Srijeda, 12.08.2020 | 08:17
IZVOR: vijesti.me

Statistika preminulih od Kovid-19 u CG: Urađene tri obdukcije, prosječna starost 69 godina

Još tri smrtna slučaja povezana sa kovidom-19 prijavljena su Institutu za javno zdravlje (IJZ), pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 71. U pitanju su pacijenti iz Tuzi, Nikšića i Pljevalja, rođeni 1947, 1950. i 1954. godine. Jedna osoba liječena je u Kliničkom centru (KC), a dvoje su bili pacijenti Opšte bolnice u Nikšiću.




Foto: Kolektiv.me/ Pixabay

Iz IJZ juče su saopštili i da su među 533 uzorka koji su analizirani do juče poslijepodne, otkrivena 52 nova pozitivna slučaja infekcije. Među novooboljelim najviše je uzoraka upućeno iz Podgorice - 21, slijede Bijelo Polje i Rožaje sa po osam, šest je upućeno iz Berana, po tri iz Nikšića i Ulcinja, dva iz Pljevalja i jedan iz Bara.

Iz IJZ kazali su i da je juče prijavljen oporavak 37 pacijenta. U Crnoj Gori, kako su saopštili, zasad je 1.119 aktivnih slučajeva kovida-19.

“Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3.748”, kazali su iz IJZ.

Najstariji pacijent koji je preminuo od koronavirusa u Crnoj Gori imao je 98 godina, najmlađi 38, a većina preminulih imala je prateće, hronične bolesti. Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC), vještak sudske medicine Nemanja Radojević, “Vijestima” je kazao da je prosječna starost preminulih od kovida 69 godina. Podaci se odnose na 65 preminulih, od kojih je devet u prvom talasu, a ostatak u drugom, koji je počeo sredinom juna.

Radojević je “Vijestima” odgovorio i da 48 preminulih bilo muškog pola, a 17 ženskog.

Kada je riječ o pratećim oboljenjima, 75 odsto imalo je komorbiditete.

“U našem uzorku od 65 umrlih osoba, za 60 možemo dati podatke u vezi sa drugim propratnim oboljenjima, takozvanim komorbiditetima, jer je ostatak pacijenata umro u kućnim uslovima ili neposredno nakon prijema u bolnicu, bez mogućnosti da se detaljnije evaluira njihovo zdravstveno stanje, dok je kod nekih infekcija dokazana tek nakon smrti”, pojasnio je Radojević.

On je kazao da je, od 60 preminulih pacijenata, 45 imalo druge bolesti, među kojima su najčešća hronična srčana oboljenja, dijabetes, gojaznost i zloćudni tumori. Za ostalih 25 odsto, tvrdi, nemaju podatke da su bolovali od nekih hroničnih oboljenja. Radojević je naglasio i da je nekoliko umrlih osoba, relativno mlađe životne dobi (manje od 50 godina života) takođe imalo neko ranije hronično oboljenje.

Na pitanje koliko je pacijenata preminulo neposredno od kovida-19, a koliko sa tom infekcijom, Radojević je rekao da na to nije lako odgovoriti, ali su njihove procjene da je oko polovina pacijenata u jednoj, odnosno u drugoj skupini.

U Crnoj Gori do sada su urađene obdukcije tri osobe pozitivne na novi koronavirus, kazao je Radojević. On je pojasnio da su dvije oboljele od kovida-19, dok je jedna smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći, a istovremeno je bila pozitivna bez izražene kliničke slike, pa samim tim i bez patološkog nalaza na obdukciji.

“Druge dvije osobe koje su zaista umrle sa kliničkom slikom kovid-19 infekcije imale su karakterističan nalaz na plućima koji odgovara adultnom respiratornom distres sindromu”, kazao je Radojević. Objasnio je da je u pitanju “težak otok pluća sa hijalinim membranama u alveolama pluća, intersticijalnim (atipičnim) zapaljenjem pluća, koje je tipično za virusne infekcije i sa mikrotrombozama u krvnim sudovima pluća”.

“Ovo je oboljenje koje dovodi do znatnog zadebljanja alveolarno-kapilarne membrane u plućima, što posljedično utiče na veoma otežanu razmjenu gasova, te oboljele osobe osjećaju gušenje kao glavni simptom progresije bolesti praćen padom zasićenosti hemoglobina kisenikom u krvi i porastom zapaljenskih parametara”, zaključio je Radojević.

U Crnoj Gori do sada je od novog koronavirusa preminula 71 osoba. U “prvom talasu” koji je krenuo u martu bilo je devet preminulih, a u drugom, koji je počeo sredinom juna, preminule su 62 osobe. Dva puta, tokom drugog talasa, prijavljena su po čak četiri smrtna slučaja od kovida-19 tokom 24 sata. Podatak o broju umrlih, kako je prekjuče saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, govori o ozbiljnosti infekcije.

“Jeste da su većina umrlih imali komorbiditete i teške bolesti, ali to nije značilo da moraju umrijeti sad. Moglo je to biti za nekoliko mjeseci, godina, ali nije moralo sad”, rekao je Mugoša i poručio da to što se mlađima čini da će lako preboljeti ovu bolest ne znači da moraju da budu neoprezni i ne vode dovoljno računa.

“Svaka neopreznost i nepoštovanje pravila ih dovodi u opasnost da se inficiraju i prenesu najbližima, a među njima su uvijek oni koji su posebno osjetljivi i koji, kao što vidimo, mogu završiti onako kako niko ne bi htio”, poručio je Mugoša.

Prema statistici, Crna Gora je posljednja u regionu prema broju preminulih od novog koronavirusa na 100.000 stanovnika. Na prvom mjestu nalazi se Slovenija, drugom Sjeverna Makedonija, slijede Kosovo, Albanija, BiH, Hrvatska, pa Srbija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Miss Crne Gore poklanja haljine za maturu i polumaturu: Voljela bih da nekog usrećim

Utorak, 23.04.2024 | 17:38

Za plemenitost ne treba puno novca, dovoljno je imati samo volje i osjećaja za druge što svijedoči i primjer Anđele Vukadinović koja je riješila da obraduje djevojke za matursko i polumatursko veče.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Unija slobodnih sindikata: Ministarstvo prosvjete umjesto da se izvini, koriste rječnik protiv kojeg se navodno borio

Utorak, 23.04.2024 | 15:56

Iz Unije slobodnih sindikata su saopštili da je zabrinjavajuće i za javnu osudu saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da je granski štrajk prosvjetnih radnika vođen „ličnim i političkim interesima” predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore.

Šćekić: Djeci sa autizmom potrebna konkretna podrška u procesu socijalne inkluzije

Utorak, 23.04.2024 | 16:01

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, sazvao je tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta posvećenu razumijevanju i načinu rješavanja problema sa kojima se djeca sa autizmom i njihove porodice suočavaju.

Tamara Dragičević OŠTRO o BRAKU - "Nisam mu PRIŠLA na ulici i rekla da mi napravi dijete"

Srijeda, 24.04.2024 | 15:46

Tamara Dragičević, koja će uskoro roditi treće dijete, vrlo iskreno je govorila o pitanjima s kojima se suočava.

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila pretkvalifikacioni TENDER za dionicu Mateševo-Andrijevica

Srijeda, 24.04.2024 | 15:41

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pretkvalifikacioni tender za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo - Andrijevica.

Prošlo je 19 GODINA od PRVOG SNIMKA na platformi YouTube: Sada ima preko 317 MILIONA PREGLEDA, a evo ko je na NJEMU (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 15:34

A znati li koji je video najgledaniji ikada.

POZNATI TERMINI polufinala ABA lige - Evo kada IGRAJU Partizan i Budućnost Voli

Srijeda, 24.04.2024 | 15:15

Sve je spremno za početak završnih borbi Admiralbet ABA lige – regionalno takmičenje danas je odredilo termine polufinalnih duela, ali kada startuje finalna serija.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?

Kralj Čarls pokazao koliko VOLI Kejt: Poslije 100 godina je nekom članu kraljevske porodice ukazana ovakva čast

Srijeda, 24.04.2024 | 15:03

Princezi Kejt Midlton je ukazan veliki znak ljubavi i poštovanja.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku

Srijeda, 24.04.2024 | 14:13

Narcisoidni roditelji se često fokusiraju na sopstvene potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Međutim, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, posebno kada su u pitanju naši najbliži.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, saopštila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.