Ponedjeljak, 13.07.2020 | 15:35
IZVOR: cdm.me

Bošković: 13. JUL crnogorski svetionik i feniks

Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula – crnogorskog svetionika i feniksa, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na Čevu, gdje je položio vijenac, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva.




Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

U pratnji ministra bili su i gradonačelnik Prijestonice Cetije Aleksandar Kašćelan i NGŠ VCG Dragutin Dakić.

Bošković je poručio da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak.

“Gordo crnogorsko trajanje zasijenilo je svijet, a porobljenim bila je jedina luča nade. 13. jul je sve, izvor i ishodište. On je i vječnost u nepokolebljivost ideje, ali i vrijednost koja se kalila na dušama crnogorskih ratnika koji kušahu mačeve pletući vijenac imenu Crne Gore”, istakao je ministar.

Tom prilikom je podsjetio da je doprinos Crne Gore antifašizmu u Drugom svjetkom ratu svojevrstan fenomen.

“Dovoljno je navesti samo da je u periodu od 1943. pa do postojanja SFRJ bilo 198 generala iz Crne Gore, da je čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata Crnogorac bio načelnik Vrhovnog štaba, da su u proleterskim jedinicama Crnogorci zauzimali glavne komandne i komesarske dužnosti, da su vodili amrije, divizije i korpuse, ali i bili među najhrabrjim partizanskim borcima, o čemu svjedoče 256 ordena narodnog heroja”, kazao je ministar.

/ Đukanović: Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Koliki je bio doprinos govori i podatak da je u prvim poslijeratnim godinama od ukupnog broja generala JNA, njih 38% bilo iz Crne Gore, koja je predstavljala 2% jugoslovenske populacije.

Oba 13.jula, berlinski i ustanički, prema riječima ministra, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti.

“Prve ustaničke puške – Čeva, Virpazara i Lovćena nijesu samo crnogorske, već su evropske, civilizacijske i antifašističke, a tih dana Crna Gora je učila pjesnika kako sa besmrtnošću treba zboriti”, istakao je Bošković.

Na Čevu je posebna počast odata kapetanu Đuru Draškoviću, čije ime nosi i jedna od kasarni Vojske Crne Gore.

“Elitni oficir sa mnogih poprišta, životom plati vjernost otadžbini i položenoj zakletvi. Kapetan Đuro Drašković je postao i istina i legenda, istina koja nas opominje da se više nikad ne ponovi, a legenda kojoj se klanjamo i čiju žrtvu danas proslavljamo, jer se u odbrani države i krune hrabro i istrajno usprotivi zatiranju svega crnogorskog”, istakao je Bošković i dodao da je put do nezavisnosti i obnove Crne Gore počeo od njihovih života.

A na vječnu kuću kapetana crnogorske vojske Đura Draškovića vijenac je položio načelnik Generalštaba general major Dragutin Dakić.

/ "Gdje god da odeš, nikada ne zaboravi odakle si došao! Neka nam je srećan Dan državnosti..."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks!

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.