Ponedjeljak, 21.09.2020 | 11:57
IZVOR: Kolektiv.me

Zvuci klapa sinoć ispred Dvorca kralja Nikole

Ženski sastav „Alata“ i muški kvartet „Lanterna“ nastupili su u okviru večeri klapa, kojom je zaokružena pretposljednja programska sedmica „Barskog ljetopisa“. „Da te mogu pismom zvati“, „Meni ne more biti“, „A kad mi dođeš ti“, „Moj lipi anđele“, „Sve još miriše na nju“, „Đevojka je zelen bor sadila“, „Reci joj bijeli galebe“, „Bentbaša“, „Vjeruj u ljubav“, samo su neke od pjesama koje su se sinoć mogle čuti ispred Dvorca kralja Nikole.




Foto: Studio Petović

Autentično, klapsko izvođenje podrazumijeva pjevanje a cappella, odnosno pjevanje bez pratnje instrumenata. „Alata“ i „Lanterna“ su među najpopularnijim klapama u Crnoj Gori. Oba sastava često izlaze iz okvira pa tako njihovi repertoari, pored klasičnih klapskih pjesama obuhvataju i druge žanrove – od izvornih, preko evergreena, domaćih i stranih pjesama, duhovne, zabavne, primorske muzike.

Moguće je svaku pjesmu ispjevati u klapskom maniru. Skoro sve pjesme koje ste večeras čuli zapravo su prilagođene. S obzirom na to da su u našem vokalnom sastavu sve profesorice iz muzičke škole nama to nije bilo teško niti da napišemo niti da ispjevamo, kazala je Zoja Đurović, umjetnički vođa „Alata“. Osim nje, sastav koji je nastao 2005. godine čine: Vildana Šašić, Zorana Latković, Bojana Nenezić, Ivana Pekić i Nataša Jovović.

Kvartet „Lanterna“ koji je nastupio nakon „Alata“ nešto je mlađi. Postoje od 2015. godine. Često u svojim nastupima imaju i dvije gitare, koje njihovoj izvedbi daju drugačiji zvuk. Vokal i gitarista „Lanterne“ – Srđan Šašić, objasnio nam je da li postoji razlika u izvođenju muških i ženskih klapa.

Principijelno razlike ne postoje, ali su aranžmani malo drugačije rađeni za ženske i muške klape. Ajde da kažem da su inicijatori klapskog pjevanja muške klape koje su u doba kada je nastajala ova vrsta muzike išle da pjevaju serenade damama pod prozore, družili se u kafanama, pjevali kada bi dolazili s brodova itd. Ali to je otprilike isto, samo uz dodatne lirske momente koji postoje kod ženskih klapa. Ipak su dame – dame, zaključio je Šašić.

Osim njega, ovaj sastav čine i: Ilija Dapčević (vokal), Mirko Nenezić (vokal i gitara) i Nebojša Maliković (vokal).

U ponedjeljak 21. septembra „Ljetopis“ se nastavlja književnom promocijom drugog romana Branka Janjuševića, „Tiranin“. Promocija čiji će moderator biti Miroslav Jovanović Timotijev, počeće u 21h ispred Dvorca kralja Nikole. U slučaju kiše, program će se održati u velikoj sali Doma kulture, uz poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Utorak, 23.04.2024 | 16:39

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.

Održana druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Italije

Utorak, 23.04.2024 | 16:22

Druga sjednica Komisije za unapređenje modaliteta odnosa Crne Gore i Republike Italije održana je danas. Tome je prethodila posjeta vladine delegacije Italiji na čelu sa potpresdjednikom Vlade dr Pavićevićem koji je istovremeno i predsjednik ove Komisije, saopšđtno je iz Vlade.

Šćekić: Djeci sa autizmom potrebna konkretna podrška u procesu socijalne inkluzije

Utorak, 23.04.2024 | 16:01

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić, sazvao je tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta posvećenu razumijevanju i načinu rješavanja problema sa kojima se djeca sa autizmom i njihove porodice suočavaju.

Unija slobodnih sindikata: Ministarstvo prosvjete umjesto da se izvini, koriste rječnik protiv kojeg se navodno borio

Utorak, 23.04.2024 | 15:56

Iz Unije slobodnih sindikata su saopštili da je zabrinjavajuće i za javnu osudu saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da je granski štrajk prosvjetnih radnika vođen „ličnim i političkim interesima” predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore.

Đuričković: Mandić promijenio vanjsko-politički kurs države

Utorak, 23.04.2024 | 15:38

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković komentarisao je izjave predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića na sastancima u Palma de Majorci – Španija, tokom Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica EU.

Čisti zidovi bez krečenja: Tri sastojka ukloniće sve fleke i unijeti svježinu u prostoriju

Utorak, 23.04.2024 | 15:32

Postoje djelovi stana koje stalno čistimo i brišemo, ali i neki kojima ne posvećujemo pažnju tako često, a mogu da naruže izgled životnog prostora.

Danas je RUŽIČASTI MJESEC - Skrivene TAJNE izlaze na vidjelo, a evo kako će UTICATI na sve

Utorak, 23.04.2024 | 15:19

Astrološka pojava koja će uticati na sve znake.

Rasta HITNO hospitalizovan: Reper ima jake bolove (FOTO)

Utorak, 23.04.2024 | 15:10

Reper Stefan Đurić Rasta završio je u Hitnoj pomoći, a pored njega je kao podrška i djevojka Marija Balaban.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

UP: Blokada puta Cetinje - Podgorica bivših zaposlenih farbike "Košuta" održaće se u četvrtak

Utorak, 23.04.2024 | 15:02

Blokada magistralnog puta Podgorica – Cetinje – Budva u organizaciji bivših zaposlenih u fabrici "Košuta" održaće se u četvrtak 25. aprila, saopšteno je iz Uprave policije (UP).