Utorak, 29.09.2020 | 20:04
IZVOR: kolektiv.me

U Podgorici otvoren šesti Internacionalni sajam knjiga

U Podgorici je večeras u Bemax areni otvoren šesti Internacionalni sajam knjiga na kojem će se predstaviti preko pedeset izdavača iz Crne Gore i regiona.




Foto: Podgorica.me

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović  je otvarajući sajam pozdravila sve prisutne i izrazila veliko zadovoljstvo što uprkos uslovima u kojima se nalazimo ovogodišnje izdanje sajma nije izostalo.

Ona je istakla da nastanak i razvoj ove manifestacije nije moguće razumjeti bez poznavanja socio- kulturnog, istorijskog i političkog konteksta trenutka u kojem je nastajala.

„Želim da istaknem doprinos sajma prezentaciji savremenog crnogorskog stvaralaštva koji već šestu godinu zaredom okuplja i prezentuje crnogorske izdavače i pisce, regionalne i inostrane izdavače i autore, doprinoseći afirmaciji crnogorske i evropske književnosti. Pitanje obrazovanja, kulture i kulturne razmjene je organski povezano sa opštim razvojem društva. Svjesni važnosti kulturno-istorijske saradnje, na sajmu ćemo imati priliku da saznamo o diplomatskim odnosima Crne Gore sa Rumunijom, upoznaćemo mlađu generaciju pisaca, a poseban segment činiće promocije mladih generacija crnogorskih autora. Razgovori će se voditi i sa uglednim imenima iz oblasti književnosti, istorije i kulture“, naglasila je Medigović.

Dragica Milić, direktorica Direktorata za kulturno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture istakla je da kulturne manifestacije i festivali u Crnoj Gori predstavljaju značajan i popularan vid promocije i prezentacije stvaralaštva, a ujedno su  i važan podsticaj i model za razvoj i afirmaciju kulture.

„Jedan od mnogobrojnih kulturnih događaja u Crnoj Gori je Internacionalni sajam knjiga koji iz godine u godinu marljivo i posvećeno ostvaruje svoju misiju – afirmaciju književnog stvaralaštva i značaja pisane riječi, ujedno svjedočeći o snažnom doprinosu ove oblasti uspostavljanju i razvijanju dijaloga i razumijevanja, prihvatanju i poštovanju različitosti, kao temelja na kojem počivaju vrijednosti svakog savremenog društva“, naglasila je Milić, dodajući da ovogodišnje sajamsko izdanje iako u specifičnim okolnostima i uz redukovan program, ipak donosi brojne zanimljive, vrijedne i kvalitetne sadržaje i uspješno nastavlja da sprovodi jedinstvenu misiju pisane riječi.

„U tom kontekstu u naredna četiri dana bićemo u prilici da se upoznamo sa aktuelnim dešavanjima na crnogorskoj književnoj sceni i našim brojnim autorima. Različitost sadržaja koju nam program donosi potvrda je važnosti pisane riječi na ovim prostorima koja bilježi viševjekovni kontinuitet ali i vitalnost i nepresušnost naše književne scene“, zaključila je Milić.

Ona je, u uvjerenju da će ovogodišnja sajamska svečanost inicirati nova nadahnuća, u uovim izazovnim vremenima, organizatorima i učesnicima poželjela uspješne sajamske dane, a posjetiocima da uživaju u ambijentu i susretima sa stvaraocima i njihovim djelima. 

Sajam organizuje Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture. Sajam će trajati do 03. oktobra, a radno vrijeme sajma je od 10 sati do 21 čas. Ulaz je slobodan, a Parking servis doo Podgorica za vrijeme trajanja sajma posjetiocima je omogućio besplatan parking prostor u neposrednoj blizini  gradskih bazena.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Voli cijene za lak izbor najpovoljnijih proizvoda!

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:00

Vašu svakodnevnu trgovinu olakšavamo jednostavnim izborom najpovoljnijih proizvoda.

Hana Huljić OTRKILA kako se snalazi u ULOZI majke -"Ta LJUBAV i taj OSMIJEH"

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:00

Hana Huljić Grašo progovorila je o majčinstvu. Petar Grašo i ona 2022. postali su roditelji djevojčice Albe.

Zbog toga se LOŠE OSJEĆATE: Ovu hranu nikada NE BI trebalo da JEDETE ujutru

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:48

Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka.

SUPER obrok - Pripremite TORTILJE SA JAJIMA za dobro jutro

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:47

Jaja su uglavnom naš prvi odabir kad je reč o spremanju doručka. Iako se najčešće odlučujemo za omlet, zašto ne biste probali nešto drugačije, poput tortilje. Recept za tortilju sa jajima ćete znamo često spremati.

SMJEŠTAJ stranaca na aerodromima mora BITI BOLJI

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:38

Granični prelazi na Aerodromima Podgorica i Tivat nemaju adekvatne materijalne uslove za zadržavanje lica, što je posebno problematično u slučajevima kada se osobe kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u matičnu zemlju vraćaju prevoznikom kojim su i došli, na šta nerijetko čekaju danim

Rasta mora HITNO na OPERACIJU - Reper IZNENADIO sve izjavom (FOTO)

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:31

Reper Stefan Đurić Rasta hitno je hospitalizovan zbog nesnosnih bolova, a sada je otkrio da danas ide na operaciju.

"Molila sam se svako veče da se ujutru NE PROBUDIM“ - Slavna manekenka PRIZNALA da je više puta pokušavala da ODUZME ŽIVOT

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:19

Manekenka Kristin MekGinis otkrila je da je bila blizu odluke da digne ruku na sebe i to više puta tokom svoje mladosti.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gtadski.me.

TRIK koji će vam UŠTEDJETI struju dok spremate hranu u rerni

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:03

Pored uštede struje, obroci sa takvom pripremom biće ukusniji.

VIDEO: Poslije 45 godina OPRALI AUTOMOBIL, sada izgleda NEVJEROVATNO - Pogledajte

Četvrtak, 25.04.2024 | 07:06

Chevrolet Corvette iz 1978. jedva da je vožen prije nego što je parkiran i ostavljen u garaži da skuplja prašinu.