Srijeda, 12.08.2020 | 06:59
IZVOR: Dnevne novine

Udžbenici za školu u prodaji od PETKA: Evo koje su CIJENE

Pripreme za polazak đaka u školu, kažu prodavci u podgoričkim knjižarama, ove godine kasne...
Foto: arhiva, Kolektiv.me

Iako su knjižare dobro opremljene školskim priborom, a kompleti udžbenika u prodaji će biti od petka 14. avgusta, rijetki roditelji se interesuju ove godine za njih, kazali su Dnevnim novinama u podgoričkim knjižarama.

Početak školske godine i opremanje djece za školu, kao i prethodnih godina, dodatni je teret na porodični budžet skoro svakog domaćinstva u Crnoj Gori, ali ove godine je, sudeći prema iskustvu podgoričkih knjižara, ostao u sjenci epidemije korone. Distribucija kompleta udžbenika po crnogorskim knjižarama počela je u petak, 6. avgusta, dok će prodaja, kazali su Dnevnim novinama iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, početi u petak, 14. avgusta.

Ipak, rijetki kupci ovih dana ulaze u knjižare, a još rjeđi pokazuju interesovanje za školske knjige i neophodan pribor, kazali su DN zaposleni u podgoričkim knjižarama.

“Prethodnih godina mnogi bi već do sada kupili sveske, olovke, bojice i ostali potrošni materijal, pa bi samo čekali da ih zovemo da dođu i preuzmu komplet udžbenika koji su poručili. Ove godine mnogo manje roditelja je naručilo komplete nego prethodnih godina. Kao da su od korone zaboravili da ih i to čeka”, kažu u knjižarama, ističući da generalno od početka epidemija imaju manje kupaca.

Ipak, dodaju, knjiga će biti za sve bile rezervisane ili ne.

“Uvijek dobijemo dovoljno kompleta i nijedno dijete ne ostane bez svojih knjiga. Sada zbog korone moramo da pazimo i na broj mušterija u istom trenutku u knjižari, ali, kao i ostali, snaći ćemo se. Maska i distanca se podrazumijevaju, na ulazu je dezinfekciono sredstvo, a i distribucija, pa samim tim i prodaja knjiga ove godine počinje ranije nego prethodnih pa će biti vremena za sve”, kažu prodavci.

U knjižarama imaju sve što je neophodno đacima za školu po, kako ističu, prošlogodišnjim cijenama.

Cijene svesaka mekog poveza kreću se od 0,50 do 1,90, tvrdog od 0,90 do 2,30, olovke su od 0,15 do 0,25 po komadu, bojice od 1,2 pa do 2,5 eura, pernice od 9,99 do 24,99, a rančevi od 19,99 do 59,99 eura i više zavisno od marke”, kazali su prodavci.

Osim rezervacije kompleta udžbenika, dodaju, kao i prethodnih godina roditeljima nude i mogućnost plaćanja na rate.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihajlović kazala je Dnevnim novinama da iz Vlade i lokalnih samouprava još nijesu odgovorili na njihov zahtjev da se, zbog posljedica epidemije novog korona virusa, besplatni udžbenici obezbijede za sve osnovce u Crnoj Gori.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, kazala je Dnevnim novinama rukovodilac komercijalnog odjeljenja Aleksandra Hajduković, preduzeo je sve kako bi i ove godine udžbenici bili odštampani na vrijeme i spremni za početak školske 2020/21. godine za cjelokupnu školsku populaciju.

“Ovogodišnja distribucija udžbenika prema knjižarama za predstojeću školsku godinu počela je u petak, 6. avgusta, a građani ih mogu očekivati u prodaji od 14. avgusta. Što se tiče pojedinačnih cijena udžbenika Zavoda, kao i cijena udžbeničkih kompleta, one su na prošlogodišnjem nivou. Izuzetak je komplet za osmi razred, jer se od ove godine u sklopu ovog razreda nalazi i radna sveska za Istoriju 8, tako da je i cjena cjelokupnog kompleta promijenjena za iznos tog naslova u odnosu na prošlu godinu. Isti slučaj je i sa cijenom kompleta za IV razred gimnazije, gdje su uvedeni novi naslovi za prirodnu grupu predmeta”, kazala je Hajduković.

Cijene kompleta za osnovnu školu na crnogorskom jeziku su 39,80 za I razred, 47,50 za II, za treći 44,40 eura, za IV 56,30, za V razred 63,70, VI 65,00, VII 94,20, VIII razred 94,20 i 84,90 eura za IX razred.

“U kompletu za VIII razred novi naslovi su Geografija udžbenik, Geografija radna sveska, Istorija radna sveska”, pojasnila je Hajduković.

Za komplet udžbenika za gimnaziju na crnogorskom jeziku ove godine treba izdvojiti, kako je rekla, 105,20 eura, za II razred 88,70, za III 88,20 a za IV 90,20 eura.

Novi naslovi za III razred gimnazije su Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik, Hemija zbirka zadataka, a za IV razred Lingvistika udžbenik, Biologija udžbenik, Biologija radna sveska, Fizika udžbenik, Fizika zbirka zadataka, Hemija udžbenik, Hemija zbirka zadataka”, precizirala je Hajduković.

Cijena kompleta za I razred osnovne škole na albanskom jeziku je 50,70 eura, za II razred 58,40, za III razred 55,30, a za IV 66,90.

“Cijena kompleta na albanskom jeziku za V razred je 74,30 eura, za VI 74,40 eura, za VII razred 103,60, za VIII razred 100,30, a za IX razred 94,30 eura. Novi naslovi u kompletima od II do IX razreda su Književnost udžbenik i Književnost radna sveska, u kompletu za VII razred novi naslov je i Istorija radna sveska, a za VIII razred Muzička kultura udžbenik”, rekla je Hajduković.

Cijena kompleta za gimnaziju na albanskom jeziku za I razred je 116,20, za II razred 101,50, za III razred 97,20 a za IV razred 62,60 eura. U kompletima za sva četiri razreda gimnazije na albanskom novi naslovi su, kako je kazala, Fizika udžbenik i Fizika zbirka zadataka.

“Razlika u cijenama kompleta na albanskom i crnogorskom jeziku proizilazi kao rezultat toga što u sklopu kompleta na albanskom postoje dva naslova više Crnogorski jezik kao nematernji (udžbenik i radna sveska)”, pojasnila je Hajduković.

U duhu olakšica kupovine, ističe, Zavod je i ove godine sa zainteresovanim sindikalnim organizacijama u zemlji potpisao ugovore kojim je omogućena kupovina na rate njihovim članovima, a može se kupovati na rate i preko bankovnih kartica koje to omogućavaju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Knjiga
12.08.2020 09:57

Veli,, zaboravili od korone,, nema se para kakve korone? Neka nam daju dzabe udzbwnike

1 0

OSTALE VIJESTI

Od 1. oktobra i digitalni udžbenici na raspolaganju PRVACIMA

Petak, 25.09.2020 | 12:05

Od 1. oktobra svi prvaci, njih oko 7500, na raspolaganju, pored standardnih udžbenika, imaju i digitalne udžbenike na platformi uci.me, razvijenoj sa M-telom, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvjete.

Zelenilo postavilo NOVE KLUPE ispred KOVID ambulante, evo na kojoj LOKACIJI

Petak, 25.09.2020 | 11:24

Gradsko zelenilo postavilo je nove klupe ispred Covid ambulanti u Tološima. 

APEL policije: OPREZ na putevima zbog najavljenog NEVREMENA

Petak, 25.09.2020 | 10:44

Uprava policije apelovala je na vozače  na oprez na putevima zbog najavljenih vremenskih nepogoda...

Stojanović: Pojačana KONTROLA u Beranama, vrijeme da se svi UOZBILJE

Petak, 25.09.2020 | 10:10

U Opštini Berane posljednjih dana vlada složena epidemiološka situacija, kazao je za Jutarnji program TVCG, savjetnik predsjednika Opštine Berane, Darko Stojanović. Nažalost, juče su u ovoj opštini zabilježena dva smrtna slučaja, zato je vrijeme, kako kaže Stojanović, da se svi maksimalno uozbilje. Dodaje da će u Beranama nastupiti ozbiljna kontrola kritičnih zona, koju će sprovoditi Komunalna policija i ostali pripadnici policije. Obilaziće gradske ulice, ugostiteljske objekte, i ukoliko bude kršenja mjera, ističe, uslijediće kako prekršajno tako i krivično kažnjavanje.

Dr Borovinić-Bojović: Stanje Kovid pacijenta može veoma brzo da se promijeni

Petak, 25.09.2020 | 09:24

Od pacijenata na Internoj, četiri pacijenta u intenzivnoj jedinici je životno ugroženo, svi se nalaze na neinvazivnoj ventilaziji.

Od 1. oktobra i digitalni udžbenici na raspolaganju PRVACIMA

Petak, 25.09.2020 | 12:05

Od 1. oktobra svi prvaci, njih oko 7500, na raspolaganju, pored standardnih udžbenika, imaju i digitalne udžbenike na platformi uci.me, razvijenoj sa M-telom, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvjete.

Medenica ČESTITALA Bečiću: Nadam se da ćete parlamentu donijeti MUDROST

Petak, 25.09.2020 | 11:59

"Očekujem da će sve tri vlasti držati svaku odgovornom u interesu društva kao cjeline i međusobno sarađivati, pogotovo imajući u vidu da se sudstvo stara da zakoni budu u skladu sa svim relevantnim ustavnim odredbama i pravnom tekovinom Evropske unije".  

"Nije zaslužio...": Mesijeva oštra PORUKA Barseloni zbog ODLASKA Suaresa

Petak, 25.09.2020 | 11:33

Odluka Ronalda Kumana da Suaresa bukvalno otpiše godinu prije isteka ugovora izazvala je gorčinu kod Mesija, koji je nije krio ni u oproštajnoj poruci na društvenim mrežama.  

Zelenilo postavilo NOVE KLUPE ispred KOVID ambulante, evo na kojoj LOKACIJI

Petak, 25.09.2020 | 11:24

Gradsko zelenilo postavilo je nove klupe ispred Covid ambulanti u Tološima. 

Konatar: Đukanović što prije da da mandat Krivokapiću

Petak, 25.09.2020 | 11:18

Nakon što su četrdeset i jedan poslanik nove većine u Skupštini Crne Gore stavili potpis na dopis predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da Zdravko Krivokapić bude novi mandatar crnogorske vlade danas se oglasio poslanik i predsjednik poslaničkog kluba „Crno na bijelo" Miloš Konatar.

Đukanović: Učinićemo sve da transfer vlasti protekne BRZO i GLATKO

Petak, 25.09.2020 | 11:08

"Više je nego očito da je SPC bio ne samo neprimjereno uključen u izbore nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu".

Istraživanje CEDEM-a: Opada podrška DPS-u, više od 80 odsto građana ne dovodi u pitanje nezavisnost

Petak, 25.09.2020 | 10:56

Više od 60 odsto građana očekuje da Crna Gora nakon izbora ostane nezavisna i na evroatlantskom putu, dok više od 80 odsto ne dovodi u pitanje nezavisnost države. Podrška Demokratskoj partiji socijalista opada, a njihovi glasovi se prelivaju pobjedničkim listama. To je pokazalo najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koje je sprovedeno na uzorku od 1035 ispitanika, u periodu od 11. do 19. septembra.    

APEL policije: OPREZ na putevima zbog najavljenog NEVREMENA

Petak, 25.09.2020 | 10:44

Uprava policije apelovala je na vozače  na oprez na putevima zbog najavljenih vremenskih nepogoda...

"Uživajte i budite mi dobro": Nataša Bekvalac danas puni 40 godina, a za publiku ima OVAJ poklon

Petak, 25.09.2020 | 10:28

Novosadska barbika danas puni jubilarnih 40 godina i sudeći po njenom postu na Instagramu, vrlo je ushićena zbog toga.

Epidemiološka situacija pravi PROBLEME: Rolan Garos ipak BEZ PUBLIKE

Petak, 25.09.2020 | 10:14

Rolan Garos će se ipak igrati praktično pred praznim tribinama.