Četvrtak, 29.10.2020 | 10:23
IZVOR: Kolektiv.me

VIDEO: "Moje ime je MINJA, ne volim..." - Crnogorski animirani film koji će vas nasmijati, ali i ZAMISLITI

Klimatske promjene su tema koja je sve prisutnija među nama, ali se uvijek tješimo da one neće ostaviti posledice na jednu malu Balkansku zemlju. A upravo je suprotno, male države su te kojima je najteže da se izbore sa rizicima koje promjene klime donose. 




Foto: Neko Tamo/YouTube screenshot

Zato je NVO Green home, sa partnerima, pokrenula realizaciju kratkog animiranog filma “Minja i klimatske promjene” namijenjenog djeci, ali i odraslima.

“Pitanje je da li ćemo za koju deceniju moći da idemo na more tamo gdje smo išli kao djeca jer tih plaža više neće biti, da li ćemo ove godine ići na skijanje jer možda snijeg neće pasti? Jedno od pitanja koje se postavlja je i kako pokrenuti ljude u Crnoj Gori da više pažnje posvete svojoj okolini i promjene navike masovnog korišćenja plastičnih kesa, vožnje automobila i mnoge druge. Kroz Minjinu priču smo htjeli da oslikamo naše navike i to kako nas djeca vide, koliko zapravo treba da naučimo od najmlađih. Klimatskih promjena se sjetimo obično kada nas pogode neke velike vremenske nepogode i kada je naša egzistenciaj ugrožena. Naše navike ne utiču samo na pojavu štetnih gasova već i na naše zdravlje, materijalne i socijalne aspekte. Zato pogledajte filmić da bi mogli dati svoj doprinos u zaustavljanju klimatskih promjena”, kazala je predstavnica NVO "Green home" Sanja Orlandić.

Foto: Neko Tamo/YouTube screenshot

Scenario i režiju potpisuje Zoran Marković Zonjo koji ističe:

“Znam da je sad mnogo aktuelnija situacija sa koronom i uspostavljanje nove Vlade, ali te stvari će proći dok će nas problem zagađenja prirodne sredine i klimatske promjene polagano ubijati. Krajnje je vrijeme da počnemo razmišljati o tome. Dobro bi bilo da ovu našu lijepu zemlju ne pretvorimo u prasedarnik”.

Minji je glas pozajmila djevojčica Minja Miketić, animacije i crtež su radili Mario Đorđević i Nemanja Abazović, dok je za zvuk bio zadužen Aleksandar Brajović.

Film je realizovan u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori” a u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Savjet za ekološku gradnju i Climat Action Networke, uz finansijsku podršku Evropske unije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Kada početi sa zalijevanjem trave i u koje doba dana to činiti

Srijeda, 24.04.2024 | 14:26

Ako želite da vaša bašta bude zelena s travom koja dobro raste - počnite s osnovama tj. od zalijevanja. Dobar režim navodnjavanja zahtijeva dosljednost.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku

Srijeda, 24.04.2024 | 14:13

Narcisoidni roditelji se često fokusiraju na sopstvene potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Međutim, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, posebno kada su u pitanju naši najbliži.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, objavila je na mreži X ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Stao čuveni londonski Big Ben

Srijeda, 24.04.2024 | 13:49

Čuveni londonski sat Big Ben, smešten na sjeveroistočnom kraju Vestminsterske palate, stao je danas, što je iznenadilo stanovnike Londona

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.

Volite li SMOKI? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.