Ponedjeljak, 21.09.2020 | 07:32
IZVOR: Pobjeda

“Mjere NKT-a ugasile su poslovanje 90 odsto lokala..." Evo koliko je objekata ZATVORENO u PG

Smanjen broj gostiju i mjere NKT-a prouzrokovale su to da su neki ugostitelji morali da zatvore svoje objekte.




Foto: Kolektiv.me/Vlada Crne Gore, Twitter

Tako je od početka pandemije 1. marta do 15. septembra u Podgorici, kako je rečeno Pobjedi iz Sekretarijata za preduzetništvo, zatvoreno 29 ugostiteljskih objekata, od kojih 22 kafe-bara, četiri restorana i tri objekta brze hrane.

Vlasnik bara Skeč Velibor Grbović požalio se kako nije naišao na podršku nadležnih organa u smislu pomoći subvencija kako bi opstao da radi i u kriznim mjesecima. Zbog toga je, ističe on, lokal koji je bio kutak umjetničkim talentima, morao da zatvori svoja vrata.

“Mjere NKT-a ugasile su poslovanje 90 odsto lokala, mislim na ljude koji se bave ugostiteljstvom i koji vole to što rade i koji su imali priču iza imena lokala, a ne šturo nošenje pića i hrane”, kazao je Grbović.

Lokal Skeč, ističe Grbović, bavio se promovisanjem slikarstva, književnosti, muzike, alternativnih vidova umjetnosti.

“Samim tim, uvođenjem mjera spuštena je giljotina na već položen vrat i zapečaćena sudbina, jer svi znamo da se danas ne može kultura promovisati kako bi trebalo, ne rade pozorišta, bioskopi itd. Sam primjer aktuelnog FIAT-a govori o tome, pogledajte koliko je gostiju, a koji se organizuju pod pokroviteljstvom Glavnog grada pa imaju problem sa svake strane, a ne neki lokal koji pokušava da oživi takve stvari. Osuđen je na propast”, ističe Grbović.

On dodaje da je neuporediva računica poslovanja prošle godine u odnosu na tekuću.

“Onaj ko je i ostao da radi mogao je samo da zakrpi rupe. Mislim na one ljude koji su vlasnici prostora kafića i oslobođeni su plaćanja zakupa i slično. Ipak, čovjek se nada najboljem i ne predaje se tako lako, ako zna da gaji prave vrijednosti i da će se one kad-tad valorizovati, da će sve doći na svoje, kao što će i ovaj virus biti prošlost, nadam se uskoro”, optimističan je Grbović.

Nemanja Milošević otvorio je novi kafić umjesto nekadašnjeg Skeča. Riječ je o kultnom mjestu “Pikado klubu“, koji je premješten iz Tržnog centra Mol of Montenegro u centar grada.

“S obzirom na to da nijesmo radili od sredine marta do sredine maja zbog pandemije kovid-19, bili smo primorani da zatvorimo objekat poslije nekoliko godina uspješnog poslovanja. Prošla godina bila je uspješna za nas. Najteže je isfinansirati fiksne troškove koji nisu bili mali u tom period, a prihod je bio minimalan nakon nastavljanja sa radom u maju”, kazao je Milošević.

On dodaje da su imali pomoć od države.

“Pomoć smo dobili od države u vidu minimalnih zarada za sve zaposlene, kao i ostali ugostitelji. Nadam se da neće predložiti zatvaranje objekata, jer bi to dovelo do ekonomske propasti ugostiteljstva, a i kompletne ekonomije Crne Gore. Čini mi se da je u posljednje vrijeme sve više počinje da oživljava centar grada, pa smo i odlučili da preselimo klub. Naravno, i visina mjesečnog zakupa je i te kako uticala na tu odluku”, ističe Milošević.

U skadu sa dopunam Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su donešene 2.jula, Komunalna inspekcija kontroliše ugostiteljske objekte.

“Zbog kršenja mjera propisanih naredbama, nadležnog Ministarstva za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, novčano su kažnjena dva ugostiteljska objekta. Izrečene kazne odnose se za prekršaje, nepoštovanja propisane mjere fizičke udaljenosti između stolova i nepoštovanje propisanih mjera prilikom izvođenja muzičkog programa. U tri ugostiteljska objekta kažnjeno je novčano po jedno zaposleno lice, zbog nenošenja zaštitne maske. Komunalna inspekcija nije izrekla nijednu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti, odnosno zatvaranja ugostiteljskog objekta”, kazao je za Pobjedu načelnik Komunalne inspekcije Branislav Radusinović.

Glavni grad, ističe Radusinović, pomogao je ugostiteljima u kriznom periodu pandemije korona virusa na način što im je smanjio komunalnu taksu po metru kvadratnom za korišćenje javne površine na kojoj su postavljene ljetnje bašte ispred ugostiteljskih objekata.

Skupština Glavnog grada usvojila je na posljednjoj sjednici Odluku o ublažavanju finansijskih posljedica korona virusa u Podgorici.

Uprava javnih lokalnih prihoda će odložiti poreske obaveze po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica nastale od 1. marta ove godine. Period plaćanja biće sinhronizovan za dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica, u skladu sa zakonom. Poreski obveznici zahtjev za odlaganje plaćanja sa iznosom obračunatog prireza porezu na dohodak fizičkih lica dostavljaju Upravi javnih lokalnih prihoda putem pošte ili na mejl adresu uljp@podgorica. me navodi se u odluci.

Takođe, odlukom je omogućeno i umanjenje iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnje bašte, zatvorene bašte, ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati sa jednog mjesta na drugo (slobodnostojeća vitrina, pokretna tezga, zabavni park…) i za promotivne svrhe, za period u kojem stranke nijesu koristile prostor na javnoj površini, počevod 5. marta.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice oslobodila je plaćanja zakupnine na period od 90 dana, zakupce koji imaju zaključene ugovore o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Glavnog grada, osim onih zakupaca koji mogu neometano da obavljaju redovne djelatnosti.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mikele
21.09.2020 15:47

E , grehote božje ...

0 0

OSTALE VIJESTI

CG - Uvezeno hrane u vrijednosti preko 700 miliona eura, uvoz automobila vrijedan 330 miliona

Petak, 19.04.2024 | 07:46

Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Đeljošaj: Razmatramo da produžimo akciju "Limitirane cijene" i tokom LJETA

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:52

Akcija "Limitirane cijene" je uspješna i razmatramo da je produžimo i tokom ljeta.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Radulović: “Čarli” je zvanično u VLASNIŠTVU DRŽAVE

Četvrtak, 18.04.2024 | 09:53

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je dobilo dokument kojim se potvrđuje da je država Crna Gora vlasnik vazduhoplova Embraer kodnog imena "Čarli", kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Tužiteljka Mitrović traži da se obustavi postupak ili da joj se ponovo sudi

Petak, 19.04.2024 | 08:11

Privremeno suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je juče na sjednici vijeća Apelacionog suda, održanoj po žalbama na prvostepenu presudu kojom je osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, da kao sudija i tužilac nikada nije radila da bi nekom pričinila štetu. Ona je zatražila da se presuda preinači i da se ona oslobodi optužbe ili da se vrati na ponovni postupak i odlučivanje, pišu današnji štampani mediji.    

NEĆETE JE PREPOZNATI: Rijana potpuno promijenila stil (FOTO/VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 08:08

Rijana opet oduševila, žene su poludele za njenom novom bojom kose

Posna proja sa blitvom - Super recept za NAJUKUSNIJI DORUČAK

Petak, 19.04.2024 | 07:37

Posni recepti su i dalje aktuelni, a recept za posnu proju sa blitvom jedan od traženijih. Nije ni čudo, kada je idealno rešenje za doručak, užinu, predjelo.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

PET horoskopskih znakova koji BEZUSLOVNO VOLE

Petak, 19.04.2024 | 06:57

Oni su posebni...

Posljednji radni dan biće obilježen OVIM temperaturama

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:56

Šta nam meteorlozi najavljuju za petak?

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Cicipas siguran, Lajović takođe u četvrtfinalu

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:32

Stefanosu Cicipasu otvorio se put do završnice ATP turnira u Barseloni.

Protest ispred Nikšićkog pozorišta: Traže smjenu ili ostavku Janka Jelića

Četvrtak, 18.04.2024 | 20:35

NVO „Bunt Scena“ organizovala je protest ispred Nikšićkog pozorišta, sa grupom građana, zahtijevajući smjenu ili ostavku umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića zbog, kako su istakli, stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava “ IzloŽene“ ne može igrati u Nikšićkom pozorištu, prenosi RTNK.