Petak, 23.10.2020 | 10:18
IZVOR: klix.ba

Fred, Vilma, Barni, Beti,... su obilježili DJETINJSTVA GENERACIJA: Ko se sjeća "Porodice Kremenko"?

Iako danas nije toliko popularna i ne prikazuje se toliko često na našim televizijama, crtana serija "Porodica Kremenko" (The Flintsones) je svojom pojavom izazvala veliku pažnju i jednom zauvijek promijenila mnoge postulate animiranog programa.




Foto: Screenshot YouTube/Andre Aleksandruk

Ljudi koji su odrastali 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka se sigurno sjećaju mnogih epizoda i dogodovština Freda i Barneya, a zahvaljujući nekim kasnijim reprizama i sinhronizacijama, vjerujemo da je to slučaj i sa mnogim mlađim čitaocima.

Nedavno je obilježeno 60 godina od premijere serije i tim povodom vam donosimo priču o njenim počecima i uticajima koji se vide u mnogim današnjim serijama.

Emitovanje prve epizode "Porodice Kremenko" desilo se na kanalu ABC 30. septembra 1960. godine u 20:30 sati, što je tada bio termin nakon što mnoga djeca odlaze na spavanje.

Ideja koju su imali tvorci William Hanna i Joseph Barbera, tada poznati samo kao tvorci Toma i Jerryja, bila je usmjerena ka pravljenju crtanog sadržaja za odraslu publiku.

Smatrali su da postoji dovoljno sadržaja za djecu i da trebaju pokušati privući i starije gledaoce nekim malo ozbiljnijim temama. Kremenkovi su inače inspirisani igranom serijom The Honeymooners, na čiji koncept sitcoma je dodano još puno toga i potom predočeno raznim mrežama kao koncept.

Odmah nakon emitovanja pilot epizode mnogi predstavnici televizijskih mreža bili su oduševljeni i to se ponovilo i sa gledaocima raznih godina. Suština priče je poslijeratna atmosfera američke "baby boom" generacije, ali prenesena u predistorijsko doba.

Mnogi fazoni su usko povezani s tim vremenom i razumljivi samo nekome ko ga je doživio, ali serija je ponudila i više nego dovoljno univerzalnih situacija i avantura da postane omiljena ne samo na američkom području, već i širom svijeta.

To je donijelo i mnoga sponzorstva, među kojima su čuvene farmaceutske kompanije sa svojim brendiranim vitaminima, kao i reklame za Winston cigarete, koje su kasnije zabranjene.

Kremenkovi su jako zanimljiva porodica tako da donose mnogo smijeha, ali iza svega toga stajale su razne ozbiljne, pa čak i mračne teme. To je prva serija koja je prikazala bračni par kako dijeli krevet, što u to vrijeme nije bilo uobičajeno.

Kasnije Barney i Betty Kamenko pričaju o tome kako ne mogu imati djecu, zatim usvajaju sina, ali uz mnoge stvarne pravne peripetije. Fred Kamenko je zavisan od kocke i teži ka manipulisanju ljudima kako bi ostvario svoje ciljeve, a postoji čak i trenutak kada Barney želi da se ubije i vidimo ga na mjestu, sa kamenom oko vrata.

Sve to upućuje na činjenicu da je radnja animiranog filma bila usmjerena ka odraslima, ali je tek kasnije dobio i dimenziju popularne serije za djecu, jer je opet predstavljao zabavu za cijelu porodicu, piše The Guardian.

Neposredni uticaji vidjeli su se na kasnijim animiranim serijama poput "The Jetsons" i "Top Cat", ali pravi uticaji zapažaju se ipak malo kasnije. Ovdje se prije svega misli na Simpsonove koji vjerovatno ne bi postojali bez Kremenkovih, pa samim time ni još novije animirane serije kao što su Porodični čovjek (Family Guy), Američki tata (American Dad) i Bobovi hamburgeri (Bob’s Burgers).

To je dovelo do pokretanja kanala Adult Swim 2001. godine, sa sve više žanrovski raznolikih animiranih sadržaja za odrasle. Među njima su South Park, kasnije Rick & Morty, Archer i Bojack Horseman.

Mnogi od tih koncepata ranije ne bi mogli proći, dok je danas linija između animiranog programa za djecu i odrasle malo tanja. To znači da programi za djecu imaju podtekst za odrasle, ali i da postoji onaj sadržaj koji djeca ne mogu razumjeti, pa i nije preporučljiv za njih.

Teme su ozbiljne, humor je uvijek tu, ali evoluira kroz svakodnevna dešavanja širom svijeta i potreba modernog života. A sve to vjerovatno ne bi ni postojalo da nije bilo Kremenkovih.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

FOTO/VIDEO: "Znam da će ovo da bude posebno veče" - Aleksandra Prijović ZAPJEVALA u punoj "Morači"

Petak, 19.04.2024 | 21:20

Pjevačica Aleksandra Prijović održala je koncert u punom SC "Morača" u Podgorici.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".