Ponedjeljak, 03.08.2020 | 18:01
IZVOR: Kolektiv.me

Održana tribina u Podgorici: "Značaj sporta i pravilna ishrana za djecu..."

U Organizaciji NVO Centar za psihološke pripreme sportista i NVO Živim Život, u Gimnaziji Slobodan Škerović je održana tribina sa nazivom Značaj sporta i pravilne ishrane za djecu, đake i studente.
Foto: Ministarstvo sporta

Dr Pharm. Kristina Boričić i psihoterapeut mr Veselin Piletić održali su predavanja koja su izazvala veliko interesovanje.

Psihoterapeut Veselin Piletić je održao predavanje na temu psihološki uzroci prekomjerne težine tijela. Na veoma stručan i svima jasan način, Piletić je dokazao da uzrok prekomjerne težine jeste nepravilan način razmišljanja.

Piletić je istakao da je danas nauka napredovala u proučavanju fizičkog tijela, ali da sa djelima Sigmunda Frojda, Karla Gustava Junga i drugih naučnika je na pocetku proučavanja velike misterije ljudske duše. Piletić je konstatovao da su svi saglasni da treba hraniti tijelo, i postavio pitanje da li treba hraniti dušu? Postoji hrana za tijelo i hrana za dušu. Ljudska duša se hrani sa ljubavlju. Što je ljubav iskrenija, istinitija, duša je više nahranjena. Istinita ljubav stvara unutrašnju energiju kod ljudskog bića. Što je unutrašnja energija jača, zdravlje duše i tijela je utoliko bolje. Unutrašnja energija određuje nivo inteligencije i stabilnost i snagu ličnosti. Kinezi unutrašnju energiju predstavljaju sa riječju či,a japanci da ki. Nedostatak unutrašnje energije uslovljava glad duše, glad suštinsku ljudskog bića. Nedostatak ljubavi u ljudskoj duši, podstiče ljudsko biće da glad duše liječi hranom za tijelo, dakle nedostatak ljubavi u ljudskoj duši uslovljava prekomjernu težinu tijela.

Predavanja tokom ove tribine izazvali su veliku zainteresovanost prisutnih puno pitanja i očekivanje da će ovakve tribine biti redovne. Tribina značaj sporta i pravilne ishrane održana je na inicijativu NVO Centar za psihološke pripreme sportista čiji projekat je podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore. Piletić je posebno pred svima iskazao poštovanje i zahvalio na podršci Ministarstvu sporta Crne Gore.

Dr Pharm.Kristina Andjelić je istakla da sa temom "Značaj sporta i pravilne ishrane za djecu, đake i studente" slušaoci su imali bližu sliku o piramidi ishrane, na koju se često zaboravi a itekako je bitna pomena svakog dana ciljanoj grupi ljudi koji su u razvoju. Ovakve teme su bitne kako za mlađe, tako i za starije, kako bi svaki dan koristili znanje u formiranju tanjira života, koje namirnice su osnovne u ishrani, a koje treba da se frekventno uvode u program i plan ishrane. Najviše se predavanju uključila mlada populacija sportista, gdje je i bio cilj da čuju šta treba da jedu posle treninga, a šta prije treninga, i koji je to efekat određenih nutrijenata na njihovu energiju i spremnost kada se govori o bavljenju sportom. Kroz dijalog koji je vodila dr Pharm. Kristina Boričić sa pojedinim sportistima koji su se uključivali u temu, i drugi su aktivnim slušanjem pokazali na kraju da im je ovakva tribina bila zanimljiva i da će u sličnim predavanjima biti voljni da prisustvuju i dosta toga nauče, a i da se prisjete onoga što brzina života često natjera da padne u drugi plan.

Piletić se zahvalio dr Pharm. Kristini Boričić i NVO Živim život, na saradnji u misiji pomoći djeci, đacima i studentima u očuvanju zdravlja omladine Crne Gore.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vuk
03.08.2020 19:41

Odlicna tema i predavači!

0 0

U Upravi policije potpisano oko 90 ANEKS UGOVORA o djelu

Četvrtak, 03.12.2020 | 23:16

U Upravi policije je juče i prekjuče potpisano oko 90 aneksa ugovora o djelu, po kojima je ta služba obavezna da spoljnim saradnicima, penzionisanim službenicima i honoracima obezbijedi mjesečne naknade u prosjeku od 517 do 900 eura do 1. decembra naredne godine, piše Dan.

Abazović: Tačno je da mi je ponuđen 21 MILION, ali nije tačno da mi ih je ponudio Brčvak

Četvrtak, 03.12.2020 | 23:04

Lider Građanskog pokreta URA i kandidat za potpredsjednika Vlade Dritan Abazović je saopštio da su tačne informacije da mu je nuđen 21 milion eura, ali je negirao da mu ih je nudio humanista Hajriz Brčvak, kako je to tvrdio biznismen Miodrag Daka Davidović.

Vučić o protjerivanju Božovića: “To nije bio prijateljski čin, UŽASNUT sam odnosom prema Srbiji

Četvrtak, 03.12.2020 | 22:57

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da protjerivanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nije bio prijateljski čin.

Prvi dan Evropskog prvenstva: Ruskinje ubjedljive u derbiju, iznenađenje za Rumunke

Četvrtak, 03.12.2020 | 22:06

Prvi dan Evropskog prvenstva za rukometašice donio je samo jedno iznenađenje.

Povećanje produktivnosti i zaposlenosti: ONI razmatraju uvođenje četvorodnevne radne sedmice

Četvrtak, 03.12.2020 | 21:24

Španska vlast analizira mogućnost uvođenja četvorodnevne radne sedmice. Pojedine kompanije su već primijenile ovaj sistem.

Na Mjesecu zakazana prva TRKA AUTOMOBILA - Evo KADA će biti održana

Četvrtak, 03.12.2020 | 21:18

Prva trka automobila na Mjesecu zakazan je u oktobru 2021. godine, a u pomoć je pristigao i legendarni dizajner Ferrarija.

Epidemiolog Laušević: "Korona da bude LEKCIJA cijeloj PLANETI"

Četvrtak, 03.12.2020 | 20:39

Epidemiolog Dragan Laušević, saopštio je u emisiji "Akcenti" na TVCG, da je s ovom pandemijom cijela planeta omanula, te da se reagovalo na vrijeme pandemija se mogla suzbiti. Istakao je da ovo treba da bude velika lekcija svim državama svijeta, dodajući da se ne treba, za sada, previše oslanjati na vakcinu, već na masku, distancu i higijenu.

Vlada CG: Saopštenje o odlukama donijetim 27. novembra i 2. decembra bez održavanja sjednica

Četvrtak, 03.12.2020 | 20:00

Saopštenje o odlukama Vlade donijetim 27. novembra i 2. decembra 2020. godine bez održavanja sjednica

Đukanović o borbi protiv koronavirusa: Oporavak da ne bude privilegija samo nekih

Četvrtak, 03.12.2020 | 19:38

Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca nećemo uspjeti u borbi protiv najvećeg izazova u istoriji Ujedinjenih nacija, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Oni vole pažnju i nikad ne prave prvi korak: Muškarci rođeni u ovom znaku su najromantičnije duše

Četvrtak, 03.12.2020 | 19:35

Vladavina Raka traje od 22. juna do 22. jula. On je vodeni znak kojim vlada Mjesec.