Srijeda, 22.07.2020 | 21:30
IZVOR: noizz.rs

NEOBIČNA priča iz 1832. godine: Ovako je nastala ČUVENA Saher torta

Kada bi dodjeljivali titulu za najpoznatiju tortu na svijetu, ona bi Saher torta bila u najužoj konkurenciji. Ne samo da je ukusna, već i iza sebe ima zanimljivu istoriju.




Foto: Taste Your Life

Priča kaže da je jednog dana 1832. godine knez Meternih naredio svom kuvaru da gostima iz visokog društva servira nešto novo i nenadmašno. Prezasićen bogatim i teškim tortama nafilovanim šlagom, koje su tada bile popularne u otmenim krugovima, on je zahtijevao nešto jednostavno, ali elegantno.

Glavni kuvar se baš tog dana toliko razbolio da je pao u krevet, pa je njegov šesnaestogodišnji pomoćnik Franc Saher morao da preuzme zadatak. Franc je spretno iskoristio priliku da prikaže svoj talenat i napravio je tortu koja je odmah postala omiljena u visokom društvu. Francov sin Edvard kasnije je u Beču izgradio hotel „Saher“, a slava istoimene torte igrala je značajnu ulogu u formiranju njegove reputacije kao jednog od najprestižnijih hotela Beča. I dan-danas hotel „Saher“ sa ponosom servira svoju "originalnu Saher tortu" i šalje je poštom naručiocima iz cijelog svijeta. A skoro svaka poslastičarnica i cafe u Beču servira svoju, obično vrlo dobru, verziju ove čuvene torte.

Saher torta sastoji se od dva deblja sloja sočnog i bogatog čokoladnog tijesta, spojena slojem kvalitetnog pekmeza od kajsija, a glazura od čokolade daje joj njen prepoznatljiv i elegantan izgled. Tradicionalno se servira uz kašiku šlaga.

Evo i provjereno dobrog recepta:

Za kore:

7 jaja

120 g putera

120 g šećera

120 g čokolade za kuvanje

120 g brašna

¼ kašičice soka od svježeg limuna

Šolja marmelade od kajsija i 3 kašike samljevenog pekmeza od kajsija biće vam potrebno za fil. Na kraju, za dekoraciju, pripremite 25 g bijele čokolade i kašičicu putera.

Priprema:

Pripremite dva kalupa prečnika 23 cm, a od voštanog papira isijecite krug za dno. Prilijepite papir za dno sa malo putera. Razdvojte bjelanca od žumanaca. Mikserom pjenasto umutite puter, dodajte polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne ujednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu koju ste prethodno istopili na pari. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku masu i ostavite je sa strane.

Bjelanca čvrsto umutite sa sokom od limuna i postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera. Mutite sve dok se šećer ne istopi. U masu sa puterom dodajte trećinu snega od bjelanaca i varjačom pažljivo izmiješajte. Dodajte postepeno ostatak snijega pažljivo miješajući. Prosijete brašno preko cijele površine smjese i opet je na isti način izmješajte. Podijelite i razvucite smjesu u dva pripremljena kalupa i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta ne otvarajući rernu dok torta ne zamiriše. Ostavite tijesto u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite na žicu za hlađenje ili krpu.

Pekmez od kajsija blago zagrijte i sameljite ako ima krupnijih komada. Namažite pekmezom prvu koru i preklopite drugom. Cijelu tortu premažite sa oko tri kašike mljevenog pekmeza od kajsija. Za glazuru izlomite čokoladu na male parčiće i, zajedno sa puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrijte dva prsta vode do ključanja, skinite s vatre i sačekajte oko minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte oko pet minuta. Izmješajte smjesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i miješajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva, pa je razvucite kašikom preko torte.

Saher tortu držite poklopljenu do tri dana na sobnoj temperaturi ili do nedjelju dana u frižideru. Izvadite je iz frižidera pola sata prije serviranja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DOBITNICA Gremija PREMINULA u 47. godini

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.