Srijeda, 21.10.2020 | 10:08
IZVOR: Vijesti.me

CDT: Na popisu stanovništva NE PRIKUPLJATI podatke o naciji, religiji i jeziku

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandara za sastav nove vlade, da se prilikom predstojećeg sprovođenja popisa stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Naredne godine očekuje se redovni popis, a licitiranja oko nacionalnog prebrojavanja su već počela.

U inicijativi piše da je ona u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje, kako se navodi, podrazumijevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana.

“Dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka je prevaziđen, zastario i manje pouzdan. Vlada je u toku mandatnog perioda 2016-2020. godine počela pripremne aktivnosti u ovom pravcu, ali one nijesu završene na vrijeme, pa će se i ovaj popis sprovoditi na ovaj, konvencionalni način,” navodi CDT u dopisu.

On je upućen predsjednicima države, Skupštine i Vlade, Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću i Dušku Markoviću, mandataru za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću, predsjednici Savjeta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

Iz CDT-a tvrde da su u ovu priču ušli radi kvalitetnijeg demokratskog dijaloga relevantnih društvenih aktera o budućem popisu, a prije početka zvanične javne rasprave o novom tekstu zakona.

Objašnjavaju da su u prethodnih godina analizirali pozitivne i negativne efekte dosadašneg pristupa popisu i da je cilj inicijative, kako navode, osnaživanje poštovanja Ustava, prihvatanje modernih statističkih praksi prosvećenih društava i usmjeravanje politike sa nacionalnih na druga važna društvena pitanja.

“Bolje informisani građani nemaju dilemu da je popis statistička akcija koja treba da olakša, podupre i usmjeri državne politike. Međutim, u Crnoj Gori vlada uvriježeno mišljenje da se popis odvija radi izjašnjavanja građana o vjeri, naciji i jeziku. Zbog toga je naš predlog usmjeren i na osnaživanje principa građanske države koje proklamuje Ustav. Njime se ne određuju većinski i manjinski narodi niti se bilo koja važna ustavna obaveza ili politika države, izuzev zaštite identiteta manjina, veže za etničku pripadnost građana”, pojašnjavaju iz CDT-a.

Navode da bi nastavak dosadašnjih praksi značio nastavak politike razaranja društvenog bića Crne Gore na vjerske i nacionalne okvire i dodatno udaljavanje od principa građanske države.

“Shvatanje popisa kao takmičenja između Crnogoraca i Srba, Bošnjaka i Muslimana, kao nadmetanja građanskog i nacionalnog i slično, imaće dugoročne negativne posljedice za naše društvo. To se već moglo vidjeti u prethodnom desetogodišnjem periodu”, upozoravaju iz CDT-a.

Podsjećaju da je Ustav dao odrednicu službenog i jezika u službenoj upotrebi, ali da izuzev ostvarivanja manjinskih jezičkih prava, ta informacija, navode, nema značajniju praktičnu upotrebu u pravnom sistemu.

Navode da opšti Zakon o obrazovanju i vaspitanju precizira kada se mogu koristiti jezici u službenoj upotrebi, tako da nije potrebna informacija o procentu građana koji ga govore.

“Ustav garantuje pravo na slobodu vjeroispovijesti i njime se ni na jedan način ne postavlja kao relevantna informacija o broju ili procentu vjernika pojedine vjerske zajednice, ateista ili agnostika. Pored ovoga, ni u toku dugotrajne i intenzivne debate o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, nijesmo mogli pronaći da je bilo ko od relevantnih aktera zagovarao uvođenje, na popisu zasnovanih, benefita ili ograničenja za osnivanje i funkcionisanje ovih zajednica. Podatak o vjerskoj (ne)pripadnosti, prosto nije od značaja za vođenje državnih politika”, kažu iz CDT-a.

Dodaju da razumiju da postoje građani i političke snage kojima su presudno važne vjerska i nacionalna pripadnost, ali da smatraju da su za građane važniji pravedna država, visina zarada, uslovi stanovanja, kvalitet usluga države, pravednija raspodjela dobara, rodna ravnopravnost.

”Nastavak dosadašnjih popisnih praksi značajno bi potrošio energiju i reformski kapacitet buduće vlade i u toku sprovođenja popisa i nakon njega”, rekli su iz CDT-a.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Budvanin
21.10.2020 13:48

Tako je

1 7
Ja
21.10.2020 14:55

Sve ko i da sad,da se vidimo dje smo

8 1
njegos
21.10.2020 18:03

bice popis i nerod ce se izjasnjavati o svemu kao i do sada. pa kom opanci kom obojci. ako bude vise srba od crnogoraca nece to nista cudno biti jer je tako stanje vec bilo kroz istoriju.

5 1

MASKE više nisu potrebne na otvorenom: Nakon 260 DANA, ova država je POBIJEDILA koronavirus

Utorak, 24.11.2020 | 09:20

Viktorija je korona free. Država je prvi put nakon više od 260 dana od izbijanja pandemije nema aktivnih slučajeva otkad je posljednji pacijent pušten iz bolnice

Tomanović: Ne razumijemo NAPADE na medicinsko osoblje

Utorak, 24.11.2020 | 08:58

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović saopštio je da u toj zdravstvenoj ustanovi nemaju razumijevanja za napade na medicinsko osoblje i opremu bolnice.  

Da li će ovo uvesti sve aviokompanije? Bez potvrde o VAKCINI protiv korone- NEMA LETENJA

Utorak, 24.11.2020 | 08:43

Francuska ovih dana ublažava mjere protiv koronavirusa, a direktor australijskog avioprevoznika "Qantas" izjavio je da će potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19 najverovatnije biti uslov da bi putnici mogli da lete.  

Danas se slavi MRATINDAN: Evo koji su OBIČAJI, a saznaćemo kakva nas ZIMA očekuje

Utorak, 24.11.2020 | 08:21

Pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu naziva još i Mratindan.  

Potraga za dječakom sa SREĆNIM KRAJEM: Za Savom TRAGALI svi

Utorak, 24.11.2020 | 07:52

Nakon nekoliko sati potrage juče je pronađen dvanaestogodišnji dječak Savo Ćalov. I ovog puta Podgoričani su pokazali građansku solidarnost, ne samo na društvenim mrežama, već i u samoj potrazi.

Crna Gora dobija 5G mrežu za DVIJE GODINE

Utorak, 24.11.2020 | 07:07

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Musk tvrdi: Prvi stanovnici na Marsu će živjeti u STAKLENIM KUPOLAMA

Utorak, 24.11.2020 | 06:57

Musk planira misiju na Mars u ovoj deceniji, a cilj mu je i da pomogne u uspostavljanju kolonije od milion ljudi na Crvenoj planeti do 2050. godine. On je odgovorio na pitanje o naseljavanju Marsa, odnosno da li će biti naseljen nakon teraformiranja ili na drugi način.

"Oksfordska VAKCINA je za cijeli SVIJET...": Koštaće TRI DOLARA?

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 21:25

Vakcina protiv virusa korona koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom koštaće između tri i četiri dolara, prenio je danas britanski Telegraf.

Istraživanja pokazuju: Šta uzrokuje PRELJUBU? Ova stvar je KLJUČNA

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 20:38

Neka istraživanja pokazuju kako se više od 50 posto parova koji su ili u dugoj vezi ili u braku suočava sa nevjerstvom svog partnera. Pa, šta uzrokuje preljubu?  

VOZAČI, ovo je najjednostavniji savjet za bezbjedniju zimsku vožnju- potrebno je malo vježbe

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 20:11

Vozači, u najvećem broju slučajeva, najviše pažnje obraćaju na vozilo ispred svog i na ivicu puta, odnosno, bankinu, ali...