Ponedjeljak, 26.10.2020 | 06:57
IZVOR: Dnevne novine

"VOJSKA Crne Gore uvijek će biti na usluzi građanima, a nikako protiv i na njihovu štetu”

Vojska Crne Gore neće se konfrontirati sa svojim građanima i uvijek će biti njima na usluzi, a nikako protiv i na njihovu štetu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Foto: gov.me, S.Matić

Prikaz vojne vježbe koji je trebalo da se održi prošle sedmice na Sinjajevini, odgođen je dok se za to ne steknu bezbjednosni uslovi za njeno održavanje.

Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane, potvrđeno je Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Predrag Bošković, informisali su nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku.

U tom Vladinom resoru, naglašavaju da vježba nije otkazana i da od nje neće odustati.

“Ono što je odluka Vlade Crne Gore, koja je sada u tehničkom mandatu, svakako da ćemo sprovoditi, sve dok se ne formira nova. Takođe, važno je opet naglasiti da se Vojska Crne Gore neće konfrontirati sa svojim građanima. Zato Generalštab Vojske Crne Gore koristi priliku da se zahvali građanima na podršci u vidu ponuđenog zemljišta za izvođenje vježbi. Vojska Crne Gore uvijek će biti na usluzi građanima, a nikako protiv i na njihovu štetu”, istakli su iz resora odbrane.

U vježbi na Sinjajevini, podsjećaju, učestovaće 50 vojnika, što podrazumijeva i jedinice za podršku.

“Kao što je javnost upoznata, na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovaće se stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm. Ta vježba predstavlja krunu obuke jedinica Vojske Crne Gore, što se upravo odnosi na njenu prvu i osnovnu misiju, a to je odbrana nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore”, naglašavaju iz ministarstva.

Najavljena vježba nije ništa novo, kazali su iz tog Vladinog resora i podsjetili da je slična vježba na Sinjajevini održana prošle godine, ali je i vojska Jugoslovenske narodne armije svojevremeno tu planinu, između ostalih, koristila kao vojni poligon.

“Vlada Crne Gore je krajem prošle godine, tačnije 5. septembra 2019. godine donijela odluku o formiranju vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini za potrebe Vojske Crne Gore. Nakon toga Generalštab Vojske Crne Gore izradio je plan koji podrazumijeva i vježbu najavljenu za prethodnu sedmicu. To znači da vježba nije ništa novo, već kao što sve funkcioniše u Vojsci, vrlo pažljivo planirana, shodno kratkoročnim i dugoročnim planovima i ciljevima”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva odbrane i podsjetili da je na tom prostoru krajem prošle godine održana prva vojna vježba, o čemu je javnost obaviještena i koju su ispratili brojni mediji.

Ove godine, danima pred najavljeni termin, Sinjajevina je bila “okupirana” NVO aktivistima, stočarima, ali i političarima koji su stali u njenu odbranu, a njihovo prisustvo na lokaciji određenoj za vježbu uticalo je na odgađanje, ali ne i otkazivanje vježbe.

“S obzirom da ovo nije prva vježba na navedenoj lokaciji, vrlo je diskutabilan trenutak kada su se određeni aktivisti odlučili na takvo djelovanje. U svakom slučaju, da bi se vježba realizovala moraju se ispoštovati propisane mjere bezbjednosti, a to znači da nije dozvoljen ulazak u obilježene zone u rejonu gađanja za vrijeme realizacije vježbe. Tako da možemo reći da se nisu stekli uslovi da se vježba realizuje u planiranom terminu. Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane su informisali nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku”, ponovili su iz Ministarstva.

Očekuju reakciju nadležnih institucija u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku, jer je, kako ističu, Vojska Crne Gore spremna da u svakom trenutku otpočne petodnevnu vježbu na Sinjajevini, koja je u planu.

Iako se posljednjih dana Vladi javlja veliki broj građana koji nudi svoju zemlju za vojni poligon, iz ministarstva im se zahvaljuju i ponavljaju da jedino lokacija na Sinjajevini ispunjava sve standarde za izvođenje vojne vježbe.

U Vladi su svjesni prirodnih bogatstava Sinjajevine koja, dodaju, nije slučajno odabrana za vojni poligon.

“Jugoslovenska narodna armija koristila je više lokacija na teritoriji Crne Gore kao vojne poligone. Tu se podrazumijeva i taj teren na Sinjajevini, koji je prošle godine, 5. septembra proglašen za vježbovnostrelišnu prostoriju”, kazali su iz Ministarstva.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

MASKE više nisu potrebne na otvorenom: Nakon 260 DANA, ova država je POBIJEDILA koronavirus

Utorak, 24.11.2020 | 09:20

Viktorija je korona free. Država je prvi put nakon više od 260 dana od izbijanja pandemije nema aktivnih slučajeva otkad je posljednji pacijent pušten iz bolnice

Tomanović: Ne razumijemo NAPADE na medicinsko osoblje

Utorak, 24.11.2020 | 08:58

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović saopštio je da u toj zdravstvenoj ustanovi nemaju razumijevanja za napade na medicinsko osoblje i opremu bolnice.  

Da li će ovo uvesti sve aviokompanije? Bez potvrde o VAKCINI protiv korone- NEMA LETENJA

Utorak, 24.11.2020 | 08:43

Francuska ovih dana ublažava mjere protiv koronavirusa, a direktor australijskog avioprevoznika "Qantas" izjavio je da će potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19 najverovatnije biti uslov da bi putnici mogli da lete.  

Danas se slavi MRATINDAN: Evo koji su OBIČAJI, a saznaćemo kakva nas ZIMA očekuje

Utorak, 24.11.2020 | 08:21

Pravoslavna crkva i njeni vernici 24. novembra slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu naziva još i Mratindan.  

Potraga za dječakom sa SREĆNIM KRAJEM: Za Savom TRAGALI svi

Utorak, 24.11.2020 | 07:52

Nakon nekoliko sati potrage juče je pronađen dvanaestogodišnji dječak Savo Ćalov. I ovog puta Podgoričani su pokazali građansku solidarnost, ne samo na društvenim mrežama, već i u samoj potrazi.

Crna Gora dobija 5G mrežu za DVIJE GODINE

Utorak, 24.11.2020 | 07:07

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Musk tvrdi: Prvi stanovnici na Marsu će živjeti u STAKLENIM KUPOLAMA

Utorak, 24.11.2020 | 06:57

Musk planira misiju na Mars u ovoj deceniji, a cilj mu je i da pomogne u uspostavljanju kolonije od milion ljudi na Crvenoj planeti do 2050. godine. On je odgovorio na pitanje o naseljavanju Marsa, odnosno da li će biti naseljen nakon teraformiranja ili na drugi način.

"Oksfordska VAKCINA je za cijeli SVIJET...": Koštaće TRI DOLARA?

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 21:25

Vakcina protiv virusa korona koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom koštaće između tri i četiri dolara, prenio je danas britanski Telegraf.

Istraživanja pokazuju: Šta uzrokuje PRELJUBU? Ova stvar je KLJUČNA

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 20:38

Neka istraživanja pokazuju kako se više od 50 posto parova koji su ili u dugoj vezi ili u braku suočava sa nevjerstvom svog partnera. Pa, šta uzrokuje preljubu?  

VOZAČI, ovo je najjednostavniji savjet za bezbjedniju zimsku vožnju- potrebno je malo vježbe

Ponedjeljak, 23.11.2020 | 20:11

Vozači, u najvećem broju slučajeva, najviše pažnje obraćaju na vozilo ispred svog i na ivicu puta, odnosno, bankinu, ali...