Nedjelja, 12.07.2020 | 11:16
IZVOR: telegraf.rs

FARBANJE ili FOLIJA: Koje rešenje je BOLJE za oštećenu farbu?

Kada farbu kvalitetno uradite, vaš auto biće sjajan dugi niz godina, dok vam samoljepljiva folija omogućava da za kratko vrijeme i malo novca potpuno transformišete auto...




Foto: Ilustracija, Pixabay

 Sa dolaskom samolepljivih folija, mnogi se odlučuju za prilepljivanje vozila umjesto farbanja, ali da li je to zasta bolja opcija?

Tužna činjenica jeste da automobil koliko god da čuvate, nikada nećete uspjeti potpuno da sačuvate. Ogrebotine, udarci od kamenja, štete od vremenskih nepogoda i slično uvijek će ostavljati tragove na vašem metalnom ljubimcu, a boja auta trpeće najveću štetu.

Kako vrijeme prolazi, boja na automobilima počinje da blijedi, ogrebotine postaju sve češće i dublje, a sam izgled vašeg auta počinje da slabi. Zato mnogi odlučuju da restuariraju svoja vozila i da im vrate fabrički sjaj.

Nekada je farbanje automobila bila jedina opcija, ali sada se na tržištu pojavljuju i samoljepljive folije koje vam omogućavaju da autombil potpuno transformišete za kratko vrijeme i po povoljnoj cijeni.

Farbanje autombila ili prelepljivanje?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje moramo sagledati prednosti i mane ovih opcija.

Kvalitetno farbanje automobila zahtjeva od vas da auto potpuno ogolite, osim ako farbate auto u istu boju, gdje ćete onda farbati samo spljašnji dio. Farbanje je dugotrajan proces koji se radi iz nekoliko koraka i može zahtjevati od vas da se vozila odreknete na duži period. Takođe farbanje može biti dosta skupo ako se odlučite za kvalitetne farbe.

Međutim, kada farbu kvalitetno uradite, vaš auto biće sjajan dugi niz godina, uz pravilno održavanje i pranje.

Sa druge strane, samoljepljiva folija vam pruža mogućnost da za kratko vrijeme i malo novca potpuno transformišete auto. Međutim, za razliku od farbe, folija je osjetljivija i ogrebotine i šteta na foliji lakše će se stvarati. Dobra stvar je što se na automobilu ovakve štete lakše saniraju, jer uvijek možete otići kod majstora i zamijeniti foliju samo na određenom dijelu automobila. Folija će takođe štititi i fabričku farbu ispod vozila, tako da posle njenog skidanja vaš auto može biti kao nov.

Iako folija ima dosta prednosti, najveća mana je dugotrajnost same folije, piše Autoexclusive. Ako se odlučite za najskuplje i najkvalitetnije varijante, posle 5 godina vjerovatno ćete ponoviti čitav proces, pa to morate uzeti u obzir.

Dakle ako želite da idete na duže staze i da jednom uložite malo više novca i vremena, farbanje je opcija za vas, ali ako želite da mijenjate izgled vašeg vozila i da za kratak period dolazite do vrhunskih i vidljivih promjena, onda će vam folija više odgovarati.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.

Rasta HITNO hospitalizovan: Reper ima jake bolove (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 15:10

Reper Stefan Đurić Rasta završio je u Hitnoj pomoći, a pored njega je kao podrška i djevojka Marija Balaban.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

UP: Blokada puta Cetinje - Podgorica bivših zaposlenih farbike "Košuta" održaće se u četvrtak

Utorak, 23.04.2024 | 15:02

Blokada magistralnog puta Podgorica – Cetinje – Budva u organizaciji bivših zaposlenih u fabrici "Košuta" održaće se u četvrtak 25. aprila, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sindikat Čistoće: SMANJENJE ZARADA zaposlenima nesumnjivo će proizvesti VELIKE ŠTETE po preduzeće

Utorak, 23.04.2024 | 14:50

Ukoliko dođe do smanjenja zarada zaposlenih u podgoričkoj Čistoći za 10%, kako ovih dana imamo priliku da čitamo u medijima, zaposleni koji obavljaju najteže poslove na terenu, po svim vremenskim uslovima, 365 dana u godini, prije svih će osjetiti posljedice loših odluka i nemogućnosti organa upravljanja i rukovodstva da obezbijede dovoljan iznos sredstava za zarade i investiciona ulaganja, što je jedan od osnovnih postulata za poslovanje svakog privrednog društva, ocijenio je predsjednik Sindikalne organizacije Čistoće Srđan Pejović.

Unija slobodnih sindikata - Hitno SNIZITI AKCIZE na gorivo

Utorak, 23.04.2024 | 14:26

Unija slobodnih sindikata Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

ANKETA: U gradu u regionu uveli BESPLATNIH 30 sati parkiranja za NOVOPENE RODITELJE: Da li bi nešto slično trebalo UVESTI i kod nas?

Utorak, 23.04.2024 | 14:24

Glasajte u našoj novoj anketi. 

Vuković: Nema ukidanja doprinosa ni Fonda PIO, građani mogu biti mirni

Utorak, 23.04.2024 | 14:40

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.