Ponedjeljak, 19.10.2020 | 20:26
IZVOR: prva.rs

PRVI utisak: Ovo su ČETIRI najgore stvari koje možete da uradite kad upoznajete nekoga

Prvi utisak kod upoznavanja često je veoma važan, a ako imate mlitav stisak ruke, neprikladno ste obučeni, tračarite ili se hvalite svojim dobrim vezama, sigurno ste podbacili, kažu stručnjaci.




Foto: Ilustracija, Pixabay

S vremena na vreme svi se nađemo u nekoj neprijatnoj situaciji, ali među definitivno najgore ubraja se nekoliko situacija koje mogu da se dogode kod upoznavanja. Naime, u društvenoj interakciji posebno je važan prvi utisak, ističe Boni Tsai, osnivačica i direktorka škole bontona "Beyond Etiquette".

Na primer, iako možda imate poriv da novom poznaniku odmah izdiktirate najvažnije podatke o sebi, kako bi odmah znao s kim ima posla, to može da bude kontraproduktivno. Jer, ti prvi trenuci nisu rezervisani samo za to da se vi predstavite njemu, nego predstavljaju i priliku da vi upoznate tu drugu osobu.

Dakle, svakako ne želite da pobegnu glavom bez obzira zato što osjećaju da ste ih ugušili svojim dostignućima, a da oni nisu stigli ni da progovore.

Naravno, to nije jedini način da pokvarite utisak o sebi. Ima ih još mnogo, a mi vam predstavljamo tek nekoliko njih povezanih upravo s prvim susretom s nekim, odnosno upoznavanjem:

1. Slab stisak ruke kod rukovanja

Ne želite nikome da zdrobite kosti svojim čvrstim stiskom ruke, ali mlitavo rukovanje ne uliva povjerenje.

- Slab stisak ostavlja utisak "mrtve ribe" i druga osoba u startu djeluje hladno i nezainteresovano. S druge strane, čvrst stisak ruke odaje samopouzdanje - kaže Tsai.

2. Neprimjerena garderoba

Možda ste navikli da nosite pidžamu svaki dan otkako je korona promijenila svakodnevicu, ali ako niste baš prikladno obučeni kod upoznavanja, to može da bude veliki promašaj, čak i kod on-line sastanaka.

- Ne bi trebalo da nosite japanke i majicu, pogotovo ako želite da poručite da ste profesionalac - kaže Tsai, prenosi "Yahoo Life".

3. Prenošenje tračeva

Svi mi imamo lošeg šefa o kojem bismo rado podijelili neke pikanterije, ali ako ste nekoga tek upoznali, razgovor o tome može samo da oda loš utisak o vama. Takav pristup je nepristojan, a osim toga, nikad ne znate s kim je osoba ispred vas povezana i do koga ono što govorite može da stigne.

4. Spominjanje veza

Ako imate neke ljude koje bi bilo korisno spomenuti da bolje prođete, nemojte to činiti već na prvom sastanku i upoznavanju. Naime, to vam ponekad može donijeti više štete nego koristi. .

- To podriva utisak samopouzdanja koji želite da ostavite, jer ispada da želite da se  "prodate" preko nečijih leđa, umjesto da igrate na svoje kvalitete - objašnjava Tsai.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.

Univerzitet Crne Gore pokreće novi master program „Studije roda“

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:18

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, usvojen je Elaborat o osnivanju akademskog master programa „Studije roda“, u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.