Četvrtak, 13.08.2020 | 07:53
IZVOR: Pobjeda

Vinograd neće ostati neobran: Ako bude trebalo, vranac će brati i direktori Plantaža

Kompanija Plantaže je do sada ubrala i plasirala na tržište 600.000 kilograma kardinala, koja je njihova dominantna sorta stonog grožđa, saopštio je Pobjedi direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Dušan Kankaraš.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Berba kardinala je počela 16. jula i, prema riječima Kankaraša, grožđe je ove godine izuzetno kvalitetno. On je najavio da će berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte vranca najvjerovatnije početi u zadnjoj sedmici avgusta.

U Plantažama se nadaju da će se do tada popraviti epidemiološka situacija u regionu i otvoriti granica sa Srbijom kako bi mogli doći sezonski radnici.

Kankaraš ipak poručuje da vinograd sigurno neće ostati neobran i da će uz pomoć kombajna i ako bude trebalo svih zaposlenih, pa i čak i predstavnika menadžmenta biti u potpunosti obran.

“U planu je da ove godine uberemo oko 1,6 miliona kilograma kardinala, a računajući i druge sorte očekujemo ukupno 1,8 miliona kilograma stonog grožđa”, rekao je Kankaraš.

U Plantažama ove godine očekuju veće prihode od stonog grožđa nego lani.

“Komercijala svu količinu grožđa koju dnevno uberemo proda. Početna cijena kardinala je bila oko 1,5 eura, sad se cijena kreće oko euro”, naveo je Kankaraš.

On je dodao da se stono grožđe plasira na tržišta Srbije, Slovenije, kao i na domaćem tržištu.

“Da je turistička sezona u Crnoj Gori bolja, više grožđa bi išlo na crnogorsko tržište. Dnevno se ubere od 30.000 do 35.000 kilograma grožđa, a to se proda i za sad nemamo problema sa plasmanom”, kazao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji kvalitet stonog grožđa je izvanredan, a berba će trajati još mjesec i po.

“Vremenski uslovi za stono grožđe su bili puno bolji nego prošle godine. Bobice i grozdovi su krupni, grožđe je potpuno zdravo i kao takvo znatno ga je lakše prodati”, istakao je Kankaraš.

On je istakao da je ove godine i kiša pala u pravo vrijeme.

“Dobili smo prije nekoliko dana 80 litara kiše po kvadratu, što je i uz naše navodnjavanje jedna od mjera koja je idealna”, naveo je Kankaraš.

Pod stonim grožđem nam se nalazi 137 hektara, a on je dodao i da su agrotehničke mjere urađene na vrijeme iako su Plantaže ove godine imale “hronični nedostatak radnika” zbog pandemije kovida-19.

“Sve agrotehničke operacije završene su u rokovima i na vrijeme, a nedostatak radnika smo nadomjestili tako što su praktično svi zaposleni radnici iz naše kompanije bez obzira na funkciju koju obavljaju bili zaduženi za “zelene operacije” i uspjeli smo da sačuvamo grožđe do današnjeg dana”, saopštio je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina je sve evidentniji problem sa nedostatkom sezonske radne snage ne samo u Plantažama, nego i u agrosektoru regiona i EU.

Zbog toga su, kako kaže, stalno zaposleni u Plantažama inženjeri, tehničari, ljudi iz direkcije, administracija i direktori sektora bili anagažovani na terenu na fizičkim poslovima.

“Mi smo završili sve zelene operacije u vinogradima na površini od 300 hektara, to su poslovi lačenje, pljetva, proturanje, a kad je bilo manjka radnika za breskvu mi smo se i tada uključili i obrali smo 40 tona. Prošle godine smo isto zbog nedostatka radnika na rezidbi orezali 250 hektara”, kazao je Kankaraš.

On je rekao da su na tim poslovima bili angažovani praktično svi radnici, na čelu sa izvršnom direktoricom kompanije Vericom Maraš.

“Izvršna direktorica je radila i bila uključena u sve te zelene operacije i svako jutro mi smo dva mjeseca ustajali u četiri i po sata i radili smo na Ćemovskom polju i taj posao završavali do deset sati, a kasnije smo nastavljali da radimo naše poslove”, istakao je Kankaraš.

Kankaraš je dodao da je na berbi stonog grožđa angažovano 100 do 120 radnika, od čega je 60 odsto iz Crne Gore i radne snage za ovu berbu ne fali. Kankaraš je govoreći o uslovima za rad naveo da se stono grožđe bere samo šest sati dnevno.

“Kardinal se počinje brati u šest sati, a berba se završava u 12 sati, tako da se visoke temperature izbjegavaju. Nakon toga u 12 sati transportno-utovarne grupe pokupe grožđe i odnose ga u hladnjaču”, izjavio je Kankaraš.

Za jednu ubranu gajbu kardinala Plantaže radniku se plaća 40 centi.

“Mi smo ove godine smanjili gajbe, odnosno grožđe stavljamo u šest kadica u gajbi, koje imaju otprilike sve zajedno nekih 5,5 kilograma. Prošle godine i svih ovih godina mi smo brali grožđe bez tih plastificiranih kadica i ta gajba je bila teška 7,7 kilograma. Tako da sada radnici mogu da zarade više”, rekao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, radnici prosječno uberu 60-ak gajbi.

“Na taj način zarade dnevnicu od oko 25 eura, međutim najbolji radnici koji beru više godina i imaju iskustvo mogu da uberu dnevno do 90 pa čak i preko 120 gajbi, pa oni mogu da zarade i do 50 eura”, naglasio je Kankaraš.

On tvrdi da Plantaže bolje plaćaju sezonske radnike od njihovih kolega iz vinogradarsko-voćarske branše u Srbiji, Makedoniji i na Kosovu.

Kankaraš je najavio da će glavni godišnji posao u Plantažama berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte vranca početi krajem ovog mjeseca.

On je naveo da je u pitanju deset miliona čokota na 2.090 hektara i da treba da se ubere 18 miliona kilograma grožđa.

“Tu će faliti radnika, jer u idealnim uslovima za berbu na Ćemovskom polju sem berbe kombajnima treba još 700 radnika da bi se vinograd obrao”, naveo je Kankaraš.

On je saopštio da Plantaže imaju pet kombajna, a u toku su pregovori da se za ovu berbu kupi još jedan ili dva kombajna.

“U toj varijanti računamo da ćemo brati ne kao do sad 730 hektara vinograda mehanizovano, nego da ćemo brati znatno više površine”, najavio je Kankaraš.

U Plantažama ipak očekuju da će se epidemiloška situacija u regionu izazvana virusom kovid-19 do početka berbe vinskog grožđa popraviti i da će se otvoriti granica sa Srbijom.

“Nadamo se da će doći gro radnika koji nam dolaze iz Leskovca, Kraljeva, Kragujevca. Mi smo sa svim tim grupovođama i grupama radnika i dan danas ostali u vezi i oni se nadaju da će doći na berbu”, rekao je Kankaraš.

Kankaraš je najavio da će se u slučaju manjka radne snage za berbu vinskog grožđa u u berbu uključiti i svi radnici Plantaža..

“U slučaju da ne budemo dovoljno sezonskih radnika mi ćemo uz pomoć kombajna i stalno zaposlenih radnika, računajući i zaposlene i administraciji, tehnologe i šefove obrati vinograd. Pošto svi živimo za berbu grožđa to je posao koji se praktično priprema 11 mjeseci i sigurno nećemo ostaviti Ćemovsko polje neobrano”,  poručio je Kankaraš.

Govoreći o kvalitetu vinskog grožđa on je naveo da su ove godine uspjeli da sačuvaju grožđe i da je ono za sad izvanredno.

“Što se tiče tehnoloških analiza vinskog grožđa, one se još nijesu počele raditi, ali vode grožđu nije falilo, tako da je u ovom trenutku dvadestak dana pred berbu mogu da kažem da posebno kada je u pitanju vranac, daje kvalitet grožđa izvan, redan”, saopštio je Kankaraš.

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Markos
13.08.2020 08:21

I treba da beru ,za sedam iljadarki brali bi i mi i dan i noc trista sezdeset pet dana u godini

18 1
Vesna
13.08.2020 09:14

Obecanje ludom radovanje,ne pominju kada odbijaju od gajbe i izmislhaju,prosuo si ovi,slomio si ono,odbiju ti obrok koji ti daju,beres od 7,ujutro dok se ne smraci! I na kraju i 10,e ako dobijes to je premija! Sto ne kazu tacnu istinu ,kako su proteklih godina davali zaradjeno,sa zakasnjenjem,samo sto se ne pobiju kada traze svoje zaradjeno! Znaju to oni koji su brali! Tato nema sad ko vinograde da obere! A direktorima astronomske plate,i po 7.000e,

6 0
Berač
13.08.2020 09:51

I Verica M. će da zavrne rukave i da bere , kada se u septembru vrati sa god.odmora .

8 0
🍷🍷🍷
13.08.2020 11:34

Biće vina i rakije Da se pije .

1 0
Marko
13.08.2020 14:08

Za te vaše plate bih ja brao grožđe po 12 h...

2 0
Radoholičarka
13.08.2020 16:54

Oce li direktorki biti dnevnica 260 eura?

4 0
Maras
13.08.2020 21:15

Onu direktori u sto je imala 7500 platu uregnite je, da vidi sta znaci zarada, krvni ka a postena, a ne kao ona, jos se smije, 🐷😬

1 0
he
13.08.2020 22:38

Neka provale ogradu I otpuste strazare svakle go dine ce I'm bit I obran bolje no konbajnom

1 0

OSTALE VIJESTI

Popović: Biće uloženo oko 140 miliona eura na izgradnji skijališta i razvoju turizma

Petak, 25.09.2020 | 16:22

Obavještavamo javnost da će Skijališta Crne Gore u nedelju, 27.09.2020.godine, na ski centru Kolašin 1600 završiti ljetnju turističku sezonu, saopštio je izvršni direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

Monteput - počinju pripreme za NAPLATU PUTARINE i ODRŽAVANJE auto-puta

Petak, 25.09.2020 | 07:59

Planira se transformacija kompanije Monteput u cilju stvaranja uslova i administrativno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućeg održavanja i naplate putarine na prvoj dionici auto-puta, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Obezbijeđena sredstva za regionalne projekte u iznosu od 100.000 do dva miliona eura

Petak, 25.09.2020 | 07:11

Zahvaljujući podršci Njemačke i programima koji se u regionu sprovode, gradovi širom Balkana uz BFC poslovne sertifikate privlače tri puta više investicija. Podgorica, Novi Sad i Banja Luka samo su neki od gradova kojim su dodijeljeni BFC (Business Friendly Certificate) sertifikati poslovne otvorenosti. Kako se pridružiti ovim gradovima koji su utrostručili nove investicije?

Bankari predviđaju: Krediti će se sve TEŽE ODOBRAVATI

Petak, 25.09.2020 | 07:03

Centralna banka objavila je juče anketu koja pokazuje da bankari u narednom periodu očekuju pooštrovanje kriterijuma za dodjelu kredita i stanovništvu i privredi. Ako je zbog korona virusa očekivan pad tražnje za kreditima u drugom kvartalu, onda svakako raduje porast odobrenih kredita u julu.

"Pazari su nam MANJI do tri puta..." Dio taksi udruženja traži UKIDANJE STARTA

Srijeda, 23.09.2020 | 07:19

Dio taksi prevoznika tražiće od Glavnog grada ukidanje starta prilikom vožnje zbog pada prometa na koji je uticala ekonomska kriza izazvana korona virusom, piše Dan.

Obećana ekonomska pomoć CG? Vučić se sastao sa Amfilohijem i Joanikijem u Beogradu

Subota, 26.09.2020 | 10:30

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se prije dva dana u Beogradu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, saznaje portal Nova.rs.

VIKEND horoskop: Djevicama jedan POZIV može promijeniti planove, a vama?

Petak, 25.09.2020 | 20:21

Mnogi znakovi će ovaj vikend provesti razmišljajući o budućnosti karijere. Nekima ova dva dana donose lijep provod u okruženju najdražih. Dok će drugi raditi na sebi i na svemu što ih čini srećnim.

Sastanak Amfilohija, Đonlešaja i Fejzića ODLOŽEN - evo šta je trebalo da bude jedno od GLAVNIH PITANJA

Subota, 26.09.2020 | 08:36

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije želi da sa nadbiskupom barskim Rokom Đonlešajem i reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem razgovara o svim pitanjima koja se tiču unapređenja života vjernika i svih građana Crne Gore, osobito imajući u vidu najnovija zbivanja u državi, kazali su “Vijestima” iz MCP.

U Opštoj bolnici preminuo pacijent od posljedica koronavirusa, šest sa teškom kliničkom slikom

Subota, 26.09.2020 | 11:39

U Opštoj bolnici Berane preminuo je pacijent iz Mojkovca, rođen 1953. godine, koji je liječen od Kovid-19.

Krivokapić: Pozivam Vučića u Crnu Goru, OSAM godina je NIJE posjetio

Subota, 26.09.2020 | 10:46

Kandidat za mandatara Vlade i nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić izjavio je da će kada bude premijer prvi zvanični poziv da posjeti Crnu Goru uputiti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

ISPROBAJTE ih i vi: PET jutarnjih RITUALA koje rade najuspješniji ljudi na svijetu

Subota, 26.09.2020 | 19:06

Moćni jutarnji rituali koje praktikuju najuspješniji ljudi na svijetu!

"Mislim da postoji velika konfuzija u svijetu...": Đoković iskreno o koronavirusu i mjerama na RG

Subota, 26.09.2020 | 18:39

"Samo se priča o mjerama predostrožnosti, to smo svi napamet naučili, ali ne čujemo stručna lica o tome kako ojačati svoj imunitet, kroz ishranu, dobar san, vježbe disanja i tako te stvari".

Najčudniji TEST LIČNOSTI: Nakon ovih pitanja, POGLED na ŽIVOT će vam se sigurno promijeniti

Subota, 26.09.2020 | 17:56

Ovaj interesantan test ličnosti otkriva vašu suštinu, stavljajući vas u zamišljene, ali veoma važne životne situacije o kojima ćete vjerovatno dugo poslije razmišljati. Odluke u takvim okolnostima otkrivaju suštinu vaše ličnosti. Test se rešava brzo i lako, zabavan je, i u velikom broju slučajeva i tačan.

Ovo ostrvo ima novu strategiju kako da privuče turiste za vrijeme korone - Besplatna putovanja!

Subota, 26.09.2020 | 17:25

Indonežansko ostrvo Bali angažovaće 4.400 influensera kako bi oživjelo turizam pogođen pandemijom koronavirusa.

MAFINI spremni za 20 MINUTA - Napravite omiljenu poslasticu sa jabukama i ČOKOLADOM!

Subota, 26.09.2020 | 17:17

Uživajte u slatkim zalogajima.  

Preko CIJELE ZGRADE: Legendarnom GLUMCU Nebojši Glogovcu posvećen još jedan MURAL

Subota, 26.09.2020 | 16:34

Mural je urađen u crno-bijeloj boji i nalazi se na jednoj trospratnici u Sokolcu.

CRNU GORU će i ove SEZONE predstavljati Budućnost i Mornar - Evo kada počinje ABA LIGA

Subota, 26.09.2020 | 16:19

Nova sezona u ABA ligi počeće 2. oktobra, odlučeno je na današnjoj Skupštini regionalnog takmičenje.

Ovaj brzi TEST otkriva koliko je vaša kosa ZDRAVA i šta joj je potrebno da zablista - PROVJERITE!

Subota, 26.09.2020 | 16:10

Ako vodite računa o zdravlju svoje kose, ovaj test će vam mnogo pomoći pri daljoj njezi. Provjerite koliko vlage je potrebno vašoj kosi, a za to će vam biti potrebni samo činija i voda.

KAO MALI LAV: Fotografije ovog neodoljivog PSA oduševljavaju, vlasnici kažu da je sve popularniji

Subota, 26.09.2020 | 15:51

Posljednji put kada su strani mediji pisali o Chiefu, zvanom Oreo Cloud, bio je neodoljivo štene staro samo devet sedmica. Danas, pola godine kasnije, Chow Chow sve više podsjeća na malog lava koji ima 80 kilograma.

Danka Kovinić OTVARA Rolan Garos na "Suzan Lenglen" STADIONU

Subota, 26.09.2020 | 15:37

Naša najbolja teniserka odigraće prvi meč dana na stadionu "Suzan Lenglen", protiv Viktorije Azarenke.