Četvrtak, 16.07.2020 | 07:52
IZVOR: rtcg.me

"U luksuznijim stanovima kirije su NIŽE i do 150 eura..." Kako je korona uticala na CIJENE NEKRETNINA?

Cijene nekretnina, u vrijeme pandemije koronavirusa, nijesu pale onoliko koliko se očekivalo pa se stanovi u starogradnji, u dijelu grada preko Morače, mogu pazariti i do 1.300 eura za kvadratni metar, kazala je Edita Dautović, vlasnica jedne podgoričke agencije za nekretnine.




Foto: Kolektiv.me, arhiva

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) podsjetila da je tržište nekretnina potpuno stalo tokom pandemije korona virusa, pa u jednom momentu nije bilo ni ponude, ni potražnje.

Uprkos svemu, vjeruje da za tržište nekretnina u Crnoj Gori dolaze bolji dani.

"Više je faktora koji utiču na samo tržište, a ja jesam optimista, jer sam prošla različite faze", kazala je Dautović.

Kad je riječ o rentiranju stanova, sagovornica TVCG kaže da su cijene snižene do 50 eura, dok je kirija u luksuznijim stanovima osjetnije snižena.

"U luksuznijim stanovima, u novogradnji preko Morače, kirije su su niže i do 150 eura, jer vlasnici žele da izdaju stan. Bolje je da je nekretnina u upotrebi, jer ja za nju potrebno izdvojiti sredstva za održavanje", rekla je Dautović.

No, ima li promjena kad je u pitanju prodaja stanova.

"Cijena je pala kad je u pitanju prodaja, ali ne onoliko koliko smo mi očekivali. Još uvijek se drže te neke cijene. U Podgorici se preko Morače drže cijene u starogradnji, a očekivao se pad. Cijena dođe i do 1.300, a kad govorimo o novogradnji to je od 1.500 do 1.800 eura", istakla je Dautović.

Ona, međutim, ističe i da crnogorsko tržište nekretnika posljednjih godina trpi turbulencije, što potvrđuju podaci Centralna banka Crne Gore (CBCG), po kojoj je došlo do pada stranih investicija u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

"Pred početak pandemije osjetio se pad potražnje za izdavanjem i prodajom nekretnina, to je krenulo krajem februara, da bi onog dana kad su uvedene mjere tržište potpuno stalo. U jednom momentu nije bilo ni ponude, ni potražnje stanova", rekla je ona.

Ako se u pandemiji desilo nešto dobro, to je onda solidarnost vlasnika stanova.

"Oni su pozitivno reagovali prema podstanarima, jer su u startu ili umanjivali kiriju ili je opraštali za mart i april. To se naročito dešavalo kod onih vlasnika stanova koji su ih kupili na kredit, a koji su izabrali moratorijum na kredit i tako pomogli podstanarima", kazala je Dautović.

Tržište nekretnina je ponovo oživjelo kad je proglašen kraj epidemije, ali je i to bilo kratkog daha, kaže Dautović. 

Napominje i da još uvijek nema potražnje stanova kad su u pitanju studenti, pošto je neizvjestan početak studijske godine na fakultetima u Crnoj Gori.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vanga
16.07.2020 09:04

Kako je krenulo"zvrjace"im jos malo stanovi prazni

9 3
Sanja12
16.07.2020 13:14

Sto bi ti dao da i tebi "zvrji" stan prazan!

4 2
Zvrk
16.07.2020 09:16

Biće bolje , biće bolje ...

1 1
eeeee
16.07.2020 14:40

Đe su to niže kirije navedite ja da znamo? Radije će ga mnogi zaključat nego da im ga upropaštavaju za ,,DŽ".Ima li pola godine da ste pisali da je to ,,strašan biznis" sad pišete da cijene padaju baš interesantno sve cijene su otišle gore jedino cijene stanarina padaju ha ha ha baš vaši novinari ne znaju đe glavom udaraju

4 0

OSTALE VIJESTI

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Bilčik: Najveći izazov biće POVLAČENJE NOVCA, Spajić ima odličan tim

Srijeda, 24.04.2024 | 17:50

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i predsjedavajući Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije (EU) i Crne Gore Vladimir Bilčik saopštio je da premijer Crne Gore Milojko Spajić oko sebe ima odličan tim ljudi, i uz široki koncenzus u parlamentu Crna Gora može imati benefite od Plana rasta i povući novac.

Koprivica: "Perović dala USLOVNI OTPUST iz zatvora lažnom svjedoku ubistva"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:40

Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

PARAN ili NEPARA BROJ? Koliko jaja treba OBOJITI za Uskrs prema narodnom običaju

Srijeda, 24.04.2024 | 17:33

Tradicionalno se  farbaju jaja ili na Veliki četvrtak ili na Veliki petak, u skladu sa običajima njihovog kraja. Ali koliko bi jaja trebalo ofarbati?

Poznata pjevačica prvi put progovorila o RAZVODU - "Previše je BOLNO bilo"

Srijeda, 24.04.2024 | 17:23

Ilma Karahmet po prvi put progovorila o razvodu

Nadal: Ako se budem ovako osjećao NEĆU IGRATI na RG, ali NI ZAVRŠITI KARIJERU

Srijeda, 24.04.2024 | 17:11

Legendarni španski teniser Rafael Nadal na startu Mastersa u Madridu igraće protiv Ameriknca Darvina Blanka, a pred taj meč održao je konferenciju za medije, na kojoj je pričao o ciljevima u Madridu, ali kasnije tokom sezone.

Joković pronašao RJEŠENJE za viškove sirovog mlijeka, OTKUPIĆE ga Bosna i Hercegovina

Srijeda, 24.04.2024 | 17:09

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti 250.000 litara mlijeka od crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.

TUŽAN POTEZ bivšeg muža Bojane Janković: Član „Beogradskog sindikata“ na ovaj način iskazao BOL koju OSJEĆA

Srijeda, 24.04.2024 | 17:02

Nekadašnja voditeljka Bojana Janković pronađena je mrtva 19. aprila, u 47. godini života.

Canović PODRŽAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 16:53

Član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Spajić – Rid: Partnerstvo sa UK može biti PRESUDNO za RAZVOJ ekonomije u Crnoj Gori

Srijeda, 24.04.2024 | 16:47

Strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada.