Subota, 24.10.2020 | 14:08
IZVOR: vijesti.me

Verica Maraš OSTAJE u "Plantažama" i obavljaće OVE POSLOVE

Razriješena izvršna direktorica "Plantaža" Verica Maraš je odlukom Odbora direktora raspoređena na poslove savjetnika, saopštio je novi izvršni direktor te kompanije, Miroslav Vuković.
Foto: Screenshot, youtube/ Ministarstvo prosvjete CG

Time će, kako je saopštio Vuković, znanje i iskustvo koje je Maraš stekla tokom 35 godina provedenih u "Plantažama" biti na raspolaganju kompaniji.

Odbor direktora kompanije „13. Jul – Plantaže“ a.d. Podgorica prihvatio je na sjednici u petak, 23. oktobra, zahtjev Verice Maraš da bude razriješena sa funkcije izvršne direktorice.

--- Verica Maraš više nije izvršna direktorica Plantaža, ali... OSTAJE u kompaniji

"Kako je poznato, nedavne političke promjene u našoj zemlji dovele su do formiranja nove parlamentarne većine, iz čijih redova je kandidovan mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore. Legitimitet nove političke većine implicirao je potrebu za određenim usaglašavanjem političkih i upravljačkih djelatnosti kompanije čiji je većinski vlasnik sama država Crna Gora Kadrovske promjene se dešavaju u vremenu koje je u našoj zemlji, regionu i svijetu obilježeno spiralom ekonomske recesije, klimatskim promjenama, usložnjavanjem epidemiološke situacije usljed pandemije zarazne bolesti Covid-19, zatvaranjem nacionalnih tržišta putem uvođenja formalnih i neformalnih trgovinskih barijera, značajnim usporavanjem međunarodnog prometa radne snage, kapitala, roba i usluga i pogoršanjem političkih odnosa između ključnih globalnih političkih činilaca", navodi Vuković u saopštenju.

Budućoj upravi, kako dodaje, predstoji naporan rad na izradi i sprovođenju nove razvojne strategije kompanije, koja će imati za cilj uspostavljanje racionalnog i održivog poslovnog i razvojnog modela koji će generisati profit, neutralizaciju (u mjeri mogućeg) negativnih efekata sadašnje makroekonomske situacije, uvođenje planirane racionalizacije i modernizacije poslovanja, povećanje vrijednosti imovine kompanije i očuvanje socijalne sigurnosti zaposlenih.

"Kompanija upravlja imovinom koju su mukotrpnim radom stvarale generacije vrijednih ljudi. Ambicija uprave mora biti da se bogatstvo kojim upravljamo umnoži, zaštiti i ostavi u nasljeđe budućim generacijama, uz obezbjeđivanje profitabilnog poslovanja. Imovina kompanije mora biti detaljno evidentirana, zaštićena od uzurpacije i degradacije vrijednosti i u maksimalnoj mogućoj mjeri stavljena u funkciju, odnosno u poslovne svrhe. Dio imovine kompanije, za koju Odbor direktora procijeni da nije potrebna za obavljanje budućih poslovnih aktivnosti, biće prodat po tržišnim uslovima i pod uslovima koji garantuju punu zakonitost i transparentnost sprovedenih postupaka, nakon čega će tako pribavljena sredstva biti reinvestirana u projekte za koje Odbor direktora procijeni da imaju prioritet", navodi Vuković.

Kazao je kako vjeruju da postoji nacionalni politički konsenzus da kompanija treba da svoj poslovni život nastavi kao privredni subjekt u većinskom državnom vlasništvu.

"Na drugoj strani, da bi kompanija ubrzo postigla performanse koje garantuju profitabilno poslovanje, i privatna inicijativa treba da dobije priliku, uz zaštitu strateških interesa kompanije. Model vlasništva koji počiva na premisama državnog kapitalizma ne treba da bude prepreka da se efikasnost određenih segmenata poslovanja unaprijedi primjenom različitih modela javno-privatnog partnerstva, u skladu sa zakonskim propisima."

U susret predstojećoj ekonomskoj krizi, ističe Vuković, uprava mora sagledati alternativne modele privređivanja i učiniti ih ravnopravnim modelu koji je prepoznat kao osnovna djelatnost kompanije.

"Materijalni i ljudski resursi kojima kompanija raspolaže daju za pravo očekivanjima da se unutar sljedećeg petogodišta mora postići potpuna ekonomska valorizacija svih potencijala kompanije, uz očuvanje supstance zahvaljujući kojoj je kompanija izgradila međunarodno prepoznat brend i očuvala svoju prepoznatljivost."

Gdje bude procijenjeno da su unutrašnji kadrovski potencijali nedovoljni za ostvarivanje planiranih zadataka, pristupiće se angažovanju eksternih eksperata sa neupitnom profesionalnom reputacijom, kazao je Vuković.

"Određene usluge i funkcije biće eksternalizovane, uz imperativ da se ukupnim troškovima upravlja racionalno i odgovorno, sa ambicijom da dođe do njihovog progresivnog umanjenja", navodi on.

Vuković ističe da će kompanija imati težak zadatak da u vremenu ozbiljne ekonomske kontrakcije obezbijedi preduslove za očuvanje dostignutog nivoa standarda zaposlenih, koji se ogleda u redovnosti isplate zarada i drugih socijalnih davanja.

"Pravilna kadrovska politika, koja treba da uvaži veliki radni potencijal kojim kompanija raspolaže, mora počivati na principima lične odgovornosti za postavljene ciljeve i rezultate rada".

Zaposleni, kako je rekao, moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za ostvarenje poslovnih ciljeva kompanije, svjesni činjenice da je zaposlenje u kompaniji ravnopravan izvor i privilegija i obaveza.

"Polažući nadu u već tradicionalnu kompanijsku nesalomivost, jedinstvo zaposlenih i valjanu artikulaciju vizije njenih osnivača iz vremena “socijalističkih juriša na nebo”, sadašnja uprava će preduzeti sve neophodne aktivnosti iz svoje nadležnosti i u primjerenom roku, uz pomoć referentnih međunarodnih eksperata, podnijeti Odboru direktora strategiju poslovanja i poslovni plan na razmatranje, što će biti preduslov za poslovno djelovanje u ovim višestruko izazovnim vremenima", zaključuje Vuković u saopštenju.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
24.10.2020 18:12

DPS vas raspoređuje kao i ove ministre. Ko za.ere u jednom ministarstvu sledeće godine dobije drugo...

1 1
Vranac
24.10.2020 18:36

Ostani , ne idi Vekice , molimo te ne ostavljaj nas .

4 0
Stanojko
25.10.2020 12:18

Veka nesalomljiva , takve nama trebaju .

2 0

OSTALE VIJESTI

Investicija u METROPOLI TURIZMA: Gradiće se novi hotel vrijedan 58 MILIONA EURA

Petak, 04.12.2020 | 07:41

Vlada Crne Gore donijela je odluku da se na Listu razvojnih projekata, koji konkurišu za dobijanje ekonomskog državljanstva, doda još jedan. Riječ je o hotelu “Cruiser”, čija je izgradnja planirana u Budvi.

Na auto-putu ZAVRŠENO 92% radova, još nema aneksa ugovora

Četvrtak, 03.12.2020 | 07:36

Na osnovu podataka nadzornog organa procjenjuje se da je do sada završeno 92 odsto radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, saopštio je Pobjedi direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta Goran Vujović.

Uskoro rekonstrukcija Mosta na Đurđevića Tari, Kina donirala više od sedam miliona eura

Utorak, 01.12.2020 | 16:41

Most na Đurđevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, turistička i arhitektonska atrakcija Crne Gore od kada je izgrađen, biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, saopštili su danas iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

U Podgoricu sletio prvi avion iz Kijeva: Linija važna za diplomatiju, privredu i turizam

Utorak, 01.12.2020 | 16:27

Na Aerodrom Podgorica danas je sletio prvi avion sa putnicima iz Kijeva tokom zimske sezone, kompanije Windrose, koja će dva puta nedjeljno povezivati glavne gradove Crne Gore i Ukrajine.

EPCG dobila preliminarnu ponudu za izgradnju vjetroelektrane Gvozd

Utorak, 01.12.2020 | 11:13

Elektroprivreda Crne Gore dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane Gvozd. Projekat izgradnje VE „Gvozd“ je još jedan u nizu projekata koje će EPCG realizovati u partnerstvu sa EBRD.

EKSPLOZIJA kod zgrade RTS-a, jedna osoba POGINULA

Petak, 04.12.2020 | 10:42

U Beogradu u Aberdarevoj ulici kod zgrade RTS-a nešto prije 10 časova došlo je do velike eksplozije u kojoj je jedna osoba preminula, a dvije su teško povređene.

Psuju, žive u neredu,... - Istraživanje pokazalo - Ove odlike posjeduju INTELIGENTNI LJUDI

Petak, 04.12.2020 | 10:29

Rezultati istraživanja iznenadili mnoge.  

Opšta bolnica Berane - Od posljedica kovida-19 PREMINULA jedna osoba

Petak, 04.12.2020 | 09:42

Još jedan smrtni slučaj...

Marković - Zar je policija trebala vodenim topovima da rastjeruje građane

Petak, 04.12.2020 | 09:32

Politika je doprinijela da kontrola nad COVID-om ne bude kakva bi trebala, kazao je odlazeći premijer Duško Marković.

"Nagovorio me da se zarobim kreditom": Milica Todorović otplaćuje LUKSUZNI STAN, a nastupi...

Petak, 04.12.2020 | 09:24

"Nikad nisam dobro baratala novcem", rekla je.

Marković: Sve što smo se zadužili u ovom mandatu ULOŽILI smo u razvoj, u škole, vrtiće...

Petak, 04.12.2020 | 08:46

Sve što smo se zadužili u ovom mandatu uložili smo u razvoj, u škole, vrtiće..., kazao je premijer Duško Marković u Jutarnjem programu RTCG.

Skupština Crne Gore: Poslanici danas biraju novu Vladu

Petak, 04.12.2020 | 07:28

Skupština Crne Gore nastavlja raspravu o programu i sastavu nove Vlade.

U Upravi policije potpisano oko 90 ANEKS UGOVORA o djelu

Četvrtak, 03.12.2020 | 23:16

U Upravi policije je juče i prekjuče potpisano oko 90 aneksa ugovora o djelu, po kojima je ta služba obavezna da spoljnim saradnicima, penzionisanim službenicima i honoracima obezbijedi mjesečne naknade u prosjeku od 517 do 900 eura do 1. decembra naredne godine, piše Dan.

Abazović: Tačno je da mi je ponuđen 21 MILION, ali nije tačno da mi ih je ponudio Brčvak

Četvrtak, 03.12.2020 | 23:04

Lider Građanskog pokreta URA i kandidat za potpredsjednika Vlade Dritan Abazović je saopštio da su tačne informacije da mu je nuđen 21 milion eura, ali je negirao da mu ih je nudio humanista Hajriz Brčvak, kako je to tvrdio biznismen Miodrag Daka Davidović.

Vučić o protjerivanju Božovića: “To nije bio prijateljski čin, UŽASNUT sam odnosom prema Srbiji

Četvrtak, 03.12.2020 | 22:57

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da protjerivanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića nije bio prijateljski čin.