Subota, 26.09.2020 | 10:06
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO PRIČA - GORSKE OČI i sve BOJE JESENI: Tri razloga da posjetite prelijepo CRNO JEZERO

Ne moraju samo ljetnji mjeseci biti rezervisani za uživanje u prirodi...




Foto: Kolektiv.me/Ranko Ivezić

Sve prelijepe boje jeseni i svježije vrijeme, upravo su mnogima dovoljan razlog da što više uživaju u suncu i prirodi, koja je nikada ljepša.

Jedan od vaših izbora mogu biti i neki od prelijepih Nacionalnih parkova Crne Gore, a koji god da odaberete, ne možete pogriješiti.

Mi vam ove subote donosimo TRI RAZLOGA da posjetite Crno jezero!

1. CRNO JEZERO JE LEDNIČKOG PORIJEKLA

Crno jezero je ledničkog porijekla, i smješteno je planini Durmitor, i to na 1416 metara nadmorske visine. Sastavljeno od Malog i Velikog jezera, posmatrano iz vazduha, Crno jezero ima oblik leptir mašne, a još obraslo gustom šumom, slika je potpuna. Ovo jezero se nalazi u podnožju vrha Međed, i ima površinu od 0,515km2. Kada govorimo o nekim njegovim osnovnim karakteristikama, treba napomenuti da dubina i površina jezera variraju tokom cijele godine.

Foto: Kolektiv.me 

Foto: Kolektiv.me

2. NEVJEROVATNI PEJZAŽI I JEZERO KAO OGLEDALO

Pri maksimalnom vodostaju, dužina jezera iznosi 1.155 metara, dok je njegova najveća širina 810 metara. Tokom cijele godine, Crno jezero posjećuju brojni turisti, koji žele da uživaju u ljepoti koju vide pred sobom kako tokom ljetnjih, tako i tokom jesenjih i zimskih mjeseci. Pejzaži su na ovom području nevjerovatni, što je samo još jedan primjer, kako priroda sve uredi, bez uplitanja čovjeka, a svako ko posjeti Crno jezero, samo se iznova divi onome što vidi pred sobom. Planina, jezero, gusti durmitorski bor koji sve to oivičava – jednostavno, ne možete, a da ne uživate!

Tokom ljetnjih mjeseci, temperatura vode jezera iznosi preko 22 stepena, tako da oni koji vole, mogu uživati i u kupanju, sa sve pogledom na Durmitor!

Foto: Ranko Ivezić 

Foto: Ranko Ivezić

Foto: Kolektiv.me

3. MJESTO ZA REKREACIJU ZA SVE GENERACIJE, PLUS PLANINARSKE TURE

Crno jezero brojnim turistima pruža mnogo toga, pa oni imaju sve uslove da boraveći u prirodi uživaju na pravi način! Naime, oni do samog jezera ako krenu iz centra Žabljaka, koji je udaljen tri kilometra, mogu brzo stići pješke. Kada dođu, na raspolaganju ime je pješačka staza, dugačka četiri kilometra, koja se pruža obodom Crnog jezera.

Ova izuzetno popularna staza za rekreaciju, jedna je u nizu, jer postoje još tri u okviru Nacionalnog parka Durmitor, koje vode do Barnog, Zminjeg i Vražjeg jezera. Najpoznatije planinarske ture, za one koji su željni avanture su: Crno jezero – Zminje jezero, Crno jezero – Jablan jezero, Crno jezero – Ledena pećina, Crno jezero – Bobotov kuk.

Naravno, kafa u ovom prelijepom ambijentu je neizbježna :)

Foto: Tatjana Sekulić 

Da li je Crno jezero na vašoj listi mjesta koje morate posjetiti svake godine? 

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Glas razuma
26.09.2020 12:02

Odmor za oci

3 0
Krasivaja
26.09.2020 13:31

Znali su nasi sadasnji opozicionari dje ce napravit ne vikendice nego hacijende

0 0

"Učim tekst i malo me BOLI glava od CRNOGORSKIH AKCENATA" -Hrvatska glumica objavom NASMIJALA mnoge (FOTO)

Srijeda, 24.04.2024 | 20:06

Hrvatks glumica Sanja Vejnović u Crnoj Gori snima drugi dio filma Zaliv, a na svom se Instagramu našalila zbog jezičnih izazova s kojima se suočava dok čita scenario

Omeragić POTPISAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 19:57

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Anđelka Stević Žugić PRVI PUT o skandalu u kom se našla kada je ZAPOČELA NOVU VEZU: "NAJVAŽNIJA mi je što dotična osoba nije...."

Srijeda, 24.04.2024 | 19:49

Glumica Anđelka Stević Žugić se 2020. godine razvela od Darija Prpića sa kojim ima sina Jakšu.

Četiri ZDRAVE namirnice za GRICKANJE koje mogu SMANJITI RIZIK od srčanog udara

Srijeda, 24.04.2024 | 19:40

Mnogi ljudi vole grickati tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

"Samo to NEMOJ": Ksenija Knežević OTKRILA šta ZAMJERA Knezu

Srijeda, 24.04.2024 | 19:23

Pjevačica se zbog slične stvari pokajala. 

DPS: Izvještaj Stejt departmenta POTVRDIO NESPOSOBNOST Vlade i sveobuhvatno uništavanje sistema

Srijeda, 24.04.2024 | 19:16

Izvještaj Stejt departmenta za prethodnu godinu potvrđuje da je parlamentarna većina od 30. avgusta nesposobna da funkcioniše, a kamoli da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima i podjelama koje su upravo oni i njihovi politički istomišljenici i koalicioni partneri u prethodnom periodu stvorili u Crnoj Gori, saopšteno je iz DPS-a.

Kulinarski TRIK za koji vam NIKO NIJE REKAO - Zašto iskusne domaćice prekrivaju MASLAC ČAŠOM

Srijeda, 24.04.2024 | 19:08

Maslac je proizvod koji je uvijek u frižideru, jer se često dodaje tokom pripreme raznih jela: peciva ili čak običnih sendviča.

DPS TRAŽI kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Srijeda, 24.04.2024 | 18:58

Poslanici opozicije u Odboru za bezbjednost i odbranu podnijeli su Skupštini zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Alekse Bečića, Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i Glavnog specijalnog tužioca Vladmira Novovića.

VIŠI SUD: Miloševiću dozvoljeno da NAPUŠTA Nikšić

Srijeda, 24.04.2024 | 18:44

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina, Radu Miloševiću, odlukom sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, Gorana Šćepanovića, ukinuta je zabrana napuštanja Nikšića, u kojem stanuje, koja mu je određena nakon što je, u junu prošle godine, pušten iz pritvora.

Sok od koprive: Recept za OSVJEŽAVAJUĆI napitak pun GVOŽĐA

Srijeda, 24.04.2024 | 18:30

Ovo su idealni dani da napravite ukusan, osvježavajući, domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku, a među njima posebno mjesto zauzima kopriva.