Utorak, 24.11.2020 | 16:00
IZVOR: Kurir.rs/B92/Njujork post

Gdje je zapravo IZVOR zaraze? KINA - Nijesmo mi, Italija je KRIVA za koronu!

Nakon nedavne studije italijanskih ljekara da je koronavirus možda zabilježen u Italiji još u septembru 2019, javila se Kina koja je do sada smatrana izvorom.




Foto: Ilustracija, pixabay.com

Prema pisanju medija, Kina je iskoristila taj izvještaj u svoju korist, odnosno, kako bi ubacla crv sumnje u dosadašnje opšteprihvaćeno stanovište da je upravo njen region Vuhan izvor smrtonosnog koronavirusa koji je izazvao svjetsku pandemiju i zaključao brojne zemlje svijeta.

Zvaničnici Pekinga sada guraju tu italijansku studiju po kojoj je moguće da se virus kovid-19 proširio Evropom u septembru 2019. godine, odnosno, tri mjeseca prije nego što je zvanično potvrđen prvi slučaj u Kini.

Kina je, doduše, i ranije dovodila u pitanje stanovište da je ona izvor zaraze, tvrdeći da je Španija izvor virusa, kao i da su virus u Vuhan donijeli američki vojnici prošle godine, tokom vojnih vježbi.

Pekingu sada naruku ide i izvještaj italijanskog Nacionalnog instituta za kancer, koji na osnovu svojih ispitivanja rađenih kod onkoloških pacijenata prije zvaničnog početka pandemije došao do zaključka da su ti pacijenti imali određena antitijela karakteristična kod pacijenata koji su preležali koronavirus.

Svim medijima je dat signal da "guraju" tu informaciju, pišu svjetski mediji.

"To još jednom ukazuje na činjenicu da je praćenje izvora virusa komplikovan proces koji bi trebalo ostaviti naučnicima", izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Nakon početnog uvjeravanja svijeta da je Kina izvor virusa, Svjetska zdravstvena organizacija naknadno se oglasila saopštenjem da je ipak moguće da se virus potajno širio negdje drugdje, a ne u Kini.

Međutim, mnogi naučnici ipak su skeptični po pitanju italijanske studije, tvrdeći da njihov zaključak i pronalazak ipak ne isključuju da je Kina izvor svjetske pandemije.

Kina je već odavno optužena da je znatno kasnila sa prijavom pandemije, tako da se ne zna precizno ni kada je tamo nastala, a osim toga, Kina ima veoma jake ekonomske veze sa sjeverom Italije, navodi list UK tajms.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.