Subota, 01.08.2020 | 08:25
IZVOR: Kolektiv.me

HRABROST i HUMANOST: Lazar već 18 GODINA čuva našu Podgoricu, boreći se i za LJUDSKE ŽIVOTE

Veliki crveni kamion, rotirajuće svijetlo koje šalje zvučno upozorenje, može značiti samo jedno: opasnost.
Foto: privatna arhiva

Priznaćete, nije vam bilo prijatno ako ste se nekada slučajno zatekli na lice mjesta, a znate da je možda nečiji život ugrožen. U tom momentu hrabri i humani vatrogasci, po ko zna koji put kreću u nepoznato, boreći se sa vatrenom stihijom, a znajući – odustajanje nije opcija.

TIHI HEROJI ZA KOJE GRANICE NE POSTOJE

A ko su ljudi koji se „kriju“ ispod teških uniformi, šlemova,..? Ko su naši „tihi heroji“, koji su u mnogim kriznim situacijama pokazali da za njih granice ne postoje?

Naša ekipa imala je čast da razgovara sa jednim od onih koji Podgoricu čuva već skoro dvije decenije.

Lazar Čađenović je svoj angažman u Službi zaštite i spasavanja počeo sasvim slučajno. Imao je jedan plan, ali život ga je odveo na sasvim drugu stranu.

“Pripadnik službe zaštite i spasavanja Glavnog grada sam već 18 godina. Svoj angažman u tadašnju Vatrogasnu jedinicu Podgorice započeo sam sasvim slučajno. Moja interesovanja bila su vezana za neku drugu sferu, ali sam nakon prvih iskustava sa terena i svih druženja i atmosfere u jedinici zavolio sam posao i postao dio tog uspješnog humanog tima”, ističe on na početku razgovora za Kolektiv.me.

Foto: privatna arhiva 

Sve to zahtijeva kombinaciju različitih vještina...

Kako izgleda jedan radni dan vatrogasca, i da li u poslu koji podrazumijeva neizvjesnost, može bilo šta da se isplanira?

Iako je radno vrijeme jasno definisano, posao vatrogasca je da bude dostupan 24 sata, 365 dana u godini, jer ne podrazumijeva samo gašenje požara. Lazar i njegove kolege djeluju i kada su u pitanju teške saobraćajne nesreće, a sve to podrazumijeva pravovremenu koordinaciju sa policijom, hitnom pomoći, roniocima,...

„Posao koji trenutno obavljam radi se 24 sata 365 dana u godini, iako je radno vrijeme od 7-15 časova radnim danima. I vikendima i praznicima uvijek bi trebalo da ste dostupni i blizu jedinice, ili lica mjesta na kom se dešava požar, spasavanje iz saobraćajne nesreće ili neke druge intervencije. Trebalo bi da ste tu i pomognete ekipi koja radi na saniranju nesreće koordinacijom, izviđanjem, povezivanjem sa ekipama drugih hitnih službi (policije, hitne medicinske pomoći, ronilaca i dr.) i na taj način obezbijedite uspješnost akcije i ukazanu pomoć onome kome u tom trenutku treba. Posao je odgovoran i stresan, ali svakako i human i donosi neku posebnu vrstu zadovoljstva svaki put kad se akcija uspješno obavi, i svi se zdravi vrate u bazu i spasi se ono što je bio cilj same akcije, a vi shvatite da ste dio tog uspjeha. Radni dan započinje primopredajom dežurstva dežurnih komandira, kratak sastanak sa komandirom koji stupa na dužnost i raspodjela zadataka za taj dan. U tom periodu vrši se i pregled izvještaja i dalje procesuiranje istih. U kasnijem periodu vrši se informisanje komandira službe o svim dešavanjima u toku prethodnog, i planovima za naredno dežurstvo. Nakon toga prati se rad odjeljenja koje obavlja dužnost tog dana i daju eventualne sugestije. U toku perioda od 7-15 časova nastoji se obezbijediti sve što je neophodno za nesmetano obavljanje dežurstva u smislu logistike, i pripreme opreme i sredstava. Takođe, i u periodu od 7-15h, ali i nakon toga, vrši se konstantno praćenje stanja u vezi svih dojava, i ukoliko je potrebno odlazi se na lice mjesta neke od prijavljenih intervencija. Kao što sam naveo, sve aktivnosti ovog radnog mjesta kao i svih radnih mjesta u starješinskom sastavu preduprijeđeno je stvaranju uslova i praćenju rada spasilaca za što kvalitetnije djelovanje u svim situacijama, odnosno što više spašenih života i imovine“, objašnjava Lazar za Kolektiv.me.

Foto: privatna arhiva

KADA ZAZVONI 123, TO JE POZIV U NEPOZNATO

Ovako odgovoran i human posao, nosi sa sobom i određenu dozu stresa. Kada god zazvoni broj 123 , to je poziv u nepoznato.

Svaki ulazak u zadimljeni prostor nekog objekta koji gori, nemjerljiv je rizik. Nikada se ne može sa sigurnošću znati da li je pod srušen, da li je krov u lošem stanju i da li svakog trenutka može pasti na vatrogasce...

Zajedno sa kolegama, Lazar je učestvovao u nekim od najtežih spasilačkih akcija u novijoj crnogorskoj istoriji i to su događaji koji zauvijek ostanu urezani u sjećanju.

Sati i sati borbe za ljudske živote, koji često budu sa smrtnim ishodom...

„Posao je zaista pun izazova, i koliko god djelovalo kao neka vrsta hvalisanja i preuveličavanja, ima dosta situacija u kojima budete u prilici da vam je život itekako ugrožen. Svaki ulazak u zadimljeni prostor nekog objekta koji je zahvaćen požarom je ulazak u nepoznato. Nikad se ne zna da li je pod srušen i garantuje propadanje u ponor, da je krov u lošem stanju i svakog trena može pasti na vas i kolegu do vas, da li je neki elektroprovodnik na mjestu gdje će doći u kontakt sa vašom rukom i tijelom, kada će doći do eksplozije gasova, rezervoara goriva vozila u plamenu iz koga pokušavate izvući putnike i brojne druge opasnosti. Podgorička služba je služba koja u svojoj istoriji postojanja bilježi neke od najvećih intervencija, i puno izazovnijih akcija od mnogih evropskih i svjetskih službi sličnog tipa. Sjetimo se samo željezničke nesreće na Bioču. Ta akcija trajala je satima, sa desetinama povrijeđenih koje je trebalo izvući iz olupina i iz stijenja i procjepa, ukazati pomoć i spustiti do medicinskih ekipa. Sve stradale izvući i transportovati do mjesta prihvata. A noć hladna, jeziva, vjetrovita.. teren kao iz najružnijeg sna... Vjerujem da je upravo ta akcija jedna od najizazovnijih kada je u pitanju ova služba. Nimalo jednostavnija bila je akcija, u koju smo učestvovali sa ostalim spasilačkim jedinicama na saniranju saobraćajne nesreće, u kojoj je autobus sa rumunskim turistima sletio u kanjon Platija, ili gašenje požara na parkingu vozila kod kompanije Zetatrans u kojoj je stradali preko 600 vozila... A da ne spominjemo manje nesreće, ali sa jako potresnim slikama i dramatičnim tokom“, ističe naš sagovornik.

Foto: privatna arhiva

BEZ TIMSKOG RADA NEMA USPJEHA

Svaki požar u toku ljetnje sezone zna da bude itekako naporan, napominje Lazar u razgovoru za naš portal. Na gašenje utiču vremenske prilike, visoke temperature, vjetar, teška oprema,... Kada nastane požar koji zahvata veliki površinu i ugrožava objekte i imovinu, svaki pojedinac se trudi da se situacija što prije sanira kako bi se spriječile veće štete.

Upravo takve situacije iziskuju velike napore, kako na fizičkom tako i na psihološkom planu.

Kada je riječ o Podgorici, na godišnjem nivou se zabilježi između 2500 i 3500 požara, a kada je u pitanju vatra na otvorenom, tu je najodgovorniji čovjek.

„Najveći broj izazove čovjek, odnosno ljudski faktor je prisutan u preko 95% slučajeva. Građani bi trebalo da budu svjesni činjenice da su sva bogatstva prirode naše države i grada, vlasništvo svih nas. Ako se nastavi sa ovakvim destruktivnim djelovanjem, naši potomci neće vidjeti Podgoricu i Crnu Goru u svoj svojoj ljepoti koju ona danas ima. Ni naše generacije nisu vidjele ljepote neke Crne Gore od prije 20-30 ili više godina. Ako uporedite fotografije Gorice, Zelenike, Dajbabskog brda, Veljeg i Malog brda tih 70-tih godina i danas, jasno je što se dešava nesavjesnim ponašanjem i izazivanjem požara i njihovim djelovanjem“.

U podgoričkoj Službi zaštite i spasavanja, trenutno su zaposlena 72 profesionalna spasioca, kojima se tokom ljetnje sezone priključi i 20 sezonaca.

Od 50 poziva koje prime tokom dana, najviše bude požara, ali vatrogasci rado pomažu građanima i u slučajevima kao što je uklanjanje zmija iz objekata, dostava vode za piće u bezvodna područja i slično.

Ipak, pojedinac u jednom ovakvom poslu, ne znači ništa, naglašava nam Lazar.

Timski rad je ključ uspjeha, i bez profesionalnog i sistematičnog rada, „lanac“ ne može da uspije.

„Timski rad u službama kao što je ova je jedini siguran uspjeh. Tako je u svim sličnim formacijskim jedinicama, naročito službama koje se bave spasilačkim poslovima. Pojedinac u ovom poslu ne znači ništa i rijetko kad je zapažena uloga pojedinca. I kad pojedinac uradi dio zadatka, na primjer izvlačenje lica iz nekog procjepa u stijenama ili iz požarom zahvaćenog stana, to je samo dio akcije, jedan od brojnih zadataka koji se prethodno i nakon toga u toku akcije sprovedu“, zaključio je Lazar za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ           

KOMENTARI (16)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Komsija
01.08.2020 10:38

Lazar je pravi kao prvo drug a onda profesjonalac zna svoj posao u prste toliko obuka toliko seminara toliko iskustva na terenu . Lazara za novog komandira sluzbe . Ova sadasnji samo zna da daje izjave za medije . Pustite da sluzbu vode profesjonalci a ne obicni sarlatani .

7 2
Kolektivoljubica
01.08.2020 10:38

Sjajna reportaza kroz izvrstan dijalog novinara i vattogasca-jedno veliko BRAVO,i treba da se zna ko su ti hrabri i humani ljufi

5 1
Lazarica
01.08.2020 10:40

Zgodan vatrogasac,ne micite ga sa naslovnice

5 2
Piroman
01.08.2020 10:41

Lijepo je vidjeti ovako mladog i lijepog covjeka a nadasve hrabrog

4 2
Hana
01.08.2020 10:42

Svaka cast

3 2
Ognjen
01.08.2020 10:43

Svaka cast vatrogascima pa da svi budemo odgovorni kao sto su oni

5 1
U
01.08.2020 10:43

NIJE IM LAKO, POGOTOVO LJETI KAD SE ZAREĐA SA POZARIMA

4 1
endži
01.08.2020 10:44

Za ponos Podgorice

4 1
Curica
01.08.2020 10:47

Da li je Lazar ozenjen,presladak je

6 1
Komsija
01.08.2020 12:33

Mislim da jeste :)

2 1
OJHA
01.08.2020 12:36

Oženjen,dvoje đece

3 1
Curica
01.08.2020 13:28

E nek je srecan i u zivotu i u braku

3 2
Bebi
01.08.2020 13:31

Neka decica budu na ponos roditeljima

2 2
kesten
01.08.2020 12:38

bravo!

1 1
Midtuz
02.08.2020 15:39

On je najveci poltron I fukara u istoriji vatrogastva, osoba koja je narusila sve kodekse ponasanja I nebira sredstva da ostvari cilj.

1 0
Fortuna
03.08.2020 10:18

Aaaa, nisi ti trebao čitat ovo pa da sad piješ tablete za smirenje..... A ljubomora je... prisutna svuda. Vjerovatno se iza ovakve ljubomore i pakosti krije pravi humanista i spasilac, čovjek koji je spreman pomoći drugome...

1 1

Institut za javno zdravlje predložio DODATNE mjere NKT-u

Nedjelja, 27.09.2020 | 15:25

Imajući u vidu izuzetno rasprostranjenu lokalnu transmisiju, veliki broj slučajeva u bolnicama i ogroman pritisak na zdravstveni sistem, IJZCG je predložio Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti uvođenje dodatnih mjera radi sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Pad broja zaraženih: Još 116 slučajeva koronavirusa, nije bilo PREMINULIH

Nedjelja, 27.09.2020 | 17:02

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 545 uzorka na novi koronavirus. 

"I tako sam naručila ovo, a danas sam dobila..." Iznenadila se onim što joj je stiglo na adresu

Nedjelja, 27.09.2020 | 16:12

Voditeljka američkog showa Love Island Laura Whitmore podijelila je sa svojim pratiocima na Instagram profilu neobičnu situaciju koja joj se dogodila prilikom online kupovine.

Treba li VJEROVATI očima: Pogledajte primjer kako influenseri obmanjuju Instagram i pratioce

Nedjelja, 27.09.2020 | 15:09

Suludo je kako sve u šta gledamo može biti lažno - odjeća, tijelo, pa čak i prostor na slici, napisala je jedna korisnica Twittera.

"NKT i IJZ targetiraju ugostiteljske objekte kao KRIVCE za širenje koronavirusa"

Nedjelja, 27.09.2020 | 14:19

Pozivaju NKT i IJZ da, u najkraćem mogućem roku, daju jasno i na dokazima utemeljeno obrazloženje za donošenje odluka. "Ukoliko ovo obrazloženje izostane, Udruženje ugostitelja Podgorice će, preko sredstava javnog informisanja, pozvati sve svoje članove, ali i ostale ugostitelje na teritoriji Glavnog grada i države Crne Gore, kao i širu javnost, da ne poštuju najnovije mjere NKT".

Autorsko veče dr Ganija Karamanage u KIC-u

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 13:28

Autorsko veče posvećeno poznatom ulcinjskom ljekaru i humanisti, čuvaoacu baštine tog kraja, primarijusu dr Ganiju Karamanagi prirediće Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore uz podršku KIC-a “Budo Tomović”.

TUŽAN prizor zatekao mještane: Na PLAŽI pronašli UGINULOG DELFINA

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 12:40

Na plaži u Igalu mještani su pronašli uginulog delfina.

Još jedan HUMANI POTEZ: Fondacija Hemiias i Hajriz Brčvak donirali zaštitne maske Komori fizioterapeuta CG

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 11:49

Na osnovu molbe Komore fizioterapeuta Crne Gore, Fondacija Hemiias i Hajriz Brčvak donirali su 5750 komada zaštitnih maski u cilju sprečavanja širenja koronavirusa 2 (SARS-CoV-2), soapšteno je iz Komore fizioterapeuta Crne Gore.

Totalna transformacija Podgoričanke u Zvezdama Granda: Smršala čak 60 kilograma, oduševila promjenom

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 11:39

Takmičarka Zvezda Granda, poslušala je savjete žirija i uspjela da smrša čak 60 kilograma.

STRAŠNO - dječije igralište tek izgrađeno, a već UKRADENE letve sa klupa!

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 11:32

Pored svih napora gradske uprave da izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih igrališta pruži našim najmlađim sugrađanima adekvatan prostor za igru i druženje, nesavjesni pojedinci nastavljaju sa lošom praksom uništavanja i otuđivanja mobilijara u parkovima i na igralištima.

FOTO: Kafići ZAKLJUČANI, ulice poluprazne,... Za Nikšićane od jutros važe POSEBNE MJERE

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 10:47

Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, od ponoći su stupile na snagu!

Završen 33. „Barski ljetopis“: Publika disciplinovano, ali entuzijastično ispratila svih 26 programa

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 10:30

Nakon 21 dana i ukupno 26 programa sinoć je zatvoren 33. „Barski ljetopis“. Šest pozorišnih predstava, sedam koncerata, sedam književnih večeri, jednu izložbu i pet pratećih programa publika je ispratila od 7. do 27. septembra uz strogo poštovanje svih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela.

"Očigledno je da postoji uzrok iza ovakvog izdanja": Marej odigrao najgori meč na grend slemu

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 10:26

Endi Marej je odigrao očajan meč protiv Stanislasa Vavrinke.

DNEVNI HOROSKOP – Ovna očekuju dobre poslovne vijesti, a Strijelca zanimljiv susret...

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 09:14

Vage, ne dozvolite sebi da vas obuzimaju negativne misli. Evo šta će nam danas donijeti dnevni horoskop.

Opšta bolnica - PREMINULA dva pacijenta od posljedica KORONAVIRUSA

Ponedjeljak, 28.09.2020 | 08:37

U Opštoj bolnici u Beranama preminula su dva pacijenta koja su liječena od Kovid-19.