Petak, 31.07.2020 | 12:58
IZVOR: Pobjeda/cdm.me

POZNATI košarkaški analitičar PORUČIO - Vučević je najkompletniji CENTAR današnjice

Nikola Vučević je najraznovrsniji centar NBA lige, po mišljenju Džoša Koena, poznatog košarkaškog analitičara iz Sjedinjenih Američkih Država.




Foto: Basketball Insiders/YouTube screenshot

Koen je na zvaničnom sajtu najjače lige svijeta (nba. com) uoči nastavka sezone objavio veliki autorski tekst posvećen Vučeviću i njegovoj igri. Prvo je želio da govori o rivalima Baranina, najboljeg igrača Orlando Medžika, na istoj poziciji ,,petice.

Slika rivala

“Džoel Embid je najdominantniji centar, naročito u napadu kada u post-apu ,,probija” put do koša. Karl Entoni-Tauns je najbolji trojkaš među visokim igračima, ne u ovoj eri nego možda od početka NBA. Za samo pet sezona karijere je već ubacio 507 trojki u NBA, sa preko 40 procenata uspješnosti.

Nikola Jokić je jasno najbolji asistent među centrima, sa 25 godina već ima 40 tripldablova karijere, 12 ove sezone. Samo Luka Dončić (14) i Lebron Džejms (13) imaju više tripl-dablova od svih igrača ove sezone uopšte. Andre Dramond, je u ligi najbolji skakač. Imao je najviše skokova u NBA u svakoj od posljednje četiri sezone, a mnogi misle da će na visokom nivou biti još deceniju, tek u avgustu slavi 27. rođendan.

Rudi Gober je uzastopni najbolji defanzivac lige, iako možda ove godine neće dobiti nagradu i biće iza Entonija Dejvisa i Janisa Adetokumba. Ako je ipak osvoji ove godine, biće prvi koji je to učinio nakon Dvajta Hauarda. Konačno, Entoni Dejvis je najbolji visoki igrač za igru pik-en-rola. Već dva puta je bio vodeći u NBA kada je u pitanju prosjek poena iz pik-en-rola i realizacija iz blokova”, napisao je Koen.

Kakva raznovrsnost

Potom se osvrnuo konkretno na Vučevića, kroz poređenje sa igrom ostalih slavnih centara.

“Nikola nije ,,broj jedan” u bilo kojoj od ovih kategorija. Ali je vrlo vjerovatno u ,,top pet”, a sigurno u ,,top deset” u svakoj od njih. I to ga čini najraznovrsnijim, najkompletnijim centrom današnjice.

Igrač sa najdužim stažom u Orlandu je izuzetan post-ap realizator, kompetentan šuter sa distance, izuzetno pametan igrač kada treba razigravati saigrače, sjajan u blokovima na obje strane terena, požrtvovan defanzivac i vrlo efikasan u svim ,,rol” situacijama realizacije. Prije prekida sezone bio je drugi u ligi po prosjeku ,,rol” realizacija, a prošle sezone bio je drugi.

Od kad je došao u Orlando 2012. godine, Nikola je dabldabl mašina. Prošle sezone bio je treći po broju dabl-dablova u sezoni, iza Dramonda i Gobera. Ove je deveti, ali samo zato jer je propustio 11 mečeva u novembru i početkom decembra zbog povrede članka.

Konačno, on je sigurno najpotcjenjeniji defanzivac među centrima. Iako nije atletski dominantan ili ima brojne blokade kao neki, vrlo rijetko ulazi u probleme sa faulovima. Na terenu je uvijek u kritičnim situacijama. Odlično brani loptu. Od svih centara koji imaju više od tri asistencije po meču, on jedini ima manje od dvije izgubljene lopte po utakmici”, kazao je Koen. Konačno, uporedio ga je sa Nikolom Jokićem, centrom Denvera, kojeg mnogi smatraju za najkompletnijeg igrača današnjice.

“Mora se reći da je Jokić sklon izgubljenim loptama i problemima sa faulovima, da generalno muči muku sa šutom sa distance. Niko ne spori njegov talenat. Vučević ono što radi čini preciznije”, zaključio je Koen u tekstu za sajt nba.com.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.