim lučonošama je i prijemni veliki zalogaj , očigledno su očekivali da se i ovo preko veze odradi.

18 5
what
09.07.2020 11:37

Medicinski fakultet je najlaksi jer nema matematike? Bolje nemoj nista da komentarises....nikad.

20 4
Stud.med.
09.07.2020 21:08

A kada si ti zadnji put oprala kosu . Koja je to bila godina .

0 4

OSTALE VIJESTI

Jovanović - "Fondacija Budi human" nikad nije prikupljala i nikad neće prikupljati sredstva u KEŠU

Utorak, 16.04.2024 | 10:45

Na ulicama Podgorice odvijaju se prevare u kojima se od prolaznika traži novac, upozorili su iz Uprave policije. U ime fondacije Budi human, pojedinci, od kojih se ova organizacija ograđuje, tražili su keš, što, poručuju iz organizacije, nije praksa. Prepoznaju li građani prevare lažnih humanitarnih organizacija?

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Katniću i Lazoviću određen PRITVOR pritvor do 30 dana

Utorak, 16.04.2024 | 08:36

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je pritvor do 30 dana bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću. Katnić i Lazović saslušani su kasno sinoć, a Specijalno državno tužilaštvo tražilo je određivanje pritvora do 30 dana.

Savić odbio zahtjev Piperovića, čeka se odluka o pritvoru

Utorak, 16.04.2024 | 06:59

Katnić i Lazović su u nedjelju uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Potrebno je samo PET MINUTA - Osvježavajući dezert u časi koji će uspješno napraviti i POČETNICI u kuhinji

Utorak, 16.04.2024 | 11:01

Ljubitelji jagoda već mogu uživati u ovom slatkom voću, a uz ovaj vrlo jednostavan recept konzumacija jagoda može biti poseban užitak.

Abazović: SDT treba da UTVRDI kako su Lazović i Katnić bili u službi kavačkog klana, slijedi i superfinale

Utorak, 16.04.2024 | 10:52

Specijalno državno tužilaštvo treba da utvrdi kako su nekadašnji visoki funkcioner Uprave policije Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bili u službni kavačkog klana - poručio je poslanik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

Jovanović - "Fondacija Budi human" nikad nije prikupljala i nikad neće prikupljati sredstva u KEŠU

Utorak, 16.04.2024 | 10:45

Na ulicama Podgorice odvijaju se prevare u kojima se od prolaznika traži novac, upozorili su iz Uprave policije. U ime fondacije Budi human, pojedinci, od kojih se ova organizacija ograđuje, tražili su keš, što, poručuju iz organizacije, nije praksa. Prepoznaju li građani prevare lažnih humanitarnih organizacija?

NAJMODERNIJA BOJA u 2024: Odiše tihim luksuzom, a evo uz koje komade se najbolje kombinuje

Utorak, 16.04.2024 | 10:29

Prema stilistima, ova nijansa je u najvećem trendu ove godine. Zasijajte tokom proljeća i ljeta u neprevaziđenoj nijansi, suptilnog luksuza.

Astro prognoza: ČETIRI horoskopka znaka koje čeka iznenadni NOVAC do kraja mjeseca

Utorak, 16.04.2024 | 10:16

Astrološka predviđanja otkrivaju da će neki horoskopski znakovi doživjeti neočekivane finansijske dobitke u drugoj polovini aprila 2024.

"Nije VAŽNA, a ni ZANIMLJIVA" - Pjevačica surovo o Tejlor Svift

Utorak, 16.04.2024 | 10:11

Kortni Lav, muzičarka i udovica Kurta Kobejna, nije fan Tejlor Svift. U intervjuu za The Standard je istakla da Tejlor "nije zanimljiva kao umjetnica".

Rubljov - "Nadal me razbio na TRENINGU"

Utorak, 16.04.2024 | 10:00

Rafael Nadal biće u dobroj formi ovog proljeća, otkrio je Andrej Rubljov, slavni ruski teniser.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.