Utorak, 20.10.2020 | 15:55
IZVOR: Vijesti.me

UPCG apelovala na NKT: Preispitajte restriktivne mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata

Kažu da je neshvatljivo nerazumijevanje za činjenicu da je prvi preduslov ekonomskog oporavka Crne Gore hitna stabilizacija poslovnog ambijenta.
Foto: Ilustracija, Twitter/gov.me

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) apeluje na Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) da preispita restriktivne mjere o zatvaranju ugostiteljskih objekata i, umjesto njih, usvoji rješenja koja privrednicima neće uskraćivati prihode, niti ih primoravati na otpuštanje radnika.

"Zabrinuti zbog izuzetno teške situacije u kojoj se našla ukupna crnogorska privreda, a i ugostiteljstvo kao trenutno najugroženiji sektor, UPCG ovim putem daje podršku ugostiteljima i iskazuje puno razumijevanje za zahtjeve u kojima traže pravičan i odgovoran odnos i protive se odlukama kreiranim jednostrano i bez prethodne analize mogućih posljedica po održivost njihovog poslovanja i radnih mjesta. Zdravstvena i ekonomska kriza moraju se rješavati istovremeno a nikako odvojeno, uz epidemiološke mjere koje su kreirane tako da su prilagođene aktuelnom stanju u privredi, na ozbiljan i studiozan način. Od nastanka COVID-19 krize i našeg Prvog predloga mjera upućenih Vladi CG, UPCG je ukazivala da teška epidemiološka situacija i nedostatak sredstava za punu podršku privredi, ne dajju donosiocima odluka alibi za neadekvatna rješenja koja za posljedicu imaju ugrožavanje preduzeća i kolaps privrede, što je prijetnja s kojom se danas suočavaju i mnoge razvijenije ekonomije", saopšteno je iz UPCG.

Kažu da je neshvatljivo nerazumijevanje za činjenicu da je prvi preduslov ekonomskog oporavka Crne Gore hitna stabilizacija poslovnog ambijenta.

"U inače teškoj situaciji, svjedoci smo da se određene mjere od samog početka donose ishitreno i neizbalansirano, kao i da se „u hodu“ mijenja pristup određivanju tih mjera, što govori o nedovoljnoj analitičnosti i razložnosti za njihovo uvođenje. Tako imamo i najsvežiji primjer da su mjere zabrane rada ugostiteljskim objektima u pojedinim opštinama na sjeveru zemlje utvrđene po jednim kriterijumima, a da se, naknadno, najavljuje drugačiji pristup za ostale opštine. Trenutno, stanje u zemlji je toliko teško da informacije koje Uniji poslodavaca svakodnevno stižu od strane crnogorskih ugostitelja govore da bar 50% njih ne bi “preživjelo” novo zatvaranje, posebno jer još nije ni započeo oporavak od zabrane rada početkom epidemije i kraha turističke sezone. Mjere ove vrste nose i dodatnu opasnost u vidu otpuštanja velikog broja mladih i žena koji čine značajan udio u broju zaposlenih na, ovim mjerama, ugroženim poslovima upravo u sektoru ugostiteljstva Naime, prema poslednjim poznatim i javno dostupnim podacima Zavoda za zapošljavanje CG (ZZZCG), u periodu od 15. marta do 30.septembra, broj nezaposlenih lica na evidenciji ZZZCG je porastao za 7.868 (sa 35.466 na 43.383). Tako je na 15. mart od 35.515 nezaposlenih lica žena bilo čak 20.562 (57,90%), dok je na 30. septembar u odnosu na ukupno 43.383 nezaposlenih lica broj nezaposlenih žena iznosio 25.728 (59,30%). Dakle, od ukupnog broja novih nezaposlenih lica (7.868) koja su prijavljena poslije nastupanja epidemije i uvođenja mjera NKT-a, čak njih 5.166 čine žene (65,66%)."

Kažu da i dok ugostiteljska djelatnost, baš kao i čitav privatni sektor, svakodnevno trpi gubitke praćene rastom nezaposlenosti, u CG istovremeno svjedočimo potpuno drugačijim pokazateljima po pitanju stanja u javnom sektoru.

"To znači da se, i pored višedecenijski postavljenog strateškog cilja smanjenja, iz dana u dan bilježe nova zapošljavanja i povećanje i inače ogromne administracije (na nacionalnom i lokalnom nivou), kao i rast broja zaposlenih u “državnim” kompanijama i ustanovama. U okolnostima u kojima se naša zemlja trenutno nalazi, takav odnos ukazuje na ekonomski potpuno neopravdano i nelogično ponašanje koje vodi daljem produbljivanju nastale krize. Privrednu zbilju u našoj zemlji čini relativno mali broj privrednih subjekata, pri čemu od njihovog ukupnog broja (35.870) čak 99,6% čine oni iz reda preduzetnika, mikro i malih preduzeća (35.534). Takođe, od ukupnog broja zaposlenih u privredi (139.482), preduzetnici, mikro i mala preduzeća zapošljavaju čak 59,04% lica (82.347), što govori o njihovoj značajnoj ulozi u zapošljavanju, a istovremeno i o velikoj ranjivosti čitavog privrednog sistema CG – naročito u potpuno neregularnim uslovima poslovanja kakve imamo u proteklih sedam mjeseci. Uz navedeno, zabrinjava i upozorava činjenica da je, prema podacima koje smo od Poreske uprave pribavili 9. oktobra 2020. godine, u periodu od 1. marta do 8. oktobra 2020. godine obrisano čak 760 privrednih subjekata", kazali su iz UPCG.

Dodaju da je za potpuniju sliku stanja privrednih subjekata u CG, važno jnapomenuti da je, godinama unazad, broj blokiranih privrednih subjekata (zbog različitih problema u poslovanju) u kontinuitetu iznad 18.000.

"Konkretno, prema dostupnim podacima, na dan 30. septembar 2020. godine broj privrednih subjekata u blokadi iznosio je 18.615, što čini 51,9% od ukupno registrovanih privrednih subjekata. Iako će domaća javnost uskoro biti upoznata sa rezultatima novog istraživanja UPCG o uticaju COVID-19 na poslovanje crnogorskih preduzeća, podsjećamo na jedan od ključnih nalaza iz istraživanja obavljenog u toku aprila po kojem je, za vrijeme trajanja restriktivnih mjera NKT, više od 50% mikro preduzeća u potpunosti prekinulo sa radom. Da je ugostiteljstvo djelatnost koja je posebno podložna negativnim uticajima krize izazvane novim koronavirusom govori i podatak o 72% privrednih subjekata iz sektora ugostiteljstva koji su u tom periodu bili prinuđeni da u potpunosti obustave rad. Imajući u vidu navedeno, UPCG pita predstavnike NKT i donosioce odluka na nacionalnom i lokalnom nivou: Kada vam isplata zarade ne bi bila zagarantovana već bi zavisila od stanja na tržištu, da li bi propisivali iste mjere zabrane rada kao što to sada činite? Dok čeka odgovor po navedenom, UPCG poziva inspekcijske službe da pojačaju dinamiku svojih kontrola i adekvatno sankcionišu one ugostiteljske objekte koji se u svom radu ne pridržavaju epidemioloških mjera, te na bilo koji način predstavljaju prijetnju za javno zdravlje i očuvanje zdravlja građana. Do tada, svi oni koji su u prethodnom periodu pokazali visok stepen odgovornosti i poštovali propisane mjere i preporuke, a takvih je u Crnoj Gori značajan broj, ne smiju biti taoci negativne prakse pojedinaca, niti loših odluka nadležnih službi i organa", zaključili su iz UPCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Na auto-putu ZAVRŠENO 92% radova, još nema aneksa ugovora

Četvrtak, 03.12.2020 | 07:36

Na osnovu podataka nadzornog organa procjenjuje se da je do sada završeno 92 odsto radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, saopštio je Pobjedi direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta Goran Vujović.

Uskoro rekonstrukcija Mosta na Đurđevića Tari, Kina donirala više od sedam miliona eura

Utorak, 01.12.2020 | 16:41

Most na Đurđevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, turistička i arhitektonska atrakcija Crne Gore od kada je izgrađen, biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, saopštili su danas iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U Podgoricu sletio prvi avion iz Kijeva: Linija važna za diplomatiju, privredu i turizam

Utorak, 01.12.2020 | 16:27

Na Aerodrom Podgorica danas je sletio prvi avion sa putnicima iz Kijeva tokom zimske sezone, kompanije Windrose, koja će dva puta nedjeljno povezivati glavne gradove Crne Gore i Ukrajine.

EPCG dobila preliminarnu ponudu za izgradnju vjetroelektrane Gvozd

Utorak, 01.12.2020 | 11:13

Elektroprivreda Crne Gore dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd. Projekat izgradnje VE „Gvozd“ je još jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD.

Marković: RAZVOJ i IZGRADNJA Crne Gore ne znaju za prepreke

Utorak, 01.12.2020 | 08:57

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je put od Dinoše od Cijevne Zatrijebačke – granica s Republikom Albanijom – čija se rekonstrukcija privodu kraju.    

Vlada CG: Saopštenje o odlukama donijetim 27. novembra i 2. decembra bez održavanja sjednica

Četvrtak, 03.12.2020 | 20:00

Saopštenje o odlukama Vlade donijetim 27. novembra i 2. decembra 2020. godine bez održavanja sjednica

Đukanović o borbi protiv koronavirusa: Oporavak da ne bude privilegija samo nekih

Četvrtak, 03.12.2020 | 19:38

Bez sveobuhvatnog i koordinisanog odgovora, solidarnosti zemalja i odgovornog pojedinca nećemo uspjeti u borbi protiv najvećeg izazova u istoriji Ujedinjenih nacija, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Oni vole pažnju i nikad ne prave prvi korak: Muškarci rođeni u ovom znaku su najromantičnije duše

Četvrtak, 03.12.2020 | 19:35

Vladavina Raka traje od 22. juna do 22. jula. On je vodeni znak kojim vlada Mjesec.

Jasavić: Dritane, učili smo te da ozbiljni ljudi ne lažu i ne služe gazdama - tajkunima

Četvrtak, 03.12.2020 | 18:18

Bivša poslanica Pozitivne Crne Gore i bivša potpredsjednica Vlade Azra Jasavić reagovala je povodom današnjih izjava lidera Građanskog pokreta URA Ditana Abazovića, koji je u Skupštini Crne Gore kazao da je Pozitivna prije pet godina kupljena. Jasavić tvrdi da je Abazović danas lagao.

Rakočević: Sumnjamo u MOGUĆNOST i KVALITET vlade

Četvrtak, 03.12.2020 | 17:36

Nikola Rakočević (DPS) je rekao da smatra da je ovo "prva nedemokratska vlada u istoriji Crne Gore".  

Prava LJUBAV: Formula “srećni do kraja života” svodi se na OSAM stavki

Četvrtak, 03.12.2020 | 17:32

Posljednjih godina sve glasnije se priča o tome da monogamija nije prirodna.  

PUCNJAVA u Podgorici: Od posljedica RANJAVANJA preminula jedna osoba?

Četvrtak, 03.12.2020 | 16:02

U Kliničkom centru preminuo je J.M. (53), kojeg je, prema informacijama iz Uprave policije, dan ranije iz vatrenog oružja ranio V.G. (77).

Veljović: Policija identifikovala osobu koja je prijetila Abazoviću putem interneta

Četvrtak, 03.12.2020 | 15:56

Uprava policije obavijestila je Savjet za građansku kontrolu rada policije da je identifikovala osobu koja je putem društvenih mreža prijetila predsjedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću i da je rad na tom predmetu u toku, s obzirom da se to lice nalazi u inostranstvu.

"Ta tema će me pratiti do kraja života": Habib bi za ovu SUMU NOVCA razmislio o POVRATKU

Četvrtak, 03.12.2020 | 15:50

Habib Nurmagomedov je nedavno najavio sastanak s UFC-ovim predsjednikom Danom Whiteom, a osim razgovora vezanog za saradnju između dvije organizacije (UFC i Eagle FC) gotovo sigurno će spomenuti i mogućnost povratka prvaka u oktagon.

Nimanbegu: Da smo u VLADI ko zna kakve bi ETIKETE dobijali

Četvrtak, 03.12.2020 | 15:44

Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da je na budućoj vlasti velika odgovornost.