Petak, 25.09.2020 | 07:59
IZVOR: Pobjeda

Monteput - počinju pripreme za NAPLATU PUTARINE i ODRŽAVANJE auto-puta

Planira se transformacija kompanije Monteput u cilju stvaranja uslova i administrativno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućeg održavanja i naplate putarine na prvoj dionici auto-puta, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.
Foto: gov.me

On je saopštio da je pandemija korona virusa uticala negativno na poslovanje Monteputa, ali da je kompanija uprkos tome racionalizacijom troškova uspjela da u prva dva kvartala ostvari dobit od 676.152 eura.

“U skladu sa odredbama Zakona o putevima planira se transformacija, odnosno reorganizacija Monteputa u cilju stvaranja uslova i administrativno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućeg održavanja i naplatu putarine prve dionice auto-puta Smokovac – Mateševo, nakon završetka radova i primopredaje istih od strane glavnog izvođača radova kineske kompanije CRBC”, kazao je Mujević Pobjedi.

On je saopštio da se ne planira formiranje novog preduzeća, odnosno eventualno izdvajanje PJ auto-put Bar – Boljare iz Monteputa.

“PJ auto-put Bar – Boljare je formirana kao jedinica u okviru preduzeća Monteput odlukom Vlade za implementaciju projekta prve dionice auto-puta Smokovac – Mateševo. Takođe, istom odlukom su definisane obaveze Monteputa i PJ za implementaciju auto-puta Bar – Boljare. Ne planira se formiranje novog preduzeća naročito imajući u vidu kompletnu ekonomsku situaciju i poslovni ambijent u Crnoj Gori”, rekao je Mujević.

On je naveo da je pandemija korona virusa imala negativan uticaj na poslovanje Monteputa.

“Racionalizacijom troškova, obustavom javnih nabavki, osim neophodnih za nesmetan rad preduzeća, postigli smo pozitivan finansijski rezultat u prvih šest mjeseci od 676.152 eura. Imajući u vidu ambijent poslovanja u Crnoj Gori i širem okruženju i našu trenutnu situaciju, možemo biti apsolutno zadovoljni tim rezultatom”, kazao je Mujević.

On je dodao da je za isti period prethodne godine ostvaren pozitivan rezultat u iznosu od 2.578.193 eura. To znači da je ovogodišnja dobit u prva dva kvartala skoro četiri puta manja nego lani u istom periodu.

“Uzimajući u obzir privredni ambijent u Crnoj Gori u eri pandemije kovida i zatvaranje saobraćaja između gradova kao i zatvaranje granica Crne Gore sa susjedima i ostalim zemljama, smatramo da je u situaciji kada privredni subjekti bilježe veliki pad prihoda uspjeh to što smo ipak održali pozitivan trend poslovanja, kroz očuvanje likvidnosti preduzeća sopstvenim sredstvima. Nadamo se da ćemo ovaj trend zadržati do kraja godine i da ćemo poslovnu godinu završiti pozitivnim poslovnim rezultatom”, kazao je Mujević Pobjedi.

On je dodao da je veliki uspjeh i to što je Monteput bez ikakvih subvencija od strane države izmirio sve dospjele obaveze.

“Monteput se našao na bijeloj listi poreskih obveznika. Sve dospjele poreske obaveze kao i ostale obaveze iz poslovanja izmirene su u roku iz sopstvenih sredstava. Takođe i obaveza za kredit Evropske investicione banke (EIB) koja se plaća dva puta godišnje, 15. aprila i 15. oktobra, izmirena je u iznosu 969.565 eura, a za drugi dio obaveze u iznosu 954.526 eura obezbijeđena su sredstva iz sopstvenih prihoda”, rekao je Mujević i dodao da se investicije počete prije pandemije realizuju planiranom dinamikom.

Monteput je od početka godine do 15. septembra naplatom prolaska kroz tunel Sozina ostvario prihod od 4,9 miliona eura što je za 2,3 miliona eura ili 31,99 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“U ovom periodu kroz Sozinu je prošlo 1,43 miliona vozila, što je za 34 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, precizirao je Mujević.

On je saopštio da je dan sa najmanje prolazaka kroz Sozinu ove godine bio 19. april sa 204 prolaza vozila.

“To je ujedno i dan sa ubjedljivo najmanje prolaza od otvaranja tunela Sozina. Najviše prolazaka ove godine bilo je 13. septembra kada je prošlo 12.735 vozila”, kazao je Mujević.

Prema njegovim riječima, za prvih 15 dana septembra kroz tunel Sozina je prošlo 129.800 vozila, što je 15,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. On je naveo da u septembru prosječno na dnevnom nivou kroz Sozinu prođe 8.653 vozila, 15,9 odsto manje od prosjeka prošle godine.

Mujević je podsjetio da je danom osnivanja Monteput preuzeo obavezu za vraćanje kredita Evropske investicione banke (EIB) korišćenog za finansiranje izgradnje prilaznih saobraćajnica tunela Sozina i Raš.

Ukupno kreditno zaduženje iznosilo je 41,28 miliona eura i to za glavnicu 24 miliona eura i za kamatu 17,28 miliona eura. Do osnivanja Monteputa obaveze po kreditu EIB plaćala je Direkcija za izgradnju auto-puteva.

“U periodu od 15. aprila 2005. godine do 15. aprila 2006. godine rashod po tom osnovu iznosio je 1,24 miliona eura, a odnosio se na kamatu po kreditu. Ostatak obaveza u iznosu od 40,05 miliona eura preuzeo je Monteput i u periodu od 15. oktobra 2006. godine do septembra ove godine izmirio obaveze u iznosu od 24,33 miliona eura i to za glavnicu 11,18 miliona eura, a za kamatu 13,14 miliona eura”, kazao je Mujević i dodao da se ostatak kreditne obaveze od 15,7 miliona eura odnosi na glavnicu 12,8 miliona eura i na kamatu 2,9 miliona eura. Posljednja rata kredita dospijeva 2030. godine.

Mujević je saopštio i da je Monteput kao pravni nasljednik Direkcije auto-puteva u obavezi da vrši određena plaćanja kod rješavanja zaostalih predmeta iz imovinsko- pravnih odnosa još kod eksproprijacije zemljišta i izgradnje tunela Sozina.

“Tako da je i u ovoj godini 5. marta isplaćen iznos po osnovu presuđene nastale štete u iznosu od 101.240 eura”, precizirao je Mujević.

Od otvaranja kroz Sozinu prošlo 34,93 miliona vozila

Mujević je naveo da ukupni prihodi Monteputa od 2006. godine, kada je uvedena putarina kroz Sozinu, do 15. septembra ove godine iznose 116,45 miliona eura.

“Od otvaranja tunela Sozina za saobraćaj, kroz tunel je prošlo 34,93 miliona vozila”, izjavio je Mujević.

Nije bilo besplatnog prolaska kroz tunel 6. septembra

Mujević je posebno istakao da je u nedjelju 6. septembra kroz Sozinu prošlo 10.265 vozila.

Prema njegovim riječima, nijesu tačne spekulacije koje su se pojavile u dijelu medija da je tog dana, kada je održan patriotski skup, pojedinim građanima bio omogućen besplatan prolazak kroz tunel Sozina.

Podsjećamo da su pojedine stranke i mediji saopštili da su 6. septembra bile podignute rampe tunela Sozina kako bi besplatno prošli oni kojima je krajnja destinacija bio trg u Podgorici, odnosno prisustvovanje patriotskom skupu.

“Prolaz kroz tunel Sozinu plaćaju svi korisnici prolaska u skladu sa odlukom Vlade o naplati putarine. Dakle, nema besplatnih prolazaka kroz tunel”, naglasio je Mujević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"SINJAJEVINA je mene podigla, ja drugu majku nijesam imala..." Kako je vrijedna planinka Mileva ODUŠEVILA JAVNOST

Srijeda, 21.10.2020 | 11:42

Na najavu Ministarstva odbrane, da će se na Sinajevini 22. oktobra održati vojna vježba, na toj planini su se okupili brojni građani i organizacije, sa jednim ciljem, da spriječe namjeru da se ovaj prostor pretvori u vojni poligon.

ANKETA: Da li biste voljeli da PODGORICA dobije AKVAPARK?

Srijeda, 21.10.2020 | 13:55

„Interesovanje turskih investitora za nova ulaganja u Podgorici i Crnoj Gori svakodnevno je prisutno“, rečeno je još prije dvije godine  na sastanku ambasadora Republike Turske Serhata Galipa i gradonačelnika Podgorice dr Ivana Vukovića.

Bečić PRIJAVIO IMOVINU i ne brani provjeru računa: Evo kolika mu je bila PLATA

Srijeda, 21.10.2020 | 07:37

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić (Demokratska Crna Gora) prijavio je imovinu nakon što je stupio na tu funkciju.

CDT: Na popisu stanovništva NE PRIKUPLJATI podatke o naciji, religiji i jeziku

Srijeda, 21.10.2020 | 10:08

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandara za sastav nove vlade, da se prilikom predstojećeg sprovođenja popisa stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku.

U podgoričkom vrtiću jedno dijete POZITIVNO NA KORONAVIRUS, evo koliko je mališana u samoizolaciji

Srijeda, 21.10.2020 | 07:06

Jedno dijete koje ide u predškolsku ustanovu "Ljubica Popović" dobilo je koronavirus zbog čega je vaspitna grupa, odnosno devetoro djece u samoizolaciji, rekla je za Pobjedu Slavica Luburić iz ovog vrtića.

Nakon četiri godine gotov SPOR Anđeline i Breda: Evo kome će pripasti starateljstvo nad DJECOM

Srijeda, 21.10.2020 | 21:36

Par je prije nekog vremena zakopao ratne sjekire i pokušao da zarad djece uspostavi normalne odnose.

FOTO: Ovo iznenađenje će PAMTITI - Ribar izvukao AJKULU, ali... pogledajte PAŽLJIVO!

Srijeda, 21.10.2020 | 21:27

Ribar iz indijskog Palgara uhvatio je bebu ajkulu, od petnaestak centimetara, koja je imala dvije glave.   

Za ovih PET STVARI nauka tvrdi da mogu da vam SKRATE život- jedna će vas posebno IZNENADITI

Srijeda, 21.10.2020 | 20:47

Od toga koliko ste aktivni do stresa uzrokovanog finansijama – sve su to stvari koje mogu da utiču na to koliko dugo ćete živjeti.  

NOVA POBJEDA "plavih": Budućnost gazi ka Top 16 fazi Evrokupa

Srijeda, 21.10.2020 | 20:36

Košarkaši Budućnosti Voli pobijedili su Ulm 73:68, u četvrtom kolu Evrokupa.  

"Dame i gospodo, dobrodošli na let...": Ovo su 10 NAJSTRAŠNIJIH aerodroma na svijetu

Srijeda, 21.10.2020 | 20:07

Kosa će vam se podići na glavi samo od čitanja, zamislite tek da polijećete ili slijećete na ove piste...

Nastavak LIJEPOG vremena - SUNČANI četvrtak, ovo su prognozirane temperature

Srijeda, 21.10.2020 | 19:50

Vremenska prognoza za četvratak.

LOŠE vijesti: PREMINUO volonter koji je primio Oksfordsku VAKCINU protiv korone

Srijeda, 21.10.2020 | 19:30

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.

TEŠKA čak 500 kilograma...: Pronađena BOMBA iz Drugog svjetskog rata na OVOJ LOKACIJI

Srijeda, 21.10.2020 | 18:39

Pronađena bomba...

VIDEO: Susret bračnog para koji je bio razdvojen 215 DANA - Ovako izgleda PRAVA LJUBAV

Srijeda, 21.10.2020 | 18:33

Ovaj par u braku je 60 godina i imaju petoro djece, a zbog pandemije koronavirusa bio je prinuđen da budu razdvojeni - pogledajte njihov emotivni susret nakon 215 dana.

VIDEO: E, ovo se zove FER PLEJ: Fudbaler Rudara učinio POTEZ kojem se svi DIVE

Srijeda, 21.10.2020 | 18:21

Fudbaleri Budućnosti pobijedili su Rudar u osmini finala Kupa Crne Gore.