Subota, 15.08.2020 | 16:25
IZVOR: Telegraf.rs

Napravljen prvi KORONA PASOŠ: Aplikacija koja dokazuje da ste negativni biće ulaznica za mnoga mjesta

Aplikacija koje će da spasi globalni turizam.




Foto: Ilustracija, unsplash.com

Rastuća stopa zaraze korona virusom predstavlja prijetnju globalnom turizmu. Nova aplikacija, koja bi omogućila električni zapis rezultata vašeg testa, i funkcionisala kao zdravstveni pasoš mogla bi da omogući otvaranje sportskih i zabavnih manifestacija kao i oporavak turizma.

Pronalazači kažu da bi to moglo da omogući zdravim putnicima da izbjegnu karantin. Više hijada ljetnjih odmora je propalo zbog pandemije kovida-19, pri čemu su putovanja otkazana i putnici primorani na karantin nakon povratka kući.

Sredinom jula broj potvrđenih slučajeva na globalnom nivou skočio je za milion u samo četiri dana. Brojne turitičke destinacije su se zatvarale, a posjetioci su bili evakuisani iz gradova.

Sada, nova aplikacija "zdravstveni pasoš" obećava da će oporaviti turističku industriju, koja je teško pogođena pandemijom. Globalni turizam opao je za 97 odsto u aprilu, prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija.

Moguće rješenje

CovidPass je aplikacija koju je usavršio jedan mladi lider Svjetskog ekonomskog foruma, Mustafa Mokas. 

CovidPass koristi takozvanu blockchain tehnologiju za skladištenje šifrovanih podataka iz pojedinačnih krvnih pretraga, i omogućavajući korisnicima da dokažu da su negativni na kovid-19.

Za razliku od aplikacija za praćenje kontakata, CovidPass neće pratiti kretanja korisnika, pošto se ti softveri nisu pokazali kao uspješni. Njemačka, koja se smatra jednom od najuspješnijih zemalja u implementaciji dobrovoljne aplikacije, trenutno ima samo 16 miliona korisnika od 83 miliona građana. Stručnjaci kažu da najmanje polovina stanovništva mora koristiti aplikaciju za praćenje kontakata kako bi ona bila efikasna u borbi protiv virusa.

Pored toga države se suočavaju sa različitim režimima testiranja kako bi potvrdili zdravlje putnika.

- To nije dovoljno da ubijedimo turiste ili zdravstvene organe - kaže Mokas.

Mokas se nada da će njegova aplikacija, koja će biti dostupna od septembra postati standardizovano rešenje za aviokompanije, aerodrome i turističke agencije, i da će ukinuti karantin za zdrave putnike. CovidPass takođe može omogućiti hotelima, bioskopima, pozorištima, sportskim i koncertnim halama da se ponovo otvore.

Druga moguća upotreba bila bi pomoć u ponovnom pokretanju međunarodnih konferencija i izložbi, čije je poslovanje umanjeno za 60 odsto pa se tako došlo do gubitka od 180 miliona dolara.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ni NALIK DANAŠNJEM - POGLEDAJTE kako je Dubai izgledao '70-ih i '80-ih godina (VIDEO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:53

Na stranici Dubai Scoops objavljena je kompilacija fotografija Dubaija iz perioda '70-ih i '80-ih godina kada se izgled grada u mnogome razlikovao u odnosu na danas.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

Vuković Kuč: Selektivnost, netransparentnost i revanšizam karakterišu rad SDT-a

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:30

“Evidentno je da u posljednje vrijeme tri elementa – revanšizam, selektivnost i netransparentnost u radu karakterišu funkcionisanje SDT-a i tužilaštva”, istakla je Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a,  podsjetivši javnost da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i golog kriminala i lopovluka u našoj državi, a da tužioci na te prijave još uvijek nijesu regovali.

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Bliži se NAJPRESTIŽNIJI modni događaj godine - Za ULAZNICU treba IZDVOJITI "VRTOGLAVU CIFRU"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:21

Bliži e prvi ponedjeljak u  maju, a on je svake godine zakazan za najpoznatiji i najprestižniji modni događaj na svijetu - Met Galu. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Nova studija - Ovo su TOP 10 GRADOVA koje turisti žele ponovo da POSJETE

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:02

Dominiraju na listi top deset gradova koje turisti žele opet da posjete.

Ponovo da ZABLISTA - SPASITE NAKIT uz pomoć JEDNE SITNICE iz kupatila

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:47

Ovaj trik se takođe može primijeniti i kod srebrnog nakita koji je oksidirao. 

Kako da brzo IZBIJELITE jaja za Uskrs?

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:30

Poslije ovog trika možete da napravite bilo koju šaru.