Nedjelja, 12.07.2020 | 11:54
IZVOR: BBC na srpskom

ZOO VRT morao da otpusti većinu osoblja, ali nijesu odustajali: Vratili se da brinu o životinjama BESPLATNO

Smješten na obodu grada Autšorna u Južnoj Africi, ranč je narastao posljednjih 40 godina od male farme krokodila do zoološkog vrta koji je međunarodno priznat zbog truda u očuvanju, i koji je dom za više od 90 vrsta životinja i reptila.




Foto: Cango Wildlife Ranch

„Razlog zbog kog ustajem ujutro je da bih bila sa ovim predivnim životinjama. Ne znati šta će biti sa njima u budućnosti bilo mi je naprosto previše."

Džena Louv ima dvadeset tri godine. Radila je na ranču za divlje životinje Kango dvije godine.

Smješten na obodu grada Autšorna u Južnoj Africi, ranč je narastao posljednjih 40 godina od male farme krokodila do zoološkog vrta koji je međunarodno priznat zbog truda u očuvanju, i koji je dom za više od 90 vrsta životinja i reptila.

Kad je tronedjeljna izolacija u Južnoj Africi u produžena u martu, Dženi je rečeno da pandemija znači da zoološki vrt mora da se zatvori. Njoj je, zajedno sa još dve trećine osoblja, saopšteno da je izgubila posao, makar samo privremeno.

Ali prva stvar na koju je pomislila bila je - šta će se desiti sa gepardima i lemurima o kojima se starala?

Dženina koleginica Anđelik Oktober imala je identičnu reakciju. „Mi smo majke ovih životinja a majke ne ostavljaju svoju djecu kad su im najpotrebnije", rekla je ova dvadesetpotogodišnjakinja za BBC.

Narednog jutra Džena i Anđelik bile su ponovo u uniformi i nazad na poslu - samo ovaj put bez plate. Dok su prolazile kroz kapiju zoološkog vrta, otkrile su da nisu jedine koje su se dobrovoljno vratile kako bi radile besplatno.

Foto: Cango Wildlife Ranch

Više od 40 drugih članova osoblja odlučilo je da su im životinje na prvom mjestu i vratilo se na ranč za divlje životinje Kango da pomognu da ovaj lakše preživi izolaciju od korona virusa.

Vlasnici zoološkog vrta bili su primorani da smanje osoblje sa njih 78 na 24 kako bi vrt opstao tokom pandemije.

„Mnogi od nas koji ne dobijaju platu i dalje su tu, pomažemo da se brod održi na površini", kaže Kreg Gous, stariji menadžer zoološkog vrta, koji tu radi više od 20 godina.

„Radimo sa opasnim i osjetljivim životinjama, tako da taj posao nije lak", kaže Gous, koji je specijalizovan za staranje o tigrovima, afričkim bijelim lavovima i gepardima. „Gajim veoma veliku strast prema ovom mjestu. Stavljam ga iznad svega ostalog u životu."

„I baš kad smo mislili da teret Kovida-19 ne može da bude teži, ugledalo smo svijetlo na horizontu", kaže za BBC vlasnik ranča Endrju Eriksen.

„Veliki broj pripadnika osoblja počeo je da pristiže u uniformama na posao i nastavio je da se brine o našim životinjama sa ponosom - apsolutno ne očekujući da bude plaćen za to."

Dobrobit životinja na prvom mjestu

Na ranču za divlje životinje Kango ima više od 4.000 životinja, a vlasnici kažu da troškovi njihovog mjesečnog održavanja iznose oko 118.000 dolara. Prije pandemije, ranč je dočekivao oko 120.000 posjetilaca godišnje.

Ali kapije su zatvorene za posjetioce sada već četiri mjeseca, otkako je južnoafrička vlada proglasila izolaciju na nacionalnom nivou.

U zemlji je u toku postepeno popuštanje mjera izolacije po fazama, ali sektor turizma tek treba da dobije dozvolu da se ponovo otvori.

„Bilo je više od običnog izazova ostati na površini", kaže Eriksen.

„Ne dobijamo pomoć od vlade i za naše prihode smo u potpunosti upućeni na posjetioce."

On je rekao da je prvobitno osoblje koje je morao da otpusti prijavio u fond južnoafričke vlade koji je trebalo da im isplati dio izgubljenih plata.

„To je trajalo tri mjeseca, a prošlo je četiri otkako smo zatvorili, tako da sada ne dobijaju ni to."

Foto: Cango Wildlife Ranch

Zoološki vrtovi u problemima tokom pandemije

Zoološki vrtovi i akvarijumi širom svijeta saopštili su da je bilo teško preživjeti mjere izolacije, uprkos tome što su neke vlade ponudile sredstva za pomoć. Britanski zoološki vrt Čester upozorio je početkom mjeseca da trošak izolacije znači da je „on u opasnosti da bude ugašen".

„Proteklih nekoliko mjeseci bilo je veoma teško po naše članove", kaže Gavrijela Kirk-Koen, direktorka komunikacija pri Svjetskom udruženju zooloških vrtova i akvarijuma (VAZA).

„Mnoge članice su neprofitne organizacije koje se oslanjaju na posjetioce da bi stekle neku zaradu", kaže ona.

„Novac koji pristiže ne samo da hrani životinje o kojima se oni staraju i obezbjeđuje najviše standarde nege životinja, već doprinosi i podržava brojne projekte očuvanja širom svijeta."

VAZA ima ukupno oko 300 članova. Procjenjuje se da u svijetu ima više od 10.000 zooloških vrtova, ali ne postoje zvanične brojke o tome.

Životinje u praznom zoološkom vrtu

Čuvari koji su se vratili da rade besplatno na ranč za divlje životinje Kango kažu da se ponašanje životinja promijenilo otkako su se kapije zatvorile za posjetioce.

„Životinje se pitaju zašto nema posjetilaca", kaže Louv. „One dižu glave svako malo da vide da li neko dolazi."

„Mnogo su manje pospane nego što su bile, tako da ulazimo da vidimo šta je s njima što češće možemo."

Eksperti iz zooloških vrtova kažu da je izolacija pojačala vezu između životinja i njihovih staratelja u mnogim zoološkim vrtovima širom svijeta.

„To je nešto na šta je ova kriza bacila svijetlo", kaže Dejv Morgan iz Enimal velfera, međunarodne dobrotvorne organizacije koja pomaže zoološkim vrtovima da se staraju o svojim životinjama. „Odnos između životinja i njihovih čuvara izgleda da se produbio usred poteškoća koje je izazvala izolacija."

Nema plate tokom pandemije

Neki od bivših članova osoblja koji su se vratili da dobrovoljno rade na ranču za divlje životinje Kango jedva sastavljaju kraj s krajem bez plate i morali su da nađu druge načine da se izdržavaju tokom pandemije.

Kreg Gous je otvorio honorarni prodajni biznis i pokušava da ga vodi dok i dalje radi dobrovoljno u zoološkom vrtu.

„Nisam mogao da plaćam stanarinu i druge račune kao što je osiguranje", kaže on.

„Morao sam da radim još šest sati na ovih 10 do 12 koje već provodim starajući se o životinjama kako bih platio račune i zadržao krov nad glavom."

Dženi Louv je takođe bilo teško, ali je našla inspiraciju u životinjama o kojima se i dalje stara dobrovoljno.

„Za mene je nekako suština više u životinjama i njihovoj dobrobiti. One su mi prioritet", kaže ona.

„Kad vidim da su životinje srećne, to mi uliva nadu da će se jednog dana stvari vratiti u normalu."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Meridianbet i Resursni centar u zajedničkoj akciji: Budi i ti dijete proljeća

Četvrtak, 18.04.2024 | 11:11

U okviru JU Resursnog centra za mlade “Podgorica”, 20. aprila, biće sprovedena akcija očuvanja životne sredine.

NOVO ISTRAŽIVANJE - Klimatske promjene će do 2050. SMANJITI globalnu ekonomiju za petinu

Četvrtak, 18.04.2024 | 10:39

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promJene uzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi će do 2050. godine smanjiti globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Teško se odlučuju za SAMOSTALNI ŽIVOT - Mladi u Evropi sve duže ostaju da ŽIVE sa roditeljima

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:51

Mnogi mladi Evropljani danas se suočavaju s izazovom pronalaženja sopstvenog stambenog prostora i finansijskom nezavisnošću, što je dovelo do toga da neki od njih ostaju da žive u zajednici sa roditeljima duže nego što je to bio slučaj ranije.

Spektakl u Njemačkoj se bliži – sa Meridianom do EURA!

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:13

Istorijsko ljeto se bliži! Kulminacija istog biće Olimpijske igre u Parizu, a prije Igara očekuje nas Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se od 14. juna do 14. jula održati u Njemačkoj.

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.

Jauković: Dobile smo tešku grupu u kojoj nema autsajdera

Četvrtak, 18.04.2024 | 19:31

Prvi cilj ženske rukometne selekcije Crne Gore na ovogodišnjem Evropskom šampionatu biće plasman u glavnu rundu, izjavila je Đurđina Jauković nakon današnjeg žrijeba u Beču.

Berancu zadržavanje 72 sata, osumnjičen za dječju pornografiju

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:30

Beranska policija uhapsila je D.R. (42) iz tog grada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo iskorišćavanje djece za pornografiju.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Milatović: Uvesti školski obrok i regulisati produženi boravak

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:48

Predsjednik države Jakov Milatović je danas u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređinom De Dominići i šefom misije UNICEF-a Huanom Santanderom ukazao da je u školama u Crnoj Gori poželjno uvesti školski obrok, čime bi se unaprijedila briga o djeci u školama.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.