Srijeda, 21.10.2020 | 09:13
IZVOR: rtcg.me

Vojna vježba na Sinajevini se OTKAZUJE?

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevinu, te da će konačna odluka biti donijeta danas ili sjutra. On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi.




Foto: Ministarstvo odbrane

Tema Jutarnjeg programa na TVCG bila je najava Ministarstva odbrane o vojnoj vježbi na području Sinjajevine, što je naišlo na žestoko protivljenje mještana, ali i ekologa.

I dok iz Vojske Crne Gore kažu da je na Sinjajevini moguć suživot vojske i stanovništva, iz organizacije koja se protivi vježbi kažu da otpor namjeri VCG nije prkos državi, već čin ponosa.

Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji

Pantović je rekao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

"Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nijesu steklil uslovi za gađanje i da to nije moguće. Izvještaj je dostavljen ministru odbrane i Savjetu za odbranu i bezbjednost. Pretpostavljam da će odluka biti donošena danas ili sjutra. VCG će tamo nastaviti aktivnosti kad se za to stenu uslovi. Kad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe", rekao je Pantović, navodeći da oni imaju ustavnu i zakonsku obavezu da rade.

On je, govoreći o odluci da poligon bude na Sinjajevini, rekao da je procedura pokrenuta na inicijativu Generalštaba 2013. Zaključkom vlade formiran je tim koji je definisao kriterijume za lokaciju.

"Osnovni kriterijumi su da je lokacija u državnoj svojini, da se zadovolje bezbjednosni standardi, dakle da lokacija bude udaljena od naseljenih mjesta, i treća da zemljište bude manevarsko, da mogu vježbe da se izvode", rekao je Pantović, napominjući da su isključili u startu zone nacionalnih parkova.

Podsjeća da je Ministarstvo odbrane 2018. godine organizovalo okrugli sto na ovu temu, te da su se tada pojavile samo dvije NVO koje se bave zaštitom prirode.

"Bilo je dosta građana zainteresovanih koji su gore ljeti sa stokom, u nekoliko navrata smo slali pozive za otovrene razgovore. Za ovu vježbu znamo više od godinu dana. Vrlo transparentno smo ušli u ovu priču. Mi smo ubijeđeni da neće biti bilo kakve štete", tvrdi Pantović.

Sekulović: Crnoj Gori ne trebaju poligoni

Milan Sekulović iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu kaže da mještani i NVO aktivisti na tom području organizuju danonoćne straže.

"O tome se prije svega nije pričalo s mještanima, niko nije njih pitao o tome da se to područje pretvori u vojno-strelišni poligon. Ali oni su dali svoj odgovor, mi tamo imamo narodne straže. Ovo nije prkos državi, nego čin ponosa", rekao je Sekulović.

Pitao je i da li bi iko kupio domaću hranu sa područja na kojem su padale bombe. To će, smatra on, uticati i na turizam.

"Da li biste vi kao turista pošli na poziciju gdje možda postoji zaostalo ubojno sredstvo? Sinjajevina treba da ostane ono što je sad, najveći balkanski pašnjak", rekao je Sekulović, koji je uvjeren da se ne može reći da tamo gdje padaju bombe nije ugrožen biljni i životinjski svijet.

Crnoj Gori, kako je rekao, ne trebaju vojni poligoni.

"Mi smo ekološka država i najmanja NATO saveznica. Može se napraviti kompromis, ako imamo saveznike mogu da nam ustupe njihove vojne poligone, da idemo recimo u Makedoniju", kaže on.

Poručio je Vojsci i Ministarstvu da neće popustiti: "Nemojte da okrećete priču da smo mi protiv Vojske Crne Gore. Mi nijesmo protiv VCG, već protiv pogrešnih odluka Vlade Crne Gore".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nikolić: Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Važio je za NEŽENJU, a onda je ONA osvojila njegovo SRCE - Otkrivena TAJNA SREĆNOG BRAKA Džordža i Amal Kluni

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Stručnjak za govor tijela otkriva ključ uspjeha veze najintrigantnijeg para u Holivudu.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju  i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.