Četvrtak, 29.10.2020 | 07:08
IZVOR: Dnevne novine

Gradiće se NOVI SADRŽAJI - Ovaj crnogorski grad dobija TURISTIČKI KOMPLEKS i RIBARSKU LUKU

Izmjenama, pomenuta lokacija je podijeljena na osam blokova, na kojima je predviđena gradnja zgrada za stanovanje, turističkih kompleksa, ribarske luke, restorana, vrtića i parkova.




Foto: Ilustracija, Kolektiv.me

Vlada Crne Gore, na posljednjoj sjednici, usvojila je izmjene i dopune državne studije lokacije Rt Đeran Port Milena u Ulcinju.

Izmjenama, pomenuta lokacija je podijeljena na osam blokova, na kojima je predviđena gradnja zgrada za stanovanje, turističkih kompleksa, ribarske luke, restorana, vrtića i parkova.

Cilj i osnovno planersko opredjeljenje pri formiranju urbanističkog koncepta bilo je preispitivanje mogućnosti ucrtavanja Ribarske luke na lokaciji Rt Đeran, kao i preispitivanje položaj a i broja vezova za barke duž kanala Port Milena.

“Neophodno je planiranje površine za stambene, turističke, centralne i javne sadržaje, i razne oblike urbanog zelenila, kao i očuvanje autentičnog pejzaža rta i kanala sa kalimerama”, navodi se u državnoj studiji.

Prema smjernicama Prostornog plana, posebne namjene za obalno područje Crne Gore, Rt Đeran je definisan kao luka od nacionalnog interesa Ribarska luka, do 60 vezova za plovila dužine do 10 metara, sa pratećom infrastrukturom za čuvanje, skladištenje, pakovanje i rukovanje ribom i drugim morskim organizmima, na kopnu u neposrednoj blizini gata na kojem plovila pristaju.

“Osnovni cilj je da plansko rješenje ponudi realnije i isplativije izglede za realizaciju planiranih sadržaja u smislu izgradnje objekata koji ne narušavaju javne površine i infrastrukturne sisteme, i pejzaža. Na području plana predviđena je realizacija novih stambeno-turističkih kapaciteta, koji bi trebalo da formiraju novi centar Ulcinja, kao i novi urbanističko-arhitektonski identitet prostora sa centralnim motivom kanalom Port Milena i Rtom Derane”, ističe se u studiji.

Prostor je podijeljen na osam urbanističkih blokova, na kojima je jasno definisano šta se i na koji način može graditi.

U prvom bloku koji se nalazi u pojasu do 100 metara od obale, autori studije su zaključili da je taj prostor potpuno narušen nelegalnom izgradnjom stambenih i drugih objekata, i planom je data mogućnost uklapanja objekata, dok će neki, koji po kvalitetu zaslužuju da budu zadržani.

“U ovom bloku dozvoljena je izgradnja objekata mješovite namjene u korist razvoja turizma. Kako bi se ispoštovali stečeni uslovi i postojeće stanje, objekti planirani u mješovitoj namjeni su podijeljeni: 70 odsto bruto površine je namijenjeno turizmu, 30 odsto bruto površine je namijenjeno stanovanju”, kaže se u studiji.

U pojasu od 100 do 1.000 metara od obale na lijevoj obali kanala Port Milene nalazi se drugi blok. U ovom dijelu moguća je izgradnja objekata za stalno stanovanje.

“U ovom bloku dozvoljena je izgradnja objekata mješovite namjene u korist razvoja turizma. Kako bi se ispoštovali stečeni uslovi i postojeće stanje, objekti planirani u mješovitoj namjeni su podijeljeni 60 odsto bruto površine je namijenjeno turizmu, 40 odsto bruto površine je namijenjeno stanovanju”, objašnjeno je.

Treći i četvrti blokovi nalaze se u pojasu od 100 do 1.000 metara od obale na lijevoj obali kanala Port Milene. I ovdje je takođe moguća izgradnja objekata za stalno stanovanje.

“Ovi blokovi su planirani kao cjelina koja sadrži objekte turizma (Hotel, mini hotel, ,objekte namijenjene uslužnim turističko-ugostiteljskim djelatnostima) okružene objektima mješovite namjene”, navodi se u studiji.

Blokovi pet i šest nalaze se u pojasu od 100 do 1.000 metara od obale na desnoj obali kanala Port Milene, a za njih važe isti uslovi kao i za blokove tri i četiri.

Kada je u pitanju sedmi blok, on se nalazi van pojasa 1.000 metara od obale.

U skladu sa smjernicama PUP-a Ulcinj zahvat plana je definisan za površine naselja, gdje je moguća izgradnja objekata za stalno stanovanje.

Blok je planiran kao cjelina koja sadrži objekte turizma (mini hotel, objekte namijenjene uslužnim turističko-ugostiteljskim djelatnostima).

Posljednji blok nalazi se u dijelu gdje je predviđena revitalizacija kanala Port Milena, povezivanje kanala sa rijekom Bojanom, izgradnja Ribarske luke i izgradnja privezišta u kanalu Port Milene, kao i izgradnja šetališta Lungo Mare, ali i drvenih sojenica za ribare i nacionalnog restorana, uz očuvanje autentičnog pejzaža rta i kanala sa kalimerama.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ostoja
29.10.2020 12:42

Odlično biće to dobro za CG

0 0

OSTALE VIJESTI

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Radnici podgoričke Čistoće najavili štrajk od ponedjeljka, NE PRISTAJU na smanjenje plate

Petak, 19.04.2024 | 11:10

Nakon što je objavljeno da u Čistoći planiraju da aprilsku zaradu smanje za 10 odsto, zaposleni u tom preduzeću danas su zaprijetili štrajkom od ponedjeljka ukoliko do toga dođe.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

CG - Uvezeno hrane u vrijednosti preko 700 miliona eura, uvoz automobila vrijedan 330 miliona

Petak, 19.04.2024 | 07:46

Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori predsjednik Jakov Milatović

Petak, 19.04.2024 | 12:30

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je danas Skupštini da je sam početak 44. Vlade označio i izvještaj Evropske komisije.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri.